Description
Priprava fantastičnih mehkih ajdovih palačink, primernih za slane jedi po francoskem zgledu in seveda tudi sladice, lahko enostavno pripraviš kar doma. Potrebuješ le nekaj sestavin, med drugim ajdovo moko in jajca ter nekaj minut časa. Plačinke so mehke, imajo čudovit okus po ajdi, pa še zamrzneš jih lahko, če jih pripraviš preveč.
Ingredients
120 g ajdove moke
30 g (polnozrnate) pšenične moke
1 velik ščepec soli
3,5 dcl vode
1 jajce
olje ali kokosovo maslo za peko
Instructions
- Masa: V skledo presej obe moki in sol, nato pa dodaj vodo in dobro premešaj. V manjši skodelici razžvrkljaj jajce in ga umešaj v vodo z moko. Dobiš gostejšo maso, primerno za peko palačink. Maso nato pusti počivati približno 15 minut.
- Peka: Ponev za palačinke res dobro segrej (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela), nato pa na razgreto ponev kapni nekaj kapljic olja. Ponev nagni sem in tja, da se olje razporedi po ponvi. Nato na ponev prenesi zajemalko mase ter ponev spet nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve. Palačinko peci približno 2 minut na eni, nato pa še na drugi strani. Mase je dovolj za približno 4 debelejše ali 6 malo tanjših palačink.
- Uporaba: Ajdove palačinke nadevaj s poljubnim nadevom, super so za slane ali sladke nadeve.
Notes
Palačinke so dobre vroče, sobne temperature ali hladne.
Nadevaj jih s slanim ali sladkim nadevom.
Če pripraviš preveč palačink jih zamrzni. Nato jih na sobni temperaturi odtajaj in uporabi s sladim ali slanim nadevom.
- Prep Time: 5 minut + 15 minut za počivanje
- Cook Time: 20 minut