Doma pripravljen bučni pire

, 9. Dec 2016 | No Comments

Bučni pire je pire, pripravljen iz zimskih jedilnih buč. Iz tistih rumenih buč vseh oblik – iz maslene, muškatne, hokkaido buče itd. Buče so na razpolago jeseni in pozimi. Če bučni pire pripraviš v teh dneh, ti bo na razpolago vse leto, vse do nove sezone. Priprava bučnega pireja, ki ga lahko uporabiš za sladice in slane jedi, je izredno enostavna. Preveri!

Buče so izredno zdrave. Buče so bogati vir antioksidantov, vsebujejo veliko vitamina C in E. Pospešujejo tudi prebavo, uravnavajo količino vode, znižujejo količino maščob v krvi, pomagajo tudi pri težavah z ledvicami in krepijo imunski sistem IN pomagajo pri uravnavanju krvnega pritiska. Pomagajo tudi pri hujšanju IN upočasnjujejo proces staranja, visoka vrednost vlaknin pa ohranja tudi zdravo prebavo. Še več o bučah si lahko prebereš  v mojem blog zapisu O bučah.

Bučni pire, ki ga v ZDA prodajajo že pripravljenega kar v konzervah in ga pri nas v taki obliki zaenkrat še ne moreš kupiti, lahko pripraviš na dva načina. In preden rečeš, da je to zamudno in brez veze, naj ti povem, da ga lahko pripraviš več na enkrat in potem po porcijah zamrzneš.

Bučni pire je v kuhinji zelo vsestranski. Iz njega lahko pripraviš veliko odličnih jedi, vsako jed pa ne obogatijo le z vitamini in drugimi koristnimi snovmi, ampak tudi z božanskih okusom.

Le nekaj odličnih receptov z bučnim pirejem:

Bučni pire pa lahko uporabiš tudi za pripravo omak za njoke, testenine, riž … Lahko pa ga dodaš tudi v mesno omako (recepta še nisem objavila, a zagotavljam ti, da je odlično!).

Sedaj, ko so buče najbolj dostopne – v sezoni so tudi najcenejše – pripravi več porcij bučnega pireja, ga razdeli na porcije in zamrzni.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (57 s)

SESTAVINE

  • jedilna buča (maslena, muškatna, hokkaido buča itd.)

PRIPRAVA

Priprava bučnega pireja je sicer malo zamudna, a nič kaj zapletena. Bučo moraš najprej narezati na kocke, nato pa zmehčati. To lahko pripraviš tako, da bučne kocke skuhaš ali pa jih spečeš. Pri peki je potem manj vode, kuhanje je pa hitrejše – potem se pa ti odloči, kaj ti je lažje. Zmehčane bučke kocke nato zmiksaš v pire. Zelo priporočam, da nato bučnemu pireju odstraniš vodo. Nato bučni pire uporabi v receptu ali/in pa – in to ti res močno priporočam – ga razdeli na porcije in zamrzn. Tako ti bo na voljo vse do jeseni, ko bo spet sezona buč.

1. korak: Lupljenje in rezanje buče

Bučo narezi na rezine, ji odstrani semena in jo olupi. Kako se lotiš tega je odvisno, katero bučo uporabiš. Za lupljenje ti priporočam kar lupilnik za zelenjavo.

Nato jo nareži na približno enako velike kocke.

2. korak: Mehčanje buč: Kuhanje ali pečenje

Bučo lahko zmehčaš tako, da jo skuhaš ali pa da jo spečeš. Kuhanje bo hitreje, s pečenjem pa bo pire manj voden.

Bučo skuhaj v vreli vodi, dokler se ne zmehča. Nato jo odcedi in pusti, da voda nekaj minut pari.

Lahko pa bučne kocke tudi spečeš. Razporedi jih po pekaču – naj bodo v eni plasti, nato pa jih peci približno 40 minut na 175°C. Ko se bučne kocke zmehčajo, pekač previdno vzemi iz pečice (če imaš več kock, na enkrat peci več pekačev, a jih vmes malo zamenjaj, da se vse kocke enakomezno zmehčajo, lahko pa pečeš eno porcijo za drugo).

3. korak: Miksanje in odstranjevanje odvečne vode

Nato zmehčane bučne kocke prenesi v mešalnik in jih zmiksaj v pire.

Postopka odstranjevanja odvečne vode nikar ne prešpricaj, ker je pomembno, da odvečna voda izteče, sicer bo pire preveč voden – to je pomembno predvsem pri pripravi sladic! Odstranjevanje vode je enostavno: na cedilo razporedi veliko bombažno gazo ali pa plenico, lahko pa tudi čisto kuhinjsko krpo, nato pa nanjo prenesi gladko maso. Nato z žlico nežno premešaj maso, da izteče še več vode, nato pa gazo zavij tudi v culico in iz mase tako iztisni še tisto zadnjo vodo. A pazljivo, da ti masa ne začne curljati skozi gazo!

4. korak: Shranjevanje pireja

Jaz bučni pire razdelim na približno 150 g porcije. Male tanke paketke naredi tako: z vrečko obloži notranji del kozarca in robove zavihaj čez kozarec. Bučni pire prenesi v kozarec, obložen z vrečko …

… potem pa vrečko vzemi iz kozarca, pire potisni v spodnji del vrečke in vrečko zloži. Brez skrbi, pire je ravno dovolj gost, da se ne bo prelil iz vrečke. Je pa seveda fino, da je vrečka brez lukenj. ? Ker je zamrznjena vrečka dovolj ploščata, mi v zamrzovalniku – ki je zeeeelo majhen – ne vzame veliko prostora, pa še zelo hitro se odmrzne in mi je na razpolago v parih minutah.

In pozor: iz 7 kg težke buče sem dobila kar 15 paketkov – to je za pripravo jedi za 30 porcij! Noro!

Recepti z bučnim pirejem

Za konec pa še nekaj receptov z uporabo bučnega pireja v fotkah.

Bučna rulada s kremnim nadevom
Bučna rulada s kremnim nadevom >>

Bučni smuti z banano
Bučni smuti z banano >>


Bučne palačinke >>

Bučna krema s cimetovimi piškotki
Bučna krema s cimetovimi piškotki >>

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply