Enostavni koruzni polpeti z dišavnicami

, 9. Oct 2018 | No Comments

Kaj praviš, pripraviva skupaj koruzne polpete, ki jih lahko poješ poleg priloge po izbiri, daš na solato ALI pa v sendvič? Ti mehki, dišeči in enostavno pripravljeni polpeti ti bodo tako zelo všeč, da bodo na tvojem jedilniku večkrat. Poglejva, kako jih lahko pripraviš.

Preden pa ti povem, kaj potrebuješ za pripravo teh luštnih, enostavnih in barvitih polpetk, pa še nekaj idej za pripravo jedi iz koruze. Kuhana koruza iz konzerve ali pa že kuhani storži koruze so odlični za pripravo marsikatere jedi. Jaz imam v shrambi vedno kakšno konzervo kuhane koruze, ker so res priročne. Velikokrat pa kupim tudi že kuhano koruzo v storžu in tako imam luštno prilogo vedno na dosegu roke. Pa si poglejva, kako še lahko uporabiš koruzo v kuhinji. Saj te zanima, kajne?

Še nekaj idej za pripravo odličnih jedi s koruzo:

Naštela sem nekaj idej za pripravo polpetk, za pripravo juhe, za uporabo koruze v solati ali pa v juhi, sedaj pa poglejva, na kaj moraš biti pri pripravi današnjega polpeta še posebej pozoren/a.

Pri pripravi enostavnih koruznih polpetk upoštevaj, da:

  • Sestavine lahko zmiksaš s paličnim mešalnikom ali pa v multipraktiku. Tega koraka ne prešpricaj, saj okus po koruzi tej polpeti da predvsem ta zmiksana zmes.
  • Namesto rdeče čebula lahko uporabiš tudi rjavo ali belo ali pa kar mlado čebulo.
  • Polpete pripravi s petešiljem, meto, timijanom, drobnjakom ali drugo dišavnico po izbiri.
  • Uporabi polnozrnato ali navadno pšenično moko.
  • Zmiksano zmes ter koruzo, moko in pecilni prašek ne mešaj preveč močno, da polpeti ne bodo trdi.
  • Polpete lahko popečeš na navadnem olju ali pa na kokosovi maščobi.
  • Polpete postrezi kar tako ali pa jih okrasi s kislo smetane ali grškim jogurtom.
  • Polpeti se odlično tudi pogrejejo – pogrej jih v mikrovalovni pečici ali pa v ponvi z malo olja.

V nadaljevanju si poglej fotke, ki lepo prikažejo posamezne korake priprave recepta, najprej pa še nekaj idej, s čim lahko koruzne polpete postrežeš:

Pozor: Če uporabiš brezglutensko moko, je ta jed primerna tudi za brezglutensko dieto.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 250 g koruze
  • 1/4 (rdeče) čebule
  • 1 jajce
  • peteršilj
  • 1/2 žličke soli
  • poper po okusu
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 50 g (polnozrnate pirine) moke
  • olje za pečenje
  • kisla smetana ali grški jogurt in peteršilj za okras

PRIPRAVA

V mešalnik stresi 2/3 splaknjene in odcejene kuhane koruze, peteršilj, čebulo, jajce, sol in poper in na grobo zmiksaj.

Zmiksano zmes prenesi v skledo, nato pa dodaj še preostalo koruzo, moko in pecilni prašek ter premešaj le toliko, da dobiš homogeno zmes.

V ponvi segrej 2 žlici olja, nato pa oblikuj polpete tako, da daš na ponev skupaj po dve žlici zmesi.

Polpete peci približno 3 minute na vsaki strani – vmes jih enkrat previdno obrni.

Po tri polpete na osebo serviraj na krožnik, okrasi z žlico kisle smetane in potresi z malo sesekljanega peteršilja ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply