Jesensko-zimski smutiji so prava bomba okusov. Ta, pripravljen s bučnim pirejem, banano in nekaj začimbami, je odlično kremast, lepo diši in še nasiten je. Je odličen za zajtrk ali malico in vem, da ti bo všeč, zato ga poskusi čim prej.
Smutiji so odličen zajtrk ali malica, zato jih, če jih še nisi, kar hitro sprejmi v svoje življenje. Ne le, da so nasitni, še neverjetno okusni so in res ti lahko polepšajo dan. Jaz si jih največkrat (približno 2x mesečno) pripravim prav za zajtrk.
V #sitfitsi zbirki imam že veliko receptov za odlične smutije, danes pa ti še posebej predlagam teh pet smutijev:
- Detox smuti z jagodičevjem in kefirjem
- Tropski smuti z mangom, banano, ananasom in kokosovim mlekom
- Hruškov smuti z ingverjem in cimetom za krepitev imunskega sistema
- Borovničevo-bananin smuti v skodelici s kokosom in pistacijami
- Pregrešen smuti z arašidovim maslom in bananoVišnjev smuti z banano
Vse smutije pa najdi pod oznako smutiji.
Ker ta smuti vsebuje tudi bučni pire, ti na kratko predstavljam njegovo pripravo, za daljši opis s fotkami pa odklikaj na recept Doma pripravljen bučni pire.
Priprava pireja že vzame nekaj časa, a se tako zelo splača! Bučni pire pripraviš v nekaj korakih:
- rumeno bučo previdno olupi in nareži na kocke
- bučne kocke peci v pečici približno 40 minut na 175°C
- zmehčane bučne kocke zmiksaj
- pire po želji odcedi na cedilu, obloženem s krpo
- pire razdeli na porcije in zamrzni (ali pa pire vloži tako, kot bi marmelado)
- pripravljen pire te v hladilniku počaka približno teden dni
Če ti ostane nekaj pireja, ti predlagam, da pripraviš še recepta Bučna rulada s kremnim namazom in/ali Nebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke.
Za pripravo bučnega smutija ne potrebuješ veliko sestavin, pripravi pa se v parih minutah. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Priprava je enostavna. Vse sestavine daš v mešalnik in zmiksaš.
Res je čudovito kremast in takoo dober.
Smuti lahko ob postrežbi okrasiš z dodatno rezino (ali dvema) banane in cimetom. Njam!
PrintSmuti z bučnim pirejem, banano in cimetom
- Total Time: 5 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Jesensko-zimski smutiji so prava bomba okusov. Ta, pripravljen s bučnim pirejem, banano in nekaj začimbami, je odlično kremast, lepo diši in še nasiten je. Je odličen za zajtrk ali malico in vem, da ti bo všeč, zato ga poskusi čim prej.
Ingredients
1,5 dcl (mandljevega) mleka
4 žlice bučnega pireja
1 žlica javorjevega sirupa
2 banani
1 ščepec Kotányi ingverja
1 konica noža Kotányi muškatnega oreščka
1 žlička Kotányi cimeta
Instructions
- Smuti: V mešalnik daj narezane koščke banane – nekaj koščkov prihrani za okras – ingver, bučni pire, muškatni orešček, cimet, javorjev sirup. Dolij mleko ter zmiksaj v kremst smuti.Smuti poskusi in dodaj še malo sirupa, če je premalo sladek.
- Postrežba: Smuti nalij v kozarec, okrasi s cimetom in banano ter postrezi.
Notes
Za pripravo smutija potrebuješ bučni pire. Kako ga pripraviš, si poglej na receptu Doma pripravljen bučni pire.
Smuti sladkaj z javorjevim sirupom ali medom. Količina bo odvisna od tvojega okusa in od sladkobe banane – bolj je banana zrela, bolj je sladka.
- Prep Time: 5 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v novembru 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: