Enostaven bučni pire

3 comments

Bučni pire lahko pripraviš s katero koli jedilno rumeno bučo – masleno, muškatno, hokkaido buče itd. Buče so na razpolago jeseni in pozimi in če takrat pireja pripraviš več in ga zamrzneš ali vložiš, ti bo na razpolago vse do nove sezone buč. Priprava bučnega pireja, ki ga lahko uporabiš za sladice in slane jedi, je izredno enostavna.

Buče so izredno zdrave. So bogati vir antioksidantov, vsebujejo veliko vitamina C in E. Pospešujejo tudi prebavo, uravnavajo količino vode, znižujejo količino maščob v krvi, pomagajo tudi pri težavah z ledvicami in krepijo imunski sistem ter pomagajo pri uravnavanju krvnega pritiska. Pomagajo tudi pri hujšanju, upočasnjujejo proces staranja, visoka vrednost vlaknin pa ohranja zdravo prebavo. Še več o bučah si lahko prebereš v mojem blog zapisu O bučah.

Bučni pire, ki ga v ZDA (in seveda še marsikje drugje) prodajajo že pripravljenega v konzervah in ga pri nas v taki obliki zaenkrat še ne moreš kupiti (ja, res presenečenje), lahko pripraviš na dva načina. In preden rečeš, da je to zamudno in brez veze, naj ti povem, da ga lahko pripraviš več na enkrat in potem po porcijah zamrzneš ali vložiš, na koncu pa z njim pripraviš res odlične jedi.

Uporaba bučnega pireja

Bučni pire je v kuhinji res vsestranski. Z njim lahko pripraviš res božanske jedi. Pire pa ne izboljša jedi le z okusom, ima tudi veliko zdravih učinkovin.

Le nekaj odličnih receptov z bučnim pirejem si poglej v nadaljevanju. Bučni pire lahko uporabiš v sladicah, z njim pa lahko pripraviš tudi omake za njoke, testenine, riž … Lahko pa ga dodaš tudi v mesne omake.

Ko so buče v sezoni in so tudi najbolj dostopne in najcenejše, jih nujno uporabi v različnih jedeh, pripravi pa tudi več porcij bučnega pireja, ga razdeli na porcije in zamrzni ali vloži.

Priprava bučnega pireja

Priprava bučnega pireja sicer vzame nekaj časa, a je nadvse enostavna. Uporabi katero koli jedilno bučo (masleno, muškatno, hokkaido bučo itd.)

Bučo najprej previdno razpolovi in odstrani semena. Nato jo nareži na manjše kose in olupi – uporabi lupilec zelenjave ali pa kos buče položi na desko in lupino obreži. Nato jo nareži na enakomerno velike kose. 

Naslednja naloga je bučo zmehčati. Lahko jo skuhaš ali spečeš.

Kuhanje

Kuhanje bo hitreje, s pečenjem pa bo pire manj voden. Bučo skuhaj v vreli vodi, dokler se ne zmehča. Nato jo odcedi in pusti, da voda nekaj minut pari.

Peka

Lahko pa bučne kocke tudi spečeš. Razporedi jih po pekaču – naj bodo v eni plasti. Če imaš bučnih kock veliko, jih razporedi na več pekačev. Če jih pečeš istočasno, na polovici pečenja pladnja zamenjaj in obrni, da se toplota enakomerno razporedi, bučne kocke bodo pa enakomerno zmehčane. Bučne kocke peci približno 40 minut na 175°C. Ko se bučne kocke zmehčajo, pekač previdno vzemi iz pečice.

Pasiranje

Nato zmehčane bučne kocke prenesi v mešalnik in jih zmiksaj v pire. Lahko pa jih streseš v velik lonec in spasiraš s paličnim mešalnikom.

