Gratinirane ajdove palačinke s skuto

0 comments

No, to je pa resnično ena mega sladica! Mehke, dišeče ajdove palačinke nadevaš z odličnim skutinim nadevom, ki jih nato preliješ s svilnatim smetanovim prelivom in na koncu gratiniraš v pečici. So nepozabne, neverjetno dobre in po mojih navodilih korak za korakom, še enostavne za pripraviti. Kaj še čakaš!

Receptov za dobre sladice ni nikoli preveč. ♡ Ta za malenkost spremenjene klasične skutine gratinirane palačinke, je več, kot dober – je fantastičen. Tokrat sem za čudovito novo izkušnjo gratiniranih palačink izbrala ajdove palačinke, ki se s skuto odlično ujemajo. Za recept odklikaj na Mehke in dišeče ajdove palačinke. Za dodatno piko na i sem v nadev dala še dve žlici marmelade, ki je tudi odlična prijateljica ajdovih palačink. Če ti – in ne vem zakaj, ker so odlične! – ajdove palačinke niso všeč, uporabi kar “navadne” palačinke. Recept za palačinke, ki vedno uspejo, so mehke in se ne lomijo ob robovih, najdi pod receptom Palačinke s kokosom.

Veliko receptov za klasične skutine gratinirane palačinke navaja zelo enostavno maso za polnjenje palačinke, kjer vse le zmešaš skupaj, pa je. Zaradi tega so nadevi včasih premalo sočni in nič kaj prijetni za pojest. Seveda je tudi moj recept enostaven, vendar pa jajce za nadev ločiš na rumenjak in beljak ter nato sneg iz beljakov umešaš v maso, ki poskrbi za sočnost in nič kaj dolgočasne palačinke. Kar je pa tudi ves štos tega recepta, kaj ni? Da ne omenjam niti čudovitih malih dišečih malenkosti, ki palačinke naredijo še boljše – s tem mislim na limonov in vanilijev sladkor. Njam!

Preden se lotiva recepta, pa ti v spodnjem seznamu prilagam še nekaj morda malo nenavadnih in prav zato nadvse odličnih receptov za palačinke:

Še več receptov za palačinke najdi pod oznako Palačinke.

Priprava te sladice je zabavna, enostavna in poplača ves trud. Za pripravo potrebuješ:

  • ajdove palačinke
    skuto
  • jajca
  • kislo in sladko smetano
  • marmelado
  • sladkor
  • ter limonov in vanilijev sladkor

Najprej pripravi ajdove palačinke. Še enkrat, če želiš navadne palačinke, uporabi recept za Navadne palačinke. Za pekač, dimenzij približno 22×14 cm, potrebuješ 8 palačink. Ja, le osem. Jaz namreč pri gratiniranih palačinkah najbolj uživam predvsem v sočnem in okusnem nadevu, ne maram preveč testa (=palačink). Če pa imaš ti imaš raje več palačink, uporabi več palačink, le nadev razdeli na več palačink, te nato bolj stlači v pakač, pa bo.

Nato pripravi nadev. Da bo bolj sočen, jajci loči na rumenjaka in beljaka, s katerima naredi sneg. Za čudovit okus pa poskrbi limonov sladkor in marmelada. Njam!

Ko imaš pripravljene palačinke in nadev, palačinke nadevaj in prenesi v naoljen pekač. Moj je bil dimenzij 22×14 cm.

Na koncu pripravi še preliv s sladko smetano, jajcem, sladkorjem in vanilijivim sladkorjem.

Palačinke nato prelij s prelivom in peci približno 35 minut na 180°C.

Pečene palačinke potresi s sladkorjem v prahu, postrezi in enostavno le uživaj.

Dišeče ajdove palačinke in odličen sočen nadev. ♡ Oh, kakšni neverjetni okusi!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gratinirane ajdove palačinke s skuto


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 1 ura in pol
  • Yield: za 4 osebe po dve palačinki 1x

Description

Mehke, dišeče ajdove palačinke nadevaš z odličnim skutinim nadevom, ki jih nato preliješ s svilnatim smetanovim prelivom in na koncu gratiniraš v pečici. So nepozabne, neverjetno dobre in po mojih navodilih korak za korakom, še enostavne za pripraviti.


Ingredients

Scale

Sestavine za nadev:

  • 300 g pasirane skute
  • 2 jajci (ločena na rumenajaka in beljaka)
  • 1 žlica kisle smetane
  • 2 žlici (slivove) marmelade
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vrečka Kotányi limonovega sladkorja (ali 1 dodatna žlička sladkorja in naribana lupinica 1 limone)

Sestavine za preliv:

Ostale sestavine:

  • 8 ajdovih (ali navadnih) palačink – recept v notes!
  • mleti sladkor za posipanje

Instructions

  1. Palačinke: Speci približno 8 malenkost debelejših palačink. Uporabi ajdove (recept: https://www.sitfit.si/recepti/ajdove-palacinke/) ali navadne palačinke (recept: https://www.sitfit.si/recepti/palacinke-s-kokosom/). Naj bodo za nadevanje že malo ohlajene. Recept za ajdove palačinke najdi tudi v Notes spodaj.
  2. Nadev: Jajci loči na rumenjaka in beljaka. Z beljakoma stepi trdi sneg. V skledi dobro skupaj zmešaj skuto, rumenjaka, kislo smetano in vrečko limonovega sladkorja. Če limonovega sladkorja nimaš, uporabi 1 dodatno žličko sladkorja in naribano lupinico 1 limone. Nato v mešanico nežno umešaj sneg, nato pa še marmelado.
  3. Palačinke nadevaj: Na vsako posamezno palačinko daj 2 žlici nadeva, nato pa najprej prepogni strani palačinke, nato pa palačinko zavij – glej fotko zgoraj! Zavito palačinko prenesi na naoljen peka
  4. Preliv: V preliv dobro zmešaj nestepeno sladko smetano, jajce, sladkor in vrečko vanilijevega sladkorja. S prelivom nato prelij vse nadevane palačinke v pekaču.
  5. Peka: Pekač za 35 minut postavi v pečico, ogreto na 180°C.
  6. Postrezi: Gratinirane palačinke previdno vzemi iz pečice, počakaj minuto ali dve, nato pa jih potresi s sladkorjem v prahu, razdeli na porcije in postrezi.
  7. Shramba: Če ti po čudežu ostane kakšna palačinka, jo lahko hraniš v hladilniku nekaj dni v neprodušno zaprti posodi ali pa jo zamrzneš. Zamrznjeno nato odmrzni na sobni temperaturi ter segrej v mikrovalovni ali navadni pečici (15 minut na 120°C).

Notes

AJDOVE PALAČINKE
Sestavine: 120 g ajdove moke, 30 g (polnozrnate) pšenične moke, 1 velik ščepec soli, 3 1/5 dl vode, 1 jajce, olje ali kokosovo maslo za peko
Priprava: V skledo presej obe moki in sol, nato pa dodaj vodo in dobro premešaj. V manjši skodelici razžvrkljaj jajce in ga umešaj v vodo z moko. Dobiš gostejšo maso, primerno za peko palačink. Maso nato pusti počivati približno 15 minut. Ponev za palačinke res dobro segrej (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela), nato pa na razgreto ponev kapni nekaj kapljic olja. Ponev nagni sem in tja, da se olje razporedi po ponvi. Nato na ponev prenesi zajemalko mase ter ponev spet nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve. Palačinko peci približno 2 minut na eni, nato pa še na drugi strani. Mase je dovolj za približno 4 debelejše ali 6 malo tanjših palačink.
Recept za ajdove palačinke najdeš tudi tukaj: https://www.sitfit.si/recepti/ajdove-palacinke/

Namesto ajdovih uporabi navadne palačinke. Recept: https://www.sitfit.si/recepti/palacinke-s-kokosom/

Marmelada poskrbi za dodatno bogastvo okusov, lahko pa jo po želji tudi izpustiš.

Palačinke lahko pripraviš tudi vnaprej in jih potem le speci.

Če ti gratinirane palačinke ostanejo, jih zamrzni in nato odmrzni na sobni temperaturi ter pogrej v mikrovalovni (2 minuti) ali v pečici (15 minut na 120°C).

  • Prep Time: 20 minut (+ 20 minut za počivanje mase)
  • Cook Time: 20 minut za palačinke in 35 minut za peko

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.