Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Makarončki iz enega lonca z zelenjavo in sirom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta poln lonec zelenjave z makarončki, ki se kopajo v odišavljeni paradižnikovi omaki in kjer vse objema stopljeni sir, bo tvoja nova najljubša zelenjavna jed s testeninami. Obljubim! Pripravljena je v enem loncu in to v pol ure. Izbereš lahko katero koli zelenjavo, katere koli testenine in kateri koli sir. Če pa to ni popolna zmaga!


Ingredients

Scale

2 žlici olja
1 manjša (rdeča) čebula
2 stroka česna
1 skodelica paprik (različnih barv)
1 bučka
1 mala konzerva koruze
1 konzerva paradižnikovih pelatov
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 žlici Kotányi začimbne mešanice Toskana (glej notes)
1/2 žlička čilijevih kosmičev (neobvezno)
200 g makarončkov
1 pest sveže špinače
7 dcl zelenjavne osnove (ali voda in 1 jušna kocka)
1 pest mocarele
peteršilj za okras


Instructions

  1. Popeci zelenjavo: Na segretem olju zmehčaj sesekljano čebulo, nato pa dodaj paprike, bučko in česen. Še malo prepraži.
  2. Pripravi omako: Dodaj paradižnikove pelate, paradižnikov koncentrat in začimbe in dobro premešaj ter kuhaj toliko časa, da zavre.
  3. Makarončki: K omaki prilij jušno osnovo (ali vodo in kocko), dodaj makarončke in koruzo, dobro premešaj in pokrij za 10 minut, da se makaroni skuhajo. Vmes enkrat premešaj.
  4. Dokončaj: Preveri, da so makarončki kuhani (če niso, jih kuhaj še toliko časa, da se skuhajo), nato pa v makarone umešaj še špinačo. V sočno omako s kuhanimi makarončki (naj zelenjava in makaroni ne plavajo v omaki, naj bo pa vseeno dovolj omake, da bo sočno!) umešaj polovico sira. Preostalega razporedi na vrh, lonec odstavi in ga pokrij in pusti počivati par minut, da se sir stopi. Vmes pripravi mizo in morda še skledo solate.
  5. Serviraj: Jed serviraj tako, da vsaka porcija dobi nekaj na vrhu stopljenega sira, okrasi in osveži s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi.

Notes

V mešanici začimb Toskana so sušeni paradižniki, bazilika, česen, origano, čebula, peteršilj, sol. Če mešanice začimb nimaš, uporabi poljubno razmerje prej naštetih začimb.

Namesto paradižnikovih pelatov uporabi konzervo sesekljanih paradižnikov, 2 dcl paradižnikove kaše ali 2 sveža narezana paradižnika.

Uporabi katero koli zelenjavo: čebula, paprika, bučka, jajčevci, gobe, paradižnik, brokoli, cvetača, buča, špinača, koruza, grah, stročji fižol … Izbiro prilagodi glede na sezono, uporabiš lahko tudi konzervirano ali zamrznjeno zelenjavo.

Izberi makarone katere koli oblike – polžke, metuljčke, rezance, špagete, fusile, pene … a prilagodi čas kuhanja glede na izbrano.

Uporabi kateri koli sir: edam, mocarela, parmezan …

Pazi na točno določeno razmerjem med tekočino in ostalimi sestavinami: pravilo kuhanja makaronov v enem loncu je 3,5 dcl tekočine za 100 g testenin.

To jed lahko deloma pripraviš vnaprej. Pripravi  zelenjavno omako in makarončke in nato ob pogrevanju dodaj še sir, da se lepo stopi. Pazi, da bo tudi po pogrevanju dovolj omake, da bo jed sočna, saj je ob pogrevanju jed velikokrat bolj suha kot sveže pripravljena. Če se ob pogrevanju malo izsuši, dolij malo vode.

Namesto peteršilja uporabi baziliko ali origano.

Inspiracijo za to jed sem dobila pri Nagi.