Še veš ne, kako zelo ti bo ta jed všeč! Špageti so obdani s kremasto, okusov polno omako, pripravljeno s sestavinami iz shrambe, pripravljeni pa so v slabih 15-ih minutah. Obogatiš jih lahko z arašidi in sezamom, za osvežitev pa jim dodaj še kolute kumaric (svežih ali kislih!) ali pa jed postrezi s skledo najljubše solate.
Poznaš tiste situacije – kot je trenutna #koronavirus kriza! – ko v hladilniku nimaš skoraj ničesar, pa si vseeno želiš pojesti nekaj dobrega? Namesto, da se odpelješ po že pripravljeno hrano ali pa jo naročiš na dom, si pripravi te špagete. Ker so zagotovo bolj zdravi od vnaprej pripravljene hrane, pa še enostavno fantastični so. Čisto po naključju so ti špageti tudi veganski.
Za pripravo potrebuješ:
- špagete (ali katere koli druge testenine)
- arašidovo maslo
- sveži ali sušen ingver in česen
- sojino omako
- med
- zelenjavno osnovo (ali vodo in zelenjavno kocko)
In po želji še:
- arašide
- sezamova semena
- čilijeve kosmiče
- kumare (sveže ali kisle)
- mlado čebulico
Preden si pogledava, kaj točno potrebuješ za pripravo, pa še nekaj receptov za jedi, ki jih lahko pripraviš s sestavinami iz shrambe:
- Enostavni koruzni polpeti z dišavnicami
- Nadvse topel čičerikin čili s papriko na kvinoji
- Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom
- Enostaven pisan riž s korenjem, grahom in koruzo
- Priljubljena Marina biskvitna jabolčna pita
- Lososov polpet
Še več idej najdi v blog zapisu Nakupovalni seznam v krizi in 15 receptov za jedi (večinoma) iz shrambe. Še več receptov pa najdi pod oznako Vsi recepti.
Za pripravo torej potrebuješ te sestavine iz shrambe. Plus kumaro ali solato po izbiri.
Najprej skuhaj špagete in popeci oreščke ter semena.
Nato pripravi kremasto omako ter vanjo umešaj špagete.
Jed okrasi s kumaro in oreščki in takoj postrezi – ta jed ne čaka nikogar.
Ja, to je resnično ena prav fantastična jed s sestavinami iz shrambe. Njam!
Špageti v kremni arašidovi omaki s kumaricami
Description
Še veš ne, kako zelo ti bo ta jed všeč! Špageti so obdani s kremasto, okusov polno omako, pripravljeno s sestavinami iz shrambe, pripravljeni pa so v slabih 15-ih minutah. Obogatiš jih lahko z arašidi in sezamom, za osvežitev pa jim dodaj še kolute kumaric (svežih ali kislih!) ali pa jed postrezi s skledo najljubše solate.
Ingredients
180 g (polnozrnatih) špagetov
2 stroka česna (ali 1/4 žličke sušenega)
1 cm kos svežega ingverja (ali 1/4 žličke sušenega)
1 dcl zelenjavne jušne osnove
2 žlici arašidovega masla
2 žlici sojine omake
1 žlička medu
1 žlica sezamovih semen
1 žlica nesoljenih arašidov
1 ščep sušenih čilijevih kosmičev (neobvezno)
1/2 mlade čebule (neobvezno)
10 rezin sveže kumare (neobvezno)
Instructions
- Skuhaj špagete: Špagete skuhaj v soljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Preden špagete odcediš, prihrani nekaj vode, v kateri so se špageti skuhali.
- Prepraži oreščke in semena: Arašide prepraži na suhi ponvi. Po 15-ih sekundah dodaj še sezamova semena. Oboje praži približno minuto, vmes pretresi. Ko se obarvajo, oboje prenesi v skodelico ali na krožniček, saj bo ponev še vroča in bi oreščke zažgala.
- Pripravi omako: V manjšem kozarčku zmešaj vročo zelenjavno jušno osnovo, arašidovo maslo, med, čilijeve kosmiče in sojino omako ter nariban ingver in česen. Omako nato zlij v ponev ter jo na hitro segrej, da se naredi kremasta omaka.
- Jed dokončaj: Kuhane špagete umešaj v kremno omako, dodaj 2 žlici vode, v kateri so se špageti kuhali in dobro premešaj. Kuhaj še minuto, potem pa jed serviraj.
- Okrasi in postrezi: Špagetom dodaj popečene arašide in sezamova semena, kumare, čilijeve kosmiče in po želji še kolute mlade čebule. Takoj postrezi!
Notes
Uporabi katere koli testenine. Najboljši pa so prav špageti, na katere se lepo ujame kremasta omaka. Jaz rada uporabim polnozrnate špagete.
Če zelenjavne jušne osnove nimaš, uporabi vodo in jušno kocko.
Namesto medu lahko uporabiš tudi 1/4 žličke sladkorja, lahko pa oboje brez skrbi izpustiš.
V primeru, da nimaš svežega česna in ingverja, uporabi sušenega.
Če oreščke in semena popečeš v isti ponvi kot potem omako, bo omaka kremasta v 15-ih sekundah, saj bo še vroča od praženja.
Kumarice jed lepo osvežijo, uporabiš pa lahko sveže ali kisle. Seveda pa lahko jed postrežeš s skledo solate.
Ta jed je resnično najboljša takoj, ko jo pripraviš, saj se sicer omaka preveč posuši.
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v marcu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: