Pisana rižota s korenčkom, papriko, grahom in meto

1 comment

Enostavna, a tako okusna rižota! Paprika, korenček in grah so stari riževi znanci, a meta, ki jo dodaš čisto na koncu, poskrbi za čisto nove okuse. Poskusi jo, obljubim, da ti bo všeč!

Včasih je vse, kar potrebujemo za boljši dan, res odlično kosilo. Ta pisana rižota, polna pozitivnih barv, ki je tudi neverjetno kremasta in res dobra, bo prava izbira. Priprava je super enostavna, dodajanje tekočine in mešanje pa nudi pravo malo kuharsko terapijo. Saj veš, čeprav pravijo, da je kuhanje le metanje sestavin skupaj, je odličen in okusen rezultat truda in vlaganja ljubezni v pripravo, prava mala osebna zmaga. Zato si le privošli male kuharske meditacije.

Zvezde tokratne rižote so:

  • grah – svež ali zamrznjen
  • paprika – rdeča ali katere koli druge barve
  • korenček
  • meta – sveža meta da rižoti svež okus in čudovit vonj

Tako kot vedno, velja tudi pri tej rižoti, da lahko dodaš vino ali pa ga pač izpustiš. Prav tako lahko uporabiš riž za rižote, čisto ok pa bo kateri koli riž in tudi rjavi riž.

To rižoto postrezi z veliko skledo solate. Da bo obrok popoln, morda vanjo dodaj še malo fižola, da bo obrok vseboval tudi pravo dozo beljakovin. Vedno pa lahko rižoto potreseš še z malo sveže naribanega parmezana. Če pa ti rižota ni dovolj, lahko vedno poleg spečeš še kakšno meso ali ribo. Izbira je tvoja!

Preden pogledava, kaj potrebuješ in kako to krasno rižoto pripraviš, pa še nekaj odličnih idej za pripravo fantastičnih rižot:

Še več jedi z rižem pa najdi pod oznako riž.

Priprava tokratne rižote je enostavna. Potrebuješ te sestavine.

Najprej prepraži šalotko in papriko ter postekleni riž, nato dodajaj ostalo zelenjavo ter postopoma še tekočino, da se riž skuha. Na koncu dodaj še špinačo in maslo.

Poglej, kako lepo kremasta je!

Rižoto serviraj, dodaj svežo meto in enostavno uživaj!

 

Print

Pisana rižota s korenčkom, papriko, grahom in meto


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Enostavna, a tako okusna rižota! Paprika, korenček in grah so stari riževi znanci, a meta, ki jo dodaš čisto na koncu, poskrbi za čisto nove okuse. Poskusi jo, obljubim, da ti bo všeč!


Scale

Ingredients

1 šalotka
2 stroka česna
1/2 (rdeče) paprike
160 g riža (za rižote)
0,5 dcl belega vina (neobvezno)
1 korenje
100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol
poper
olje
1 pest špinače ali blitve
10 g masla
1 pest sveže mete


Instructions

  1. Osnova: Zelenjavno osnovo segrej in jo imej pri roki. Če je nimaš, segrej vodo in pripravi jušno kocko.
  2. Začni: V kozici segrej 2 žlici olivnega olja in na njem popraži sesekljano šalotko. Ko se šalotka zmehča, a ne obarva, dodaj še česen in kuhaj, da zadiši. Potem dodaj papriko in praži, da se tudi paprika malo zmehča. Potem dodaj riž in praži približno minuto, da riž postekleni. Če nameravaš dodati vino, ga dodaj sedaj, premešaj in pusti, da tekočina izpari.
  3. Nadaljuj: Nato začni s kuhanjem riža. Na riž daj najprej eno zajemalko osnove in ko riž tekočino vpije, dodaj naslednjo. Potem dodaj še korenje in grah. Nato nadaljuj z dodajanjem vode, dokler se riž ne skuha – približno 15 minut.
  4. Dokončaj: Ko je riž skuhan, rižoto poskusi ter po okusu dodaj sol in poper. Kozico daj z ognja, vanjo vmešaj maslo in špinačo ter kozico pokrij. Po 3 minutah rižoto serviraj na krožnik, okrasi z metinimi lističi in postrezi.

Notes

Uporabi kateri koli riž, lahko tudi rjavega, a nato prilagodi čas kuhanja.

Če svežega graha nimaš, uporabi zamrznjenega.

Na koncu rižoti po želji dodaj špinačo, lahko pa uporabiš tudi blitvo, a to dodaj malo prej, da se skuha, saj je trša od špinače.

Če zelenjavne osnove nimaš, uporabi kar zelenjavno jušno kocko in vodo.

Meta naredi to rižoto 100% boljšo, zato jo le dodaj, če jo imaš. Rižota bo pa čisto v redu tudi brez nje.

Belo vino izboljša okus rižote, lahko pa ga tudi brez skrbi izpustiš.

Če šalotke nimaš, uporabi mlado čebulo ali pa kar navadno čebulo, lahko tudi por.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v juliju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.