Makarončki iz enega lonca z zelenjavo in sirom

0 comments

Ta poln lonec zelenjave z makarončki, ki se kopajo v odišavljeni paradižnikovi omaki in kjer vse objema stopljeni sir, bo tvoja nova najljubša zelenjavna jed s testeninami. Obljubim! Pripravljena je v enem loncu in to v pol ure. Izbereš lahko katero koli zelenjavo, katere koli testenine in kateri koli sir. Če pa to ni popolna zmaga!

Ta jed je vse, kar obljublja fotka. Je božanskega okusa, lepo diši, pa še nasiti te. Da ne omenjam niti enostavne priprave in pomivanja le lonca, deske za rezanje, noža in kuhalnice. To jed pripravim večkrat, ko imam v hladilniku zelenjavo za porabit (in to vse leto, ne glede na sezono, le zelenjavo prilagodim) in ko bi res neke dobre makarone s paradižnikovo omako. Ne me narobe razumet – navadne paradižnikove omake so fantastične, a vedno pa res ne moremo jesti eno in isto!

Poleg tega, da s to jedjo porabiš tisto zelenjavo, ki se ti mota po hladilniku – pol čebule recimo, pa pol paprike, bučka, ki je videla boljše dni itd. itd., je ta jed privlačna tudi zaradi stopljenega sira, ki da jedi še večjo hranilnost in verjemi mi, veliko zadovoljstva. Porabi tisti kos edamca ali pa mocarelo, lahko tudi le parmezan, če drugega sira nimaš. Nekaj ga vmešaš v kuhano jed, nekaj pa ga položiš na vrh, pokriješ lonec in pustiš, da toplota od kuhanja sir stopi. Oooh.

Priprave vnaprej teh makarončkov ne priporočam, saj je velik del čara te jedi prav sveže stopljen sir. Seveda lahko pripraviš vnaprej zelenjavno omako in makarončke in nato ob pogrevanju dodaš še sir, ampak res ni potrebe, le tiste pol ure časa moraš imeti.

Preden pogledava, kako to božansko jed pripraviš, pa še nekaj odličnih jedi s testeninami (še dve med njimi sta pripravljeni v enem samem loncu!):

Še več idej za testeninsko uživanje najdi pod oznako testenine.

To čudovito jed pripraviš s:

 • katero koli zelenjavo: čebula, paprika, bučka, jajčevci, gobe, paradižnik, brokoli, cvetača, buča, špinača, koruza, grah, stročji fižol …
 • katerimi koli testeninami: izberi makarone katere koli oblike
 • katerim koli sirom: edam, mocarela, parmezan …
 • čudovitimi začimbami: izberi tiste, ki so ti všeč, jaz prisegam kar na mešanici začimb Toskana, kjer so sušeni paradižniki, bazilika, česen, origano, čebula, peteršilj, sol.
 • točno določenim razmerjem med tekočino in ostalimi sestavinami: pravilo kuhanja makaronov v enem loncu je 3,5 dcl tekočine za 100 g testenin

Predlagam tole kombinacijo sestavin, ki jo vidiš na fotki.

Najprej popečeš zelenjavo, dodaš paradižnikove pelate in začimbe, nato pa še makarone in jušno osnovo (ali vodo in jušno kocko) in vso zadevo skuhaš.

Umešaš še sir, na vrh daš še malo sira in lonec za nekaj minut pokriješ, da se sir stopi, ti pa vmes pripraviš mizo in ta-da.

Tako dobro!

Samo poglej no, kako sočno je, kako polno zelenjave in kako lepo se stopi sir. Aaah.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Makarončki iz enega lonca z zelenjavo in sirom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 25 minut
 • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta poln lonec zelenjave z makarončki, ki se kopajo v odišavljeni paradižnikovi omaki in kjer vse objema stopljeni sir, bo tvoja nova najljubša zelenjavna jed s testeninami. Obljubim! Pripravljena je v enem loncu in to v pol ure. Izbereš lahko katero koli zelenjavo, katere koli testenine in kateri koli sir. Če pa to ni popolna zmaga!


Ingredients

Scale

2 žlici olja
1 manjša (rdeča) čebula
2 stroka česna
1 skodelica paprik (po želji različnih barv)
1 bučka
1 mala konzerva koruze
1 konzerva paradižnikovih pelatov (400 g konzerva oz. 250 g)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 žlici Kotányi začimbne mešanice Toskana (glej notes)
1/2 žlička čilijevih kosmičev (neobvezno)
200 g makarončkov
1 pest sveže špinače
7 dcl zelenjavne osnove (ali voda in 1 jušna kocka)
1 pest mocarele
peteršilj za okras


Instructions

 1. Popeci zelenjavo: Na segretem olju zmehčaj sesekljano čebulo, nato pa dodaj paprike, bučko in česen. Še malo prepraži.
 2. Pripravi omako: Dodaj paradižnikove pelate, paradižnikov koncentrat in začimbe in dobro premešaj ter kuhaj toliko časa, da zavre.
 3. Makarončki: K omaki prilij jušno osnovo (ali vodo in kocko), dodaj makarončke in koruzo, dobro premešaj in pokrij za 10 minut, da se makaroni skuhajo. Vmes enkrat premešaj.
 4. Dokončaj: Preveri, da so makarončki kuhani (če niso, jih kuhaj še toliko časa, da se skuhajo), nato pa v makarone umešaj še špinačo. V sočno omako s kuhanimi makarončki (naj zelenjava in makaroni ne plavajo v omaki, naj bo pa vseeno dovolj omake, da bo sočno!) umešaj polovico sira. Preostalega razporedi na vrh, lonec odstavi in ga pokrij in pusti počivati par minut, da se sir stopi. Vmes pripravi mizo in morda še skledo solate.
 5. Serviraj: Jed serviraj tako, da vsaka porcija dobi nekaj na vrhu stopljenega sira, okrasi in osveži s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi.

Notes

V mešanici začimb Toskana so sušeni paradižniki, bazilika, česen, origano, čebula, peteršilj, sol. Če mešanice začimb nimaš, uporabi poljubno razmerje prej naštetih začimb.

Namesto paradižnikovih pelatov uporabi konzervo sesekljanih paradižnikov, 2 dcl paradižnikove kaše ali 2 sveža narezana paradižnika.

Uporabi katero koli zelenjavo: čebula, paprika, bučka, jajčevci, gobe, paradižnik, brokoli, cvetača, buča, špinača, koruza, grah, stročji fižol … Izbiro prilagodi glede na sezono, uporabiš lahko tudi konzervirano ali zamrznjeno zelenjavo.

Izberi makarone katere koli oblike – polžke, metuljčke, rezance, špagete, fusile, pene … a prilagodi čas kuhanja glede na izbrano.

Uporabi kateri koli sir: edam, mocarela, parmezan …

Pazi na točno določeno razmerjem med tekočino in ostalimi sestavinami: pravilo kuhanja makaronov v enem loncu je 3,5 dcl tekočine za 100 g testenin.

To jed lahko deloma pripraviš vnaprej. Pripravi  zelenjavno omako in makarončke in nato ob pogrevanju dodaj še sir, da se lepo stopi. Pazi, da bo tudi po pogrevanju dovolj omake, da bo jed sočna, saj je ob pogrevanju jed velikokrat bolj suha kot sveže pripravljena. Če se ob pogrevanju malo izsuši, dolij malo vode.

Namesto peteršilja uporabi baziliko ali origano.

Inspiracijo za to jed sem dobila pri Nagi.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 20 minut

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.