Lososov polpet z ocvrtim jajčkom

, 26. Jan 2018 | No Comments

Ali brez jajčka! Kakor ti srce poželi. Ta polpet lahko uporabiš tudi za pripravo burgerja ali pa ga daš na solato, super je z zeleno solato ali z zeljnato. Je pa vseeno nekaj čarobnega, ko se topel, dišeč in neverjetno slasten rumenjak tako lepo razlije po polpetu. Božansko!

Polpet je dober topel in sobne temperature, zato ga lahko odneseš s seboj tudi v službo, šolo ali pa na piknik oziroma izlet. Poleg seveda ne moreš pripravit ocvrtega jajčka, lahko pa s seboj spakiraš trdo kuhanega.

Za pripravo tega polpeta lahko uporabiš sveži losos, čisto ok pa je tudi losos iz konzerve. Če uporabiš svežega, ga polovico dobro sesekljaj, polovico pa malo bolj na grobo. Ta grobo sesekljan bo vse sestavine, skupaj z jajčkom seveda, držal skupaj, večji koščki bodo pa za teksturo.

Okusi v tem polpetu so azijskega pridiha, saj vsebuje ingver in česen. Če želiš bolj nevtralnega, uporabi ingver in česen v prahu, saj sta manj močna, ali pa ingver izpusti. V polpet sem tokrat umešala sesekljan peteršilj, lahko pa dodaš še baziliko, meto ali pa dobro sesekljano mlado čebulo.

Polpet z ocvrtim jajčkom je čudovita večerja z manj oh-jev, brez jajčka pa super tekne tudi za kosilo in sicer na zeljnati solati (2 pesti narezanega zelja zmešaj z 125 g grškega jogurta, ki mu prej dodaj sesekljan peteršilj, malo soli, česna v prahu, žličko olivnega olja in 2 žlici belega kisa) in s kosom kruha . Preverjeno!

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za polpet:

  • 400 g lososa (pol dobro sesekljanega, pol nakockanega)
  • 1 kos ingverja
  • 1 jajce
  • 2 žlici drobtin
  • sesekljan peteršilj
  • 1 strok česna
  • 1 žlička soli
  • 1 ščepec čilijevih kosmičev (neobvezno)
  • poper

Ostale sestavine:

  • maslo, olje ali ghee
  • jajce
  • sol
  • poper
  • čilijevi kosmiči (neobvezno)

PRIPRAVA

Če uporabiš svežega, polovico lososa sesekljaj, polovico pa nakockaj. Tistega iz konzerve dobro nadrobi. Dodaj nariban ingver in česen, sesekljan peteršilj in razžvrkljano jajce ter drobtine. Če želiš malo ognja, dodaj še čilijeve kosmiče. Nikar ne pozabi na žličko soli in nekaj obratov popra.

Dobro premešaj – najprej uporabi vilico, potem pa še roke. Z mokrimi rokami oblikuj polpet – dva večja ali štiri manjše. Speci ju na segretem olju. Ne peci predolgo, da se polpet ne izsuši. Peci ju približno 4 minute na stran.

V ponvici segrej olje, maslo ali ghee in na njem ocvri jajce. Posoli in popopraj ga.

Polpet serviraj na krožnik, nanj pa položi jajce.

Rumenjak predri, da se razlije po polpetu in uživaj. Postrezi s solato in pojej brez ali s kruhom.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply