Piščančja rižota z ratatouille (pozno-poletno) zelenjavo

0 comments

Ta čudovito svilnata rižota je idealen konec poletja, ko je na vrtu/v hladilniku še ogromno čudovite zelenjave, s katero res ne veš več, kaj početi. Poleg pisane zelenjave so v rižoti še mehki koščki piščanca, sveža in dišeča bazilika, nekaj parmezana in neskončno veliko odličnega okusa.

So rižote in SO rižote. To JE rižota in je neverjetno okusna. In polna samih čudovitih sestavin. Pripravi se dokaj hitro, nadvse enostavno in navduši vsakogar. Vem, da nekateri rižot in riža ne pogrevajo, ampak naj povem, da je ta rižota odlična tudi pogreta. Morda izgubi na kremnosti, na okusu pa zagotovo ne!

Morda še nekaj besed o kremnosti. Prava rižota zame je kremna, sočna, poželjiva in taka, ki navduši. Suhe rižote mi niso preveč všeč, ker se mi zdi, da niso tako poželjive in ne zadovoljijo popolnoma. Po drugi strani pa ne maram rižot, ki so preveč tekoče, saj rižota res ni juha. Najti moramo torej pravo razmerje. Najbolje to opišem tako, da naj bo rižota lepo sočna, ko jo zajameš z žlico, vendar pa z žlice ne sme teči preveč tekočine.

Pa poglejva, kaj se v tej božanski rižoti nahaja in tudi, kaj lahko s čim nadomestiš, če katere od sestavin nimaš. V rižoti se nahajajo:

  • ZELENJAVA: V tej rižoti so jajčevci, bučke, paprike, paradižniki ter por – lahko tudi katera koli čebula ali šalotka – in česen. Ker je konec poletja in ker je vsega tega še mnogo za porabiti. Seveda lahko namesto te zelenjave uporabiš brokoli, gobe, grah, korenje … Kar koli imaš pač za porabit. Morda potem uporabi raje timijan namesto bazilike.
  • MESO: Za proteinski del rižote sem tokrat izbrala piščanca. Nakockala sem izkoščičena zgornja bedra, saj ta tudi ob daljšem (tistih 10-15 minut, da se riž skuha) času kuhanja ostanejo sočna in mehka. Lahko bi uporabila tudi mleto piščančje ali puranje meso. Rižota bi bila OK tudi z mletim mešanim mestom. Namesto mesa bi lahko uporabila tudi le gobe. Ali pa bi na koncu kuhanja v takrat še zelenjavno rižoto vmešala gambere oziroma na kocke narezanega lososa.
  • RIŽ: Uporabi arborio riž, ki je za rižote najboljši. Lahko pa uporabiš mojo drugo priljubljeno vrsto riža, polnozrnati rjavi riž. Morda bo rižota potem manj kremna, bo pa vseeno okusna. V tem primeru se bo morda le malo podaljšal čas kuhanja, saj polnozrnat riž potrebuje več časa, da se skuha.
  • PARMEZAN IN MASLO: Parmezan in maslo ne poskrbita le za okus, ampak tudi za kremnost. In svilnatost. Če ti maslo res ni všeč, ga izpusti, parmezana pa raje ne, ker je res odličen. Nekaj parmezana vtaknemo v rižoto, z nekaj pa jo na koncu okrasimo. Za kremnost poskrbi tudi dovoljšnja količina tekočine, saj rižota ne sme biti presuha, seveda pa ne sme biti tako tekoča, da bi bila kot juha.
  • DIŠAVNICE IN ZAČIMBE: V rižote odlično sodi (večinoma) belo vino, ki se med kuhanjem pokuha, da alkohol izpari; seveda pa ga lahko izpustiš. Vendarle pa da vino prav čudovito aromo, zato ga le dodaj, če ga imaš na razpolago. Poleg zelenjavne ali piščančje osnove, s katerim riž zalivaš, je v rižoti še nekaj sušene in nekaj sveže bazilike. Če dodaš bolj jesensko zelenjavo, pa priporočam timijan. Ali pa kar najbolj priljubljen peteršilj.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta poslastica pripravi, pa še nekaj idej za uporabo pozno-poletne zelenjave:

Še več poletnih receptov pa najdi pod oznako Poletje.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine sestavin in korake najdeš na dnu strani.

Najprej pripravi zelenjavo in piščančje meso.

Najprej popeci zelenjavo in jo prihrani za kasneje. Nato skuhaj rižoto in nato vanjo vmešaj popečeno zelenjavo in še nekaj ostalih sestavin.

Tako sočna, tako kremna, tako polna okusov. Božanska!

Rižoto serviraj, okrasi s svežo baziliko in parmezanom in takoj postrezi. In enostavno le uživaj.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančja rižota z ratatuille (pozno-poletno) zelenjavo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta čudovito svilnata rižota je idealna konec poletja, ko je na vrtu/v hladilniku še ogromno čudovite zelenjave, s katero res ne veš več, kaj početi. Poleg pisane zelenjave so v rižoti še mehki koščki piščanca, sveža in dišeča bazilika, nekaj parmezana in neskončno veliko odličnega okusa.


Ingredients

Scale
  • 2 žlici (olivnega) olja
  • 1 zelena bučka
  • 1/2 jajčevca
  • 2 papriki (lahko različnih barv)
  • 1 žlička soli
  • 1 /2 žličke popra
  • 1 košček masa (neobvezno)
  • 1 por (ali čebula ali šalotka)
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička sušene bazilike
  • 120 g riža
  • 200 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Premium od Perutnine Ptuj
  • 0,5 dl belega vina (neobvezno)
  • 0,5 l piščančje jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • 1 šopek sveže bazilike
  • 30 g parmezana

Instructions

  1. Zelenjava: V kozici segrej žlico olja in na segretem popeci narezano bučko, jajčevec in paprike. Začini s pol žličke soli in četrt žličke popra. Popeci do mehkega, vmes večkrat premešaj. Nato odstrani iz kozice in prihrani za kasneje.
  2. Rižota: V isti kozici stopi maslo in dodaj žlico olja. Dodaj na kolute narezan por in premešaj ter praži nekaj minut, da se por zmehča, a ne obarva. Dodaj nariban česen in sušeno baziliko ter kuhaj še minuto, da česen zadiši. Nato dodaj riž in premešaj ter  kuhaj minuto, nato pa dodaj še na kocke narezano meso in premešaj ter praži toliko časa, da meso spremeni barvo iz roza v belo. Posoli in popopraj s preostalo soljo in poprom. Nato dolij vino in premešaj ter počakaj, da izpari. Nato pa začni dodajati segreto jušno osnovo. Najprej dodaj zajemalko in premešaj ter počakaj, da riž popije vso tekočino, nato pa jo postopoma dodajaj toliko krat, da se riž skuha.
  3. Dokončanje rižote: Ko se riž skuha, dodaj prej popečeno zelenjavo, svežo baziliko, razpolovljene češnjeve paradižnike in večino parmezana. Nežno premešaj, poskusi in po potrebi dosoli ter nato dolij toliko vroče jušne osnove, da dobiš kremno rižoto. Rižota ne sme biti suha, kot juha pa tudi ne.
  4. Serviranje: Rižoto serviraj, okrasi s svežo baziliko in še nekaj parmezana ter takoj postrezi.

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.