Pripraviva skupaj koruzne polpete, ki jih lahko poješ poleg priloge po izbiri, daš na solato ALI pa v sendvič. Ti mehki, dišeči in enostavno pripravljeni polpeti ti bodo tako zelo všeč, da bodo na tvojem jedilniku večkrat. Enostavno jih lahko tudi pogreješ in celo zamrzneš ter nato odtajaš, ko ti zapašejo.
Ti polpeti so enostavno čudoviti in so eden izmed receptov iz zbirke #SitFitSi, ki jih največkrat pripravljam. Obožujem sveže pripravljene, fantastično pa se tudi pogrejejo, kar mi je nadvse všeč. Danes jih imam lahko za kosilo, čez kak dan ali dva pa za večerjo. Polpete le pogrejem, jim dodam malo sira ali pa na oko pečeno jajce, rada pa jih porabim tudi v tortiliji s humusom in zelenjavo. Naravnost obožujem jih!
Koruza, ki je glavna sestavina teh polpetk, je nadvse vsestranska. Jaz imam v shrambi vedno kakšno konzervo kuhane koruze, ker so res priročne. Velikokrat pa kupim tudi že kuhano koruzo v storžu in imam tako luštno prilogo vedno na dosegu roke. Pa si poglejva, kako še lahko uporabiš koruzo v kuhinji.
Ideje za pripravo odličnih jedi s koruzo:
- Burger s koruzno-čičerikinim polpetom
- Španski krompir s pečeno koruzo
- Kremna koruzna juha s krompirjem in bučko
- V pečici pečen riž s pestom
- Solata v kozarcu za s seboj
- Mehiški čili s kvinojo
- Pomladno-poletna solata s koruzo, mocarelicami in bazilikinim prelivom
Naštela sem nekaj idej za pripravo polpetk, za pripravo juhe, za uporabo koruze v solati ali pa v juhi, sedaj pa poglejva, na kaj moraš biti pri pripravi današnjega polpeta še posebej pozoren/a.
Pri pripravi enostavnih koruznih polpetk upoštevaj, da:
- Sestavine lahko zmiksaš s paličnim mešalnikom ali pa v multipraktiku. Tega koraka ne prešpricaj, saj zmiksana zmes tem polpetkom da čudovito teksturo.
- Namesto rdeče čebula lahko uporabiš tudi rjavo ali belo ali pa kar mlado čebulo.
- Polpete pripravi s petešiljem, meto, timijanom, drobnjakom ali drugo dišavnico po izbiri.
- Uporabi polnozrnato ali navadno pšenično moko.
- Zmiksano zmes ter koruzo, moko in pecilni prašek ne mešaj preveč močno, da polpeti ne bodo trdi.
- Polpete lahko popečeš na navadnem olju ali pa na kokosovi maščobi.
- Polpete postrezi kar tako ali pa jih okrasi s kislo smetane ali grškim jogurtom.
- Polpeti se odlično tudi pogrejejo – pogrej jih v mikrovalovni pečici ali pa v ponvi z malo olja.
- Če uporabiš brezglutensko moko, je ta jed primerna tudi za brezglutensko dieto.
V nadaljevanju si poglej fotke, ki lepo prikažejo posamezne korake priprave recepta, najprej pa še nekaj idej, s čim lahko koruzne polpete postrežeš:
- postrezi jih v burger bombetki na tak ali drugačen način
- postrezi jih z zeljno solato ali pa s krompirjevo solato
- postrezi jih poleg pečenega sladkega krompirja ali pa h kremni špinači
- postrezi jih poleg kremnega pireja
- postrezi jih poleg brokolijevega riža ali rižote s papriko
Priprava polpet je hitra in enostavna, rezultat pa so čudoviti mehki polpeti čudovitega okusa. Potrebuješ naslednje sestavine.
Najprej zmiksaš del koruze, dišavnice, jajce in sol ter poper.
Nato dodaj preostalo koruzo, moko in pecilni prašek.
Polpete speci na obeh straneh.
Polpete lahko ob serviranju pokapaš še z nekaj kisle smetane.
Poglej, kako mehki so! Božansko!
Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija
Print
Enostavni koruzni polpeti z dišavnicami
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 10 minut
- Total Time: 20 minut
- Yield: za približno 10 polpet
Description
Pripraviva skupaj koruzne polpete, ki jih lahko poješ poleg priloge po izbiri, daš na solato ALI pa v sendvič. Ti mehki, dišeči in enostavno pripravljeni polpeti ti bodo tako zelo všeč, da bodo na tvojem jedilniku večkrat. Enostavno jih lahko tudi pogreješ in celo zamrzneš ter nato odtajaš, ko ti zapašejo.
Ingredients
250 g kuhane koruze
1/4 (rdeče) čebule
1/4 žličke mletega česna (ali 1/2 stroka svežega)
1 jajce
peteršilj
1/2 žličke soli
poper po okusu
1/2 žličke pecilnega praška
50 g (polnozrnate pirine) moke
olje za pečenje
kisla smetana ali grški jogurt in peteršilj za okras
Instructions
- Pripravi zmes: V mešalnik stresi 2/3 splaknjene in odcejene kuhane koruze, peteršilj, čebulo, jajce, sol in poper in na grobo zmiksaj. Zmiksano zmes prenesi v skledo, nato pa dodaj še preostalo koruzo, moko in pecilni prašek ter premešaj le toliko, da dobiš homogeno zmes.
- Polpete speci: V ponvi segrej 2 žlici olja, nato pa oblikuj polpete tako, da daš na ponev skupaj po dve žlici zmesi – uporabiš lahko tudi srednje veliko žlico za serviranje sladoleda. Polpete peci približno 3 minute na vsaki strani – vmes jih enkrat previdno obrni. Polepete serviraj na krožnik, po želji okrasi z žlico kisle smetane in potresi z malo sesekljanega peteršilja ter postrezi.
Notes
Sestavine lahko zmiksaš s paličnim mešalnikom ali pa v multipraktiku. Tega koraka ne prešpricaj, saj zmiksana zmes tem polpetkom da čudovito teksturo.
Namesto rdeče čebula lahko uporabiš tudi rjavo ali belo ali pa kar mlado čebulo.
Polpete pripravi s petešiljem, meto, timijanom, drobnjakom ali drugo dišavnico po izbiri.
Uporabi polnozrnato ali navadno pšenično moko.
Zmiksano zmes ter koruzo, moko in pecilni prašek ne mešaj preveč močno, da polpeti ne bodo trdi.
Polpete lahko popečeš na navadnem olju ali pa na kokosovi maščobi.
Polpete postrezi kar tako ali pa jih okrasi s kislo smetane ali grškim jogurtom.
Polpeti se odlično tudi pogrejejo – pogrej jih v mikrovalovni pečici ali pa v ponvi z malo olja.
Če uporabiš brezglutensko moko, je ta jed primerna tudi za brezglutensko dieto.