Bučne palačinke

, 26. Dec 2015 | No Comments

Bučne palačinkeTe palačinke so jesenska različica ameriških palačink. Dišijo neverjetno lepo (cimet!), so neverjetno mehke (olivno olje!) in predvsem zdrave (polnozrnata moka! grški jogurt!). Speci jih več, jih poskusi nekaj prihraniti za kasneje in zamrzni – čudovite so tudi odtajane in pogrete. Prelij jih z maslom in javorjevim maslom ter enostavno uživaj!

Ko sem te palačinke prvič poskusila, sem bila šokirana: tako mehke, tako dišeče in tako dobre! Njam! Recept sem našla na blogu Pinch Of Yum, a sem v recept dala le cimet. Lindsay piše, da te palačinke lahko preliješ tudi z arašidovim maslom in medom, jim dodaš banane in stepeno smetano ali pa jih pomažeš z grškim jogurtom.

Mase je dovolj za štiri osebe, lahko pa polovico spečenih in ohlajenih položiš v vrečko in zamrzneš ter jih takrat, ko ti zadišijo, odmrzneš in pogreješ – tako dobre so kot sveže pečene.

SESTAVINE (za 4 osebe)

  • 3 jajca
  • 115 g bučnega pireja
  • 0,8 dcl olivnega olja
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 3,75 dcl mleka
  • 140 g grškega jogurta
  • 250 g polnozrnate moke
  • 2 žlici pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička cimeta
  • olje za pečenje palačink
  • maslo in javorjev sirup za postrežbo

Bučne palačinke

PRIPRAVA

Najprej pripravi bučni pire. Pripraviš ga lahko na dva načina. Bučo lahko speceš ali pa skuhaš v vodi (kuhano v vodi najprej dobro odcedi, pusti počivati 5 minut, potem pa spasiraj).

Bučo lahko tudi speceš. Najprej jo nareži na večje kose, položi na pekač, obložen s papirjem za peko, in peci približno 40 minut v pečici, ogreti na 175°C. Ko se zmehča, jo vzemi iz pečice, počakaj nekaj minut, da se ohladi, potem pa jo olupi. Bučno meso stresi v mešalnik in zmiksaj v pire. Če mešalnik melje v prazno, dodaj malo vode – le nekaj žlic (ne dodajaj preveč vode, da ne bo preveč tekoče). Pire ohladi.

Video postopek priprave bučnega pireja si oglej v spodnjem videu.

V večji posodi dobro zmešaj jajca, bučni pire, olivno olje, mleko, grški jogurt in sladkor.

Bučne palačinke

Moko, sol in pecilni prašek presej in stresi v posodo. Dodaj še sol in cimet in premešaj le toliko, da se sestavine povežejo.

Ponev zelo dobro segrej, potem pa na njej segrej še malo olja. Z zajemalko zajemi malo mase in jo prelij na ponev. Ko se začnejo delati mehurčki, palačinko počasi in previdno obrni. Tako speci vse palačinke.

Bučne palačinke

Še vroče palačinke postrezi s koščkom masla in prelij z javorjevim sirupom.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply