V pečici pečen riž z zelenjavo in sirom

2 comments

To je slastna jed, polna riža, zelenjave in čudovitih okusov, za piko na i pa poskrbi nebeški sloj stopljenega sira. Te jedi ne pozabiš in obljubim, da bo pogosto na tvojem jedilniku. Najboljša stvar pa ni le okus, ampak tudi enostavna priprava, saj po nekaj minutah začetne priprave vse ostalo delo opravi pečica. Noro dobro!

Rižote zahtevajo vso tvojo pozornost, zbranost in prisotnost. Postopno dodajanje jušne osnove, stoja pri štedilniku, mešanje in spet mešanje. Res so super, a le v tistih dneh, ko imaš čas, da se kuhanju resnično posvetiš. Vse preostale dni pa v poštev pridejo hitrejši recepti. Če že ne takšni, ki so pripravljeni v desetih minutah, pa vsaj taki, ