Enostaven in slasten v pečici pečen riž s pestom, zelenjavo in sirom

, 28. Nov 2019 | One Comment

Si kdaj rečeš, da so rižote super, ko pa jih vsaj ne bi bilo treba ves čas mešati? Pozor, to je recept brez dolgotrajnega mešanja, v katerem se riž skuha v pečici, potrebuješ pa le nekaj minut za predpripravo. Okusi so bogati zaradi odlične zelenjave in tudi zaradi dodatka pesta. Pečen/kuhan riž na koncu potreseš še z nekaj sira, ga zapečeš in odlično kosilo je pripravljeno!

Rižote zahtevajo vso tvojo pozornost, zbranost in prisotnost. Postopno dodajanje jušne osnove, stoja pri štedilniku, mešanje in mešanje. Res so super, a le v tistih dneh, ko imaš čas, da se hrani resnično posvetiš. Vse preostale dni pa v poštev pridejo hitrejši recepti. Če že ne takšni, ki so pripravljeni v desetih minutah, pa vsaj taki, ki ne zahtevajo stanja pri štedilniku in mešanja. Ta recept je že tak! Na začetku si vzemi 10 minut za pripravo, nato pa vse skupaj pokrij in položi v pečico. Naj ona opravi vse delo namesto tebe!

Pa poglejva še nekaj informacij glede sestavin. V to jed lahko daš katerokoli zelenjavo, pazi le, da je, če je trda, kuhana ali pa jo popeci skupaj s čebulo, da se zmehča. Namesto pelatov lahko uporabiš svež paradižnik. Uporabi sir, ki se lepo topi, edam, gruyere, celo parmezan ali mocarelo. Lahko uporabiš zelen ali rdeč pesto, če ga pa nimaš, pa v jed pred peko umešaj malo parmezana in sesekljanih svežih začimbnic.

Tale jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Riž pripravi, razdeli na porcije in kosilo za nekaj dni vnaprej bo pripravljeno! Porcijo si potem le pogrej – če pogrevaš na štedilniku, tako kot jaz, dodaj žlico vode, premešaj in pokrij ter pogrej. Pa nikar ne pozabi pokapazi z malo limoninega soka, da jed zbudiš. Pa dober tek.

Pa poglejva, kako to jed pripraviš. Za pripravo potrebuješ veliko zelenjave in še nekaj sestavin.

Nato zelenjavo najprej popeci, ji dodaj pesto, še več zelenjave, riž in tekočine ter vse zavrni, nato pa prenesi v ognjevaren pekač, ki ga pokrij, potem pa pusti, da se riž speče/skuha v pečici.

 

Po 40-ih minutah pekač previdno vzemi iz pečice in odstrani folijo, na jed razporedi sir in pekač vrni nazaj v pečico se za nekaj minut, da se sir stopi in lepo zapeče.

Nato jed postrezi, dodaj še malo avokada, pokapaj z limetinim sokom in uživaj.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (58 s)

Video recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print

V pečici pečen riž s pestom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 + 40 minut
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: za približno 4 osebe

Description

Pozor, to je recept z rižem brez dolgotrajnega mešanja, v katerem se riž skuha v pečici, potrebuješ pa le nekaj minut za predpripravo. Okusi so bogati zaradi odlične zelenjave in tudi zaradi dodatka pesta. Pečen/kuhan riž na koncu potreseš še z nekaj sira, ga zapečeš in odlično kosilo je pripravljeno!


Scale

Ingredients

1 žlica olja
1 čebula
2 stroka česna
1 (rdeča) paprika
1 žlica zelenega (ali rdečega) pesta
1 žlička mlete rdeče paprike
1 zelenjavna jušna kocka
400 g paradižnikovih pelatov
3,5 dcl vode
1 majhna konzerva kuhane koruze (ali 1 pest zamrznjene ali sveže koruze)
1 majhna konzerva kuhanega graha (ali 1 pest zamrznjenega ali svežega graha)
1 konzerva kuhanega rdečega fižola
150 g riža
100 g sira
peteršilj
avokado
limeta ali limona


Instructions

  1. Prepraži zelenjavo: Na olju prepraži sesekljano čebulo, česen in nakockano papriko. Dodaj pesto, mleto papriko in jušno kocko, nato pa zalij s pelati in vodo. Dodaj še koruzo, grah in fižol ter riž, dobro premešaj in zavri.
  2. Jed speci v pečici: Mešanico prelij v ognjevarno posodo, jo neprodušno pokrij s folijo ali papirjem za peko in peci 40 minut v pečici, ogreti na 180°C.
  3. Gratiniraj sir: Ognjevarno posodo previdno vzemi iz pečice, ji odstrani folijo in jed potresi s sirom, nato pa jed peci nepokrito še 5 minut, oziroma dokler se sir ne stopi in zapeče.
  4. Serviraj: Jed serviraj, okrasi s peteršiljem, dodaj rezine avokada, pokapaj z limetinim sokom in postrezi.

Notes

Uporabi katero koli barvo paprike.

Za pripravo uporabi svežo, zamrznjeno ali že kuhano koruzo in grah.

Če imaš lonec z dobrim pokrovom, lahko namesto s folijo lonec pokriješ kar z njim.

Uporabi kateri koli dober sir, ki se lepo topi.

Jed lahko za svežino pokapaš z limeninom ali limetinim sokom.

Tale jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Riž pripravi, razdeli na porcije in kosilo za nekaj dni vnaprej bo pripravljeno!

Lahko uporabiš zelen ali rdeč pesto, če ga pa nimaš, pa v jed pred peko umešaj malo parmezana in sesekljanih svežih začimbnic.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2015, v novembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  1. Marina
    November 1, 2019

    Zivijo,

    Odlicna jed (pri nas je sicer sla za prilogo😊). Okusna , hitra in enostavna. Kar tako naprej!
    Marina

    Reply

Leave a Reply