Shranjevanje pireja

Če nameravaš bučni pire zamrzniti, ti priporočam še ožemanje pireja, saj bo lahko predvsem pri peki sladic preveč voden in ti bo povzročal preglavice. Odstranjevanje vode je enostavno: na cedilo razporedi veliko gazo, bombažno plenico ali čisto kuhinjsko krpo, nato pa nanjo prenesi gladko maso. Nato z žlico nežno premešaj, da voda izteče, nato pa gazo zavij še v culico in iz mase iztisni še tisto zadnjo vodo. A pazljivo, da ti masa ne začne curljati skozi gazo!

Zamrzovanje pireja

Bučni pire lahko po porcijah zamrzneš. Pire razdeli na približno 150 g porcije. Male tanke paketke naredi tako: z vrečko obloži notranji del kozarca in robove zavihaj čez kozarec. Bučni pire prenesi v kozarec, obložen z vrečko potem pa vrečko vzemi iz kozarca, pire potisni v spodnji del vrečke in vrečko zloži. Brez skrbi, pire je ravno dovolj gost, da se ne bo prelil iz vrečke. Je pa seveda fino, da je vrečka brez lukenj. Ker je zamrznjena vrečka dovolj ploščata, v zamrzovalniku ne vzame veliko prostora, pa še zelo hitro se odmrzne in je na razpolago. Ko pire potrebuješ, vrečko vzemi in pusti na pultu, da se ti odrzne na sobni temperaturi.

Vlaganje pireja

Bučni pire pa lahko tudi vložiš tako, kot marmelado. Ker mora biti ob vlaganju pire vroč, prej opisanega odcejanja ne priporočam. Pire torej speci ali skuhaj (v tem primeru ga dobro odcedi), nato spasiraj in ponovno močno segrej – lonec nujno pokrij, ker goste tekočine rade špricajo! Medtem steriliziraj kozarčke – čiste kozarčke in pokrove postavi v pečico, segreto na 110°C in peci 15 minut. Še vroč pire nato previdno prenesi v vroče kozarčke in jih s pomočjo kuhinjske brisače previdno in dobro zapri, da se naredi vakum. Če se je naredil vakum lahko preveriš tako, da dobro zaprt kozarček poskusiš nežno odpreti – če se ne odpre, je velika možnost, da se je naredil dober vakum. Dobro zaprte kozarčke nato pokrij in pusti, da se ohladijo čez noč. Meni se je tako vložen pire obdržal več kot leto dni!

Vložen pire je zaradi tega, ker ga ne odcejaš, lahko tudi kar precej moker=voden. Zato ga jaz pred uporabo v sladicah (v slanih jedeh res ni potrebe) prelijem prek gaze, da se veliko vode odcedi.

Kot vidiš, priprava res ni zapletena. Vsaka minuta vloženega časa je resnično vredna. Ker je pire res božanski!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Doma pripravljen bučni pire


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 60 minut

Description

Bučni pire lahko pripraviš s katero koli jedilno rumeno bučo – masleno, muškatno, hokkaido buče itd. Buče so na razpolago jeseni in pozimi in če takrat pireja pripraviš več in ga zamrzneš ali vložiš, ti bo na razpolago vse do nove sezone buč. Priprava bučnega pireja, ki ga lahko uporabiš za sladice in slane jedi, je izredno enostavna.


Ingredients

jedilna buča (maslena, muškatna, hokkaido buča itd.)


Instructions

 1. Lupljenje in rezanje buče: Bučo najprej previdno razpolovi in odstrani semena. Nato jo nareži na manjše kose in olupi – uporabi lupilec zelenjave ali pa kos buče položi na desko in lupino obreži. Nato jo nareži na enakomerno velike kose.
 2. Mehčanje buče s pečenjem ali kuhanjem: Bučo lahko zmehčaš tako, da jo skuhaš ali spečeš. Kuhanje bo hitreje, s pečenjem pa bo pire manj voden.
  Kuhanje: Bučo skuhaj v vreli vodi, dokler se ne zmehča. Nato jo odcedi in pusti, da voda nekaj minut pari.
  Pečenje: Lahko pa bučne kocke tudi spečeš. Razporedi jih po pekaču – naj bodo v eni plasti. Če imaš bučnih kock veliko, jih razporedi na več pekačev. Če jih pečeš istočasno, na polovici pečenja pladnja zamenjaj in obrni, da se toplota enakomerno razporedi, bučne kocke bodo pa enakomerno zmehčane. Bučne kocke peci približno 40 minut na 175°C.
 3. Pasiranje: Nato zmehčane bučne kocke prenesi v mešalnik in jih zmiksaj v pire. Lahko pa jih streseš v velik lonec in spasiraš s paličnim mešalnikom.
 4. Shranjevanje pireja:
  Zamrzovanje: Bučni pire lahko po porcijah zamrzneš. Pire razdeli na približno 150 g porcije. Male tanke paketke naredi tako: z vrečko obloži notranji del kozarca in robove zavihaj čez kozarec. Bučni pire prenesi v kozarec, obložen z vrečko potem pa vrečko vzemi iz kozarca, pire potisni v spodnji del vrečke in vrečko zloži. Brez skrbi, pire je ravno dovolj gost, da se ne bo prelil iz vrečke. Je pa seveda fino, da je vrečka brez lukenj. Ker je zamrznjena vrečka dovolj ploščata, v zamrzovalniku ne vzame veliko prostora, pa še zelo hitro se odmrzne in je na razpolago. Ko pire potrebuješ, vrečko vzemi in pusti na pultu, da se ti odrzne na sobni temperaturi.
  Vlaganje: Bučni pire pa lahko tudi vložiš tako kot marmelado. Ker mora biti ob vlaganju pire vroč, prej opisanega odcejanja ne priporočam. Pire torej speci ali skuhaj (v tem primeru ga dobro odcedi), nato spasiraj in ponovno močno segrej – lonec nujno pokrij, ker goste tekočine rade špirajo! Medtem steriliziraj kozarčke – čiste kozarčke in pokrove postavi v pečico, segreto na 110°C in peci 15 minut. Še vroč pire nato previdno prenesi v vroče kozarčke in jih s pomočjo kuhinjske brisače previdno in dobro zapri, da se naredi vakum – to preveriš tako, da dobro zaprt kozarček poskusiš odpreti – če se ne odpre, je velika možnost, da se je naredil dober vakum. Dobro zaprte kozarčke nato pokrij in pusti, da se ohladijo čez noč. Meni se je tako vložen pire obdržal več kot leto dni!

Notes

Pire pripravi s katero koli jedilno bučo. Uporabi muškatno bučo, maslenko ali hokkaido bučo.

Če nameravaš bučni pire zamrzniti, ti priporočam še ožemanje pireja, saj bo lahko predvsem pri peki sladic preveč voden in ti bo povzročal preglavice. Odstranjevanje vode je enostavno: na cedilo razporedi veliko gazo, bombažno plenico ali čisto kuhinjsko krpo, nato pa nanjo prenesi gladko maso. Nato z žlico nežno premešaj, da voda izteče, nato pa gazo zavij še v culico in iz mase iztisni še tisto zadnjo vodo. A pazljivo, da ti masa ne začne curljati skozi gazo!

Če nameravaš pire vložiti, zgoraj opisanega odcejevanja ne priporočam, ker mora biti pire ob vlaganju nadvse vroč, pa še obdrži se bolje, če je malenkost voden.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 15-40 minut

Recepti z bučnim pirejem

Za konec pa še nekaj receptov z uporabo bučnega pireja v fotkah.

Bučna rulada s kremnim nadevom
Bučna rulada s kremnim nadevom >>

Bučni smuti z banano
Bučni smuti z banano >>


Bučne palačinke >>

Bučna krema s cimetovimi piškotki
Bučna krema s cimetovimi piškotki >>


Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

3 Comments

 1. Super objava, letos sem končno vključila v prehrano buče in vaše izkušnje se tudi pri meni dobro obnesejo. Hvala!

 2. Pozdravljeni, a lahko za pire uporabim tudi olupek od buče, ko jo dam peči ali kuhati?
  Valter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.