Ovseno-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami

0 comments

Tako okusnih in mehkih palačink še ne poznaš! Pripravljene so z mešanico mletih ovsenih kosmičev in mletih mandljev in so mehke, dišeče in tako zelo dobre. Namažeš jih lahko s katerim koli namazom ter jim po želji dodaj še sveže sadje – predlagam jagode, banane ali maline.

Dobre palačinke imajo čarobno moč. Mehke, dišeče in oh-kako-dobre palačinke s čudovitim namazom vsekakor polepšajo še tako beden dan. Jaz jih rada pripravim predvsem za večerjo, tele krasotice pa lahko z užitkom in brez slabe vesti poješ tudi za zajtrk.

Da jih lahko uživaš zjutraj, se zahvali dejstvu, da vsebujejo mlete ovsene kosmiče, ki zagotavljajo daljšo prebavo in te zaradi tega tudi za dlje časa nasitijo. Pa še dan se z njimi super začne. Morda le pazi, kateri namaz si privoščiš zjutraj – morda ne ravno najbolj sladkega. Predlagam z medom posladkano skuto in borovnice. Večkrat preverjeno so odlične tudi kar same. Zvečer si pa le privošči kak bolj dekadenten namaz – izberi čokoladni namaz, sadno ali kostanjevo marmelado, poskusi pa tudi arašidovo maslo z marmelado. Palačinke lahko obložiš tudi z narezanimi jagodami, bananami ali drugim svežim sadjem. Odlične so maline, borovnice ali katero drugo jagodičevje. Poleti pa le posezi še po mangu, ananasu ali meloni.

Ker te palačinke vsebujejo ovsene kosmiče, ki jih moraš zmleti, predlagam, da si na enkrat pripraviš dvojno, trojno ali celo četvorno porcijo in mešanico mletih ovsenih kosmičev, mletih mandljev, moke, sladkorja in soli shrani v neprodušno zaprti posodi ter si tako za naslednjič še bolj pohitri čas priprave. Ki pa, razen mletja, ki vzame kakšno minuto več, ne traja dlje od nekaj minut – če ne štejemo peke.

Te palačinke so že mehke, vendar pa tudi dovolj kompaktne (torej se ne trgajo tako hitro), da jih lahko napolniš z namazom in s sadjem, pa se ti ne bodo strgale. To pa zato, ker so pečene na princip ameriških palačink, torej so manjše in malenkost debelejše od naših klasičnih tankih palačink. Če želiš, pa maso lahko tudi bolj razliješ po ponvi, da dobiš večje in tanjše. Tvoja izbira!

Kot večina manjših in malo debelejših pakačink, se tudi te lahko pripravijo vnaprej, saj se ne izsušijo in so ponovno pogrete tako dobre, kot sveže. Dobre pa so tudi sobne temperature. Če ti jih torej kaj ostane ali pa če si jih želiš pripraviti vnaprej, pečene in ohlajene položi v neprodušno zaprto posodo in nekaj dni hrani v hladilniku, nato pa pogrej in postrezi z izbrano prilogo. Lahko pa jih tudi zamrzneš.

Preden pogledava, kako se te čudovite palačinke pripravijo, pa še nekaj receptov za odlične palačinke:

Še več receptov za palačinke najdi pod oznako Palačinke.

Priprava teh palačink je enostavna in hitra. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej ovsene kosmiče zmiksaj v moko. Jaz to naredim kar v malem mešalniku za smuti.

Nato pripravi maso za palačinke. Najprej skupaj združi suhe sestavine, ločeno mokre in na koncu pretresi suhe v mokre in premešaj. Združene suhe sestavine lahko hraniš v neprodušno zaprti posodi več mesecev.

Pripravi še nadev – tokrat sem izbrala čokoladni namaz in jagode.

Nato palačinke speci. Jaz za palačinke uporabljam predvsem kokosovo olje.

Ko imaš palačinke pečene, jih postrezi s poljubnimi namazi in sadjem in uživaj!

Kako so mehke, dišeče in dobre!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ovseno-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami


 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 12 palačink 1x

Description

Tako okusnih in mehkih palačink še ne poznaš! Pripravljene so z mešanico mletih ovsenih kosmičev in mletih mandljev in so mehke, dišeče in tako zelo dobre. Namažeš jih lahko s katerim koli namazom ter jim po želji dodaj še sveže sadje – predlagam jagode, banane ali maline.


Ingredients

Scale

Sestavine za palačinke:

 • 50 g ovsenih kosmičev (ki jih za recept zmelji)
 • 50 g mletih mandljev
 • 3 žlice (polnozrnate pirine) moke
 • 2,5 dl mleka
 • 1 jajce
 • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
 • 1 žlička (rjavega) sladkorja
 • 1 majhen ščepec soli

Ostale sestavine:

 • 1 žlica (kokosovega) masla ali olja za peko palačink
 • 1 pest jagod (glej notes)
 • 4 žlice čokoladnega namaza (glej notes)

Instructions

 1. Suhe sestavine: Ovsene kosmiče stresi v mešalnik in zmelji v moki podobno teksturo. Dodaj mlete mandlje, pirino ali katero koli drugo pšenično moko, sladkor in sol in premešaj.
 2. Mokre sestavine: V posodo ubij jajce in ga dobro razžvljaj. Dodaj vanilijevo esenco in mleko ter premešaj.
 3. Masa za palačinke: V mokre sestavine stresi suhe in sestavine in dobro premešaj.
 4. Peka: Ponev za palačinke zares dobro segrej. Na razbeljeno daj malo masla in nanj polovico zajemalke mase (ali srednje veliko zajemalko za sladoled), da dobiš majhno palačinko. Po dveh minutah, oziroma ko se na palačinki začnejo delati mehurčke, jo obrni in popeci še na drugi strani približno enak čas. Palačinke naj bodo malenkost debelejše od navadnih, torej približno take ameriške.
 5. Postrežba: Vsako palačinko namaži s čokoladnih namazom in obloži z narezanimi jagodami ter uživaj.

Notes

Za zajtrk palačinke namaži z medom posladkano skuto. Zvečer pa jih postrezi s čokoladnimi ali sadnimi namazi, odlična kombinacija je tudi arašidovo maslo in marmelada.

K palačinkam seveda lepo sodi tudi sveže sadje. Uporabi katero koli jagodičevje (jagode, borovnice, maline …) ali banano, mango, ananas …

Te palačinke so ponovno pogrete tako dobre, kot sveže. Pečene in ohlajene položi v neprodušno zaprto posodo in nekaj dni hrani v hladilniku, nato pa pogrej in postrezi z izbrano prilogo. Lahko pa jih tudi zamrzneš.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v marcu 2022 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.