Ti mehki, dišeči in neverjetno odlični polpeti so odlična priloga, so super s solato ali pa v sendvičih in burgerjih. Za pripravo potrebuješ le konzervo kuhane koruze, moko in jajce. Priprava je otroško lahka in vem, da bodo na tvojem jedilniku res velikokrat. Enostavno jih lahko tudi pogreješ in celo zamrzneš ter nato odtajaš, ko ti zapašejo.
Ti polpeti so enostavno čudoviti in so eden izmed receptov iz zbirke #SitFitSi, ki jih največkrat pripravljam. Obožujem sveže pripravljene, fantastično pa se tudi pogrejejo, kar mi je nadvse všeč. Danes jih imam lahko za kosilo, čez kak dan ali dva pa za večerjo. Polpete le pogrejem, jim dodam malo sira ali pa na oko pečeno jajce, rada pa jih porabim tudi v tortiliji s humusom in zelenjavo. Naravnost obožujem jih!
Pri pripravi enostavnih koruznih polpetk upoštevaj, da:
- Sestavine lahko zmiksaš s paličnim mešalnikom ali pa v multipraktiku. Tega koraka ne prešpricaj, saj zmiksana zmes tem polpetom da čudovito teksturo. SEVEDA lahko zmiksaš tudi vso koruzo in tako dobiš polpete brez koščkov koruze. Odlični bodo v vsakem primeru!
- Namesto sušene, lahko uporabiš tudi svežo rdečo, rjavo, belo ali pa kar mlado čebulo.
- Polpete pripravi s petešiljem, meto, timijanom, drobnjakom ali drugo dišavnico po izbiri. Uporabiš lahko tudi sušene dišavnice.
- Uporabi polnozrnato ali navadno pšenično moko.
- Zmiksano zmes ter koruzo, moko in pecilni prašek ne mešaj preveč močno, da polpeti ne bodo zbiti.
- Polpete lahko popečeš na navadnem olju ali pa na kokosovi maščobi.
- Polpeti se odlično tudi pogrejejo – pogrej jih v mikrovalovni pečici ali pa v ponvi z malo olja.
- Če uporabiš brezglutensko moko, je ta jed primerna tudi za brezglutensko dieto.
Idej, s čim te polpete serviraš najbrž ne potrebuješ, vendarle pa ti vseeno prilagam nekaj idej, s čim lahko koruzne polpete postrežeš:
- postrezi jih v burger bombetki na tak ali drugačen način
- postrezi jih z zeljno solato ali pa s krompirjevo solato
- postrezi jih poleg pečenega sladkega krompirja ali pa h kremni špinači
- postrezi jih poleg kremnega pireja
- postrezi jih poleg brokolijevega riža ali rižote s papriko
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Koruza, ki je glavna sestavina teh polpet, je nadvse vsestranska. Jaz imam v shrambi vedno kakšno konzervo kuhane koruze, ker so res priročne. Velikokrat pa kupim tudi že kuhano koruzo v storžu in imam tako luštno prilogo vedno na dosegu roke. Pa si poglejva, kako še lahko uporabiš koruzo v kuhinji.
Ideje za pripravo odličnih jedi s koruzo:
- Burger s koruzno-čičerikinim polpetom
- Španski krompir s pečeno koruzo
- Kremna koruzna juha s krompirjem in bučko
- V pečici pečen riž s pestom
- Solata v kozarcu za s seboj
- Mehiški čili s kvinojo
- Pomladno-poletna solata s koruzo, mocarelicami in bazilikinim prelivom
Priprava polpet je hitra in enostavna, rezultat pa so čudoviti mehki polpeti fantastičnega okusa. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej zmiksaš del koruze z jajcem, začimbami in dišavnicami. Nato pa dodaš še preostalo koruzo, moko in pecilni prašek.
Nežno premešaš in polpete spečeš na nekaj olja.
Rezultat so odlični, mehki in resnično neverjetni polpeti.
Postrezi jih na solati, kot prilogo (jaz jih največkrat postrežem poleg pireja in kremne špinače!) ali pa jih vtakni v sendviče, wrape in burgerje.
Poglej si, kako lepo mehki so. Razmerje med mehko sredico in koščki koruze je fantastično. POZOR – če ti takšna tekstura ni všeč, lahko seveda zmiksaš vso koruzo.
PrintOdlični koruzni polpeti
- Total Time: 20 minut
- Yield: za približno 10 polpet
Description
Ti mehki, dišeči in neverjetno odlični polpeti so odlična priloga, so super s solato ali pa v sendvičih in burgerjih. Za pripravo potrebuješ le konzervo kuhane koruze, moko in jajce. Priprava je otroško lahka in vem, da bodo na tvojem jedilniku res velikokrat. Enostavno jih lahko tudi pogreješ in celo zamrzneš ter nato odtajaš, ko ti zapašejo.
Ingredients
približno 250 g kuhane koruze
1/4 žličke sušene čebule (ali košček sveže)
1/4 žličke mletega česna (ali 1/2 stroka svežega)
1 jajce
nekaj velic svežega peteršilja (ali 1/2 žličke sušenega)
1/2 žličke soli
poper po okusu
1/2 žličke pecilnega praška
5 žlic (polnozrnate pirine) moke
olje za pečenje
Instructions
- Pripravi zmes: V mešalnik stresi 2/3 splaknjene in odcejene kuhane koruze, peteršilj, čebulo, česen, jajce, sol in poper in na grobo zmiksaj. Zmiksano zmes prenesi v skledo, nato pa dodaj še preostalo koruzo, moko in pecilni prašek ter premešaj le toliko, da dobiš homogeno zmes.
- Polpete speci:
V ponvi: V ponvi segrej 2 žlici olja, nato pa oblikuj polpete tako, da daš na ponev približno eno žlico zmesi – uporabiš lahko tudi srednje veliko žlico za serviranje sladoleda. Polpete peci približno 3 minute na vsaki strani – vmes jih enkrat previdno obrni.
V pečici: Če želiš, jih lahko spečeš tudi v pečici, ogreti na 200°C – 15 minut na eni in približno 5 minut na drugi strani. - Postrežba: Polepete serviraj na krožnik, po želji okrasi z žlico kisle smetane ali grškega jogurta in potresi z malo sesekljanega peteršilja ter postrezi.
Notes
Sestavine lahko zmiksaš s paličnim mešalnikom ali pa v multipraktiku. Tega koraka ne prešpricaj, saj zmiksana zmes tem polpetkom da čudovito teksturo. Če želiš, lahko seveda zmiksaš tudi kar vso koruzo.
Namesto sušene, lahko uporabiš tudi svežo rdečo, rjavo, belo ali pa kar mlado čebulo.
Polpete pripravi s petešiljem, meto, timijanom, drobnjakom ali drugo dišavnico po izbiri.
Uporabi polnozrnato ali navadno pšenično moko.
Zmiksano zmes ter koruzo, moko in pecilni prašek ne mešaj preveč močno, da polpeti ne bodo zbiti.
Polpete lahko popečeš na navadnem olju ali pa na kokosovi maščobi.
Polpete postrezi kar tako ali pa jih okrasi s kislo smetane ali grškim jogurtom.
Polpeti se odlično tudi pogrejejo – pogrej jih v mikrovalovni pečici ali pa v ponvi z malo olja.
Če uporabiš brezglutensko moko, je ta jed primerna tudi za brezglutensko dieto.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 10 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2018, v oktobru 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: