Te palačinke so jesenska različica ameriških palačink. Dišijo neverjetno lepo (cimet!), so neverjetno mehke (olivno olje!) in predvsem zdrave (polnozrnata moka! grški jogurt!). Speci jih več, jih poskusi nekaj prihraniti za kasneje in zamrzni – čudovite so tudi odtajane in pogrete. Prelij jih z maslom in javorjevim maslom ter enostavno uživaj!
Ko sem te palačinke prvič poskusila, sem bila šokirana: tako mehke, tako dišeče in tako dobre! Njam! Sestavine, ki jih sestavljajo pravzaprav ne morejo rezultirati v kaj drugega. Resnično jih moraš pripravit. Iz sestavin, navedenih na koncu te strani, lahko pripraviš dovolj palačink za štiri osebe. Ti pa predlagam, da jih pripraviš še več, jih spečeš, ohladiš in položiš v vrečko in zamrzneš. Ko se ti zaluštajo, jih enostavno odmrzneš in pogreješ – tako dobre so kot sveže pečene.
Pa poglejva, s čim jih lahko postrežeš. Idej in možnosti je veliko. Lahko jih pokapaš z javorjevim sirupom in obložiš z maslom. Lahko jih pokapaš tudi z medom ali pa s stopljenim arašidovim maslov. Lepo se dopolnjujejo tudi z banano ali pa z grškim jogurtom. Ampak ti moram povedati, da so že same tako zelo dobre, da se nikar ne obremenjuj z dodatki. Res potrebuješ močan samonadzor, da ne poješ vsake kar takoj, ko se speče!
Preden pa pogledava, kako palačinke pripraviš, pa še nekaj idej za uporabo bučnega pireja:
- Bučna rulada s kremnim namazom
- Ovsena kaša z bučnim pirejem in javorjevim sirupom
- Bučna krema s cimetovimi piškotki
- Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem
- Bučna lazanja z ohrovtom
Bučni pire lahko pripraviš na dva načina. Oba sta opisana v posebnem zapisu Doma pripravljen bučni pire.
Še več receptov z bučo pa najdeš pod oznako buče.
Sedaj pa nama ne preostane drugega, kot da pogledava, kako se te božanske palačinke pripravijo. Potrebuješ te luštne sestavine.
Sestavine zmešaj v gosto tekočo zmes.
Ponev segreješ, dodaš malo (kokosovega) masla in mase in jih spečeš najprej na eni strani. Ko se začnejo delati mehurčki, pa še na drugi strani. Napihnile se bodo potem, ko jih obrneš.
Ko imaš cel kup palačink, se ti lahko samo smeje. Samo poglej si jih no. ♡
Nato jih serviraš, okrasiš z malo masla in pokapaš z javorjevim sirupom. Še več idej za postrežbo najdi pod Notes.
Joj, kako so puhaste, kako dišijo in kako dobre so!
PrintNebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Te palačinke so jesenska različica ameriških palačink. Dišijo neverjetno lepo (cimet!), so neverjetno mehke (olivno olje!) in predvsem zdrave (polnozrnata moka! grški jogurt!). Speci jih več, jih poskusi nekaj prihraniti za kasneje in zamrzni – čudovite so tudi odtajane in pogrete. Prelij jih z maslom in javorjevim maslom ter enostavno uživaj!
Ingredients
3 jajca
115 g bučnega pireja
0,8 dcl olivnega olja
1 žlica rjavega sladkorja
3,75 dcl mleka
140 g grškega jogurta
250 g polnozrnate moke
2 žlici pecilnega praška
1/2 žličke soli
1 žlička cimeta
olje za pečenje palačink
maslo in javorjev sirup za postrežbo
Instructions
- Pripravi maso: V večji posodi dobro zmešaj jajca, bučni pire, olivno olje, mleko, grški jogurt in sladkor. Moko, sol in pecilni prašek presej in stresi v posodo. Dodaj še sol in cimet in premešaj le toliko, da se sestavine povežejo.
- Palačinke speci: Ponev dobro segrej, potem pa na njej segrej še malo olja. Z zajemalko zajemi malo mase in jo prelij na ponev. Ko se začnejo delati mehurčki, palačinko počasi in previdno obrni. Tako speci vse palačinke.
- Postrezi: Še vroče palačinke postrezi s koščkom masla in prelij z javorjevim sirupom. Več možnosti postrežbe najdeš še pod Notes.
Notes
Bučni pire lahko pripraviš na več načinov. 1. Kuhaj: Bučo nareži na kocke in skuhaj v vreli vodi. Ko se bučne kocke zmehčajo, jih najprej dobro odcedi, nato pusti počivati 5 minut, potem pa spasiraj. Nato bučni pire po želji prenesi še na gazo in še enkrat odcedi morebitno odvečno vodo. 2. Speci: Bučo najprej nareži na večje kose, položi na pekač, obložen s papirjem za peko, in peci približno 40 minut v pečici, ogreti na 175°C. Ko se zmehča, jo vzemi iz pečice, počakaj nekaj minut, da se ohladi, potem pa jo olupi. Bučno meso nato zmiksaj z ročnim mešalnikom ali pa v mešalniku.
Uporabiš lahko katero koli jedilno bučo. Na enkrat naredi več pireja, ohlajenega razdeli na porcije in zamrzni. Ko ga potrebuješ, ga pusti na sobni temperaturi, da se odmrzne, nato pa ga uporabi glede na recept.
Spečeš lahko več palačink, jih ohladiš in zamrzneš. Odtajane nato na hitro popeci na ponvi ali segrej v mikrovalovni. Tako mehke bodo, kot sveže!
Uporabiš lahko cimet, lahko pa ga tudi izpustiš.
Za pripravo lahko uporabiš polnozrnato pšenično ali pa pirino (polnozrnato) moko, lahko pa tudi belo pšenično.
Olivno olje lahko nadomestiš tudi z navadnim rastlinskim (po možnosti repičnim) oljem, vendar vseeno priporočam olivnega. Če ti je okus surovega olja premočan, bodi brez skrbi, saj se po peki njegov vonj in okus ne čutita.
Bučne palačinke postrezi z javorjevim sirupom ali pa z medom. Lahko jih preliješ z zmehčanim arašidovim maslom in medom, jim dodaš banane in stepeno smetano ali pa jih pomažeš z grškim jogurtom. Tudi same so že božansko dobre, zato jih lahko po želji le malo posladkaš in se z dodajanjem marmelade ali katerih drugih namazov ne obremenjuješ preveč.
Palačinke naj dobo v velikosti ameriških palačink, premera približno 8 cm.
Recept sem našla na blogu Pinch Of Yum, a sem v recept dala le cimet.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 10 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v oktobru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: