Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti v kremni arašidovi omaki s kumaricami


  • Author: Barbara

Description

Še veš ne, kako zelo ti bo ta jed všeč! Špageti so obdani s kremasto, okusov polno omako, pripravljeno s sestavinami iz shrambe, pripravljeni pa so v slabih 15-ih minutah. Obogatiš jih lahko z arašidi in sezamom, za osvežitev pa jim dodaj še kolute kumaric (svežih ali kislih!) ali pa jed postrezi s skledo najljubše solate.


Ingredients

Scale

180 g (polnozrnatih) špagetov
2 stroka česna (ali 1/4 žličke sušenega)
1 cm kos svežega ingverja (ali 1/4  žličke sušenega)
1 dcl zelenjavne jušne osnove
2 žlici arašidovega masla
2 žlici sojine omake
1 žlička medu
1 žlica sezamovih semen
1 žlica nesoljenih arašidov
1 ščep sušenih čilijevih kosmičev (neobvezno)
1/2 mlade čebule (neobvezno)
10 rezin sveže kumare (neobvezno)


Instructions

  1. Skuhaj špagete: Špagete skuhaj v soljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Preden špagete odcediš, prihrani nekaj vode, v kateri so se špageti skuhali.
  2. Prepraži oreščke in semena: Arašide prepraži na suhi ponvi. Po 15-ih sekundah dodaj še sezamova semena. Oboje praži približno minuto, vmes pretresi. Ko se obarvajo, oboje prenesi v skodelico ali na krožniček, saj bo ponev še vroča in bi oreščke zažgala.
  3. Pripravi omako: V manjšem kozarčku zmešaj vročo zelenjavno jušno osnovo, arašidovo maslo, med, čilijeve kosmiče in sojino omako ter nariban ingver in česen. Omako nato zlij v ponev ter jo na hitro segrej, da se naredi kremasta omaka.
  4. Jed dokončaj: Kuhane špagete umešaj v kremno omako, dodaj 2 žlici vode, v kateri so se špageti kuhali in dobro premešaj. Kuhaj še minuto, potem pa jed serviraj.
  5. Okrasi in postrezi: Špagetom dodaj popečene arašide in sezamova semena, kumare, čilijeve kosmiče in po želji še kolute mlade čebule. Takoj postrezi!

Notes

Uporabi katere koli testenine. Najboljši pa so prav špageti, na katere se lepo ujame kremasta omaka. Jaz rada uporabim polnozrnate špagete.

Če zelenjavne jušne osnove nimaš, uporabi vodo in jušno kocko.

Namesto medu lahko uporabiš tudi 1/4 žličke sladkorja, lahko pa oboje brez skrbi izpustiš.

V primeru, da nimaš svežega česna in ingverja, uporabi sušenega.

Če oreščke in semena popečeš v isti ponvi kot potem omako, bo omaka kremasta v 15-ih sekundah, saj bo še vroča od praženja.

Kumarice jed lepo osvežijo, uporabiš pa lahko sveže ali kisle. Seveda pa lahko jed postrežeš s skledo solate.

Ta jed je resnično najboljša takoj, ko jo pripraviš, saj se sicer omaka preveč posuši.