Doma pripravljen bučni pire

1 comment

Bučni pire je pripravljen iz katere koli jedilne rumene buč – maslene, muškatne, hokkaido buče itd. Buče so na razpolago jeseni in pozimi in če takrat pireja pripraviš več in ga zamrzneš, ti bo na razpolago vse do nove sezone buč. Priprava bučnega pireja, ki ga lahko uporabiš za sladice in slane jedi, je izredno enostavna.

Buče so izredno zdrave. So bogati vir antioksidantov, vsebujejo veliko vitamina C in E. Pospešujejo tudi prebavo, uravnavajo količino vode, znižujejo količino maščob v krvi, pomagajo tudi pri težavah z ledvicami in krepijo imunski sistem ter pomagajo pri uravnavanju krvnega pritiska. Pomagajo tudi pri hujšanju, upočasnjujejo proces staranja, visoka vrednost vlaknin pa ohranja zdravo prebavo. Še več o bučah si lahko prebereš v mojem blog zapisu O bučah.

Bučni pire, ki ga v ZDA prodajajo že pripravljenega kar v konzervah in ga pri nas v taki obliki zaenkrat še ne moreš kupiti, lahko pripraviš na dva načina. In preden rečeš, da je to zamudno in brez veze, naj ti povem, da ga lahko pripraviš več na enkrat in potem po porcijah zamrzneš, na koncu pa z njim še izboljšaš mnoge jedi.

Bučni pire je v kuhinji zelo vsestranski. Z njim lahko pripraviš odlične jedi, ne obogatijo pa jedi le z vitamini in drugimi koristnimi snovmi, ampak tudi z božanskih okusom.

Le nekaj odličnih receptov z bučnim pirejem si poglej v nadaljevanju. Bučni pire lahko uporabiš v sladicah, z njim pa lahko pripraviš tudi omake za njoke, testenine, riž … Lahko pa ga dodaš tudi v mesne omake.

Ko so buče v sezoni in so tudi najbolj dostopne in najcenejše, jih nujno uporabi v različnih jedeh, pripravi pa tudi več porcij bučnega pireja, ga razdeli na porcije in zamrzni.

Priprava bučnega pireja je sicer malo zamudna, a nič kaj zapletena. Uporabi katero koli jedilno bučo (masleno, muškatno, hokkaido bučo itd.)

Bučo najprej nareži na manjše kose, jim odstrani semena, nato pa oolupi ter nareži na še manjše kose. Olupiš jo lahko z lupilcem zelenjave ali pa kos buče položi na desko in ji lupino obreži.

Bučo nato zmehčaj, lahko jo skuhaš ali spešeš. Kuhanje bo hitreje, s pečenjem pa bo pire manj voden. Bučo skuhaj v vreli vodi, dokler se ne zmehča. Nato jo odcedi in pusti, da voda nekaj minut pari.

Lahko pa bučne kocke tudi spečeš. Razporedi jih po pekaču – naj bodo v eni plasti, kocke pa naj se ne dotikajo, nato pa jih peci približno 40 minut na 175°C. Ko se bučne kocke zmehčajo, pekač previdno vzemi iz pečice. Če imaš bučnih kock veliko, jih razporedi na več pekačev. Če jih pečeš istočasno, na polovici pečenja pladnja zamenjaj in obrni, da se toplota enakomerno razporedi, bučne kocke bodo pa enakomerno zmehčane.

Nato zmehčane bučne kocke prenesi v mešalnik in jih zmiksaj v pire.

 

Priporočam še ožemanje pireja, saj bo predvsem pri peki sladic preveč voden pire povzročal preglavice. Odstranjevanje vode je enostavno: na cedilo razporedi veliko gazo, bombažno plenico ali čisto kuhinjsko krpo, nato pa nanjo prenesi gladko maso. Nato z žlico nežno premešaj, da voda izteče, nato pa gazo zavij še v culico in iz mase iztisni še tisto zadnjo vodo. A pazljivo, da ti masa ne začne curljati skozi gazo!

 

Jaz rada bučni pire še zamrznem. Pire razdelim na približno 150 g porcije. Male tanke paketke naredi tako: z vrečko obloži notranji del kozarca in robove zavihaj čez kozarec. Bučni pire prenesi v kozarec, obložen z vrečko potem pa vrečko vzemi iz kozarca, pire potisni v spodnji del vrečke in vrečko zloži. Brez skrbi, pire je ravno dovolj gost, da se ne bo prelil iz vrečke. Je pa seveda fino, da je vrečka brez lukenj. Ker je zamrznjena vrečka dovolj ploščata, mi v zamrzovalniku – ki je zeeeelo majhen – ne vzame veliko prostora, pa še zelo hitro se odmrzne in mi je na razpolago v parih minutah.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Doma pripravljen bučni pire


 • Author: Barbara
 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 15-40 minut
 • Total Time: 60 minut

Description

Bučni pire je pripravljen iz katere koli jedilne rumene buč – maslene, muškatne, hokkaido buče itd. Buče so na razpolago jeseni in pozimi in če takrat pireja pripraviš več in ga zamrzneš, ti bo na razpolago vse do nove sezone buč. Priprava bučnega pireja, ki ga lahko uporabiš za sladice in slane jedi, je izredno enostavna.


Ingredients

jedilna buča (maslena, muškatna, hokkaido buča itd.)


Instructions

 1. Lupljenje in rezanje buče: Bučo narezi na rezine, ji odstrani semena in jo olupi. Kako se lotiš tega je odvisno, katero bučo uporabiš. Za lupljenje ti priporočam kar lupilnik za zelenjavo ali pa kos položi na desko in lupino obreži. Nato večje kose nareži še na približno enako velike kocke.
 2. Mehčanje buče s pečenjem ali kuhanjem: Bučo lahko zmehčaš tako, da jo skuhaš ali spečeš. Kuhanje bo hitreje, s pečenjem pa bo pire manj voden.
  Kuhanje: Bučo skuhaj v vreli vodi, dokler se ne zmehča. Nato jo odcedi in pusti, da voda nekaj minut pari.
  Pečenje: Lahko pa bučne kocke tudi spečeš. Razporedi jih po pekaču – naj bodo v eni plasti, nato pa jih peci približno 40 minut na 175°C. Ko se bučne kocke zmehčajo, pekač previdno vzemi iz pečice. Če imaš bučnih kock veliko, jih razporedi na več pekačev. Če jih pečeš istočasno, na polovici pečenja pladnja zamenjaj in obrni, da se toplota enakomerno razporedi, bučne kocke bodo pa enakomerno zmehčane.
 3. Miksanje in odstranjevanje odvečne vode: Nato zmehčane bučne kocke prenesi v mešalnik in jih zmiksaj v pire. Priporočam še ožemanje pireja, saj bo predvsem pri peki sladic preveč voden pire povzročal preglavice. Odstranjevanje vode je enostavno: na cedilo razporedi veliko gazo, bombažno plenico ali čisto kuhinjsko krpo, nato pa nanjo prenesi gladko maso. Nato z žlico nežno premešaj, da voda izteče, nato pa gazo zavij še v culico in iz mase iztisni še tisto zadnjo vodo. A pazljivo, da ti masa ne začne curljati skozi gazo!
 4. Shranjevanje pireja: Jaz rada bučni pire še zamrznem. Pire razdelim na približno 150 g porcije. Male tanke paketke naredi tako: z vrečko obloži notranji del kozarca in robove zavihaj čez kozarec. Bučni pire prenesi v kozarec, obložen z vrečko potem pa vrečko vzemi iz kozarca, pire potisni v spodnji del vrečke in vrečko zloži. Brez skrbi, pire je ravno dovolj gost, da se ne bo prelil iz vrečke. Je pa seveda fino, da je vrečka brez lukenj. Ker je zamrznjena vrečka dovolj ploščata, mi v zamrzovalniku – ki je zeeeelo majhen – ne vzame veliko prostora, pa še zelo hitro se odmrzne in mi je na razpolago v parih minutah.

Notes

Pire pripravi s katero koli jedilno bučo. Uporabi muškatno bučo, maslenko ali hokkaido bučo.

Pire lahko zamrzneš in imaš na razpolago celo leto.

Odstranjevanje vode iz pireja je nujno predvsem za uporabo pireja pri sladicah.

Recepti z bučnim pirejem

Za konec pa še nekaj receptov z uporabo bučnega pireja v fotkah.

Bučna rulada s kremnim nadevom
Bučna rulada s kremnim nadevom >>

Bučni smuti z banano
Bučni smuti z banano >>


Bučne palačinke >>

Bučna krema s cimetovimi piškotki
Bučna krema s cimetovimi piškotki >>

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

One Comment

 1. Super objava, letos sem končno vključila v prehrano buče in vaše izkušnje se tudi pri meni dobro obnesejo. Hvala!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.