Ta prečudovita kremasta sladica bo osrečila vsakogar. Priprava je enostavna, največ časa vzame le priprava bučnega pireja. Krema je odlična sama, še boljša pa s poljubnimi piškotki.
Cimetovi piškoti so odlična izbira. Pripravljeno sladico lahko za kakšen dan shraniš v hladilniku, a je najboljša še isti dan, ko jo pripraviš.
SESTAVINE (za 6 manjših ali 4 večje kozarčke)
- 500 g rumene buče
- 2 dl smetane za stepanje
- 80 g mletega sladkorja
- 1 žlička vanilijeve esence
- 250 g skute
- noževa konica mletega ingverja
- 1 žlička cimeta
- 10 speculaas cimetovih piškotkov
- večji kos masla, ogretega na sobno temperaturo
PRIPRAVA
Najprej pripravi bučni pire. Pripraviš ga lahko na dva načina. Bučo lahko speceš ali pa skuhaš v vodi (kuhano v vodi najprej dobro odcedi, pusti počivati 5 minut, potem pa spasiraj).
Bučo lahko tudi speceš. Najprej jo nareži na večje kose, položi na pekač, obložen s papirjem za peko, in peci približno 40 minut v pečici, ogreti na 175°C. Ko se zmehča, jo vzemi iz pečice, počakaj nekaj minut, da se ohladi, potem pa jo olupi. Bučno meso stresi v mešalnik in zmiksaj v pire. Če mešalnik melje v prazno, dodaj malo vode – le nekaj žlic (ne dodajaj preveč vode, da ne bo preveč tekoče). Pire ohladi.
Video postopek priprave bučnega pireja si oglej v spodnjem videu.
V čistem mešalniku stepi sladko smetano. Preden jo stepeš do konca, ji dodaj sladkor in vanilijevo esenco. Stepeno smetano pretresi v posodico, v istem mešalniku (ni ga treba očistiti) pa stepi skuto. Dodaj ji ingver in cimet ter premešaj. Potem dodaj ohlajen bučni pire in dobro premešaj. Na koncu v bučno kremo dodaj še večino sladke smetane (nekaj je prihrani za krašenje). Vse skupaj dobro, a nežno premešaj; najboljše kar z lopatko ali kuhalnico.
Piškotke zdrobi in zmešaj z zmehčanim maslom. Pregneti jih kar s čistimi prsti. Večino piškotnih drobtinih prenesi v kozarčke.
Po piškotnih drobtinah razporedi bučno kremo, po kremi pa potresi še nekaj piškotnih drobtin. Kremo okrasi še z žličko sladke smetane, nato pa sladico potrosi še s cimetom. Pripravljeno sladico postrezi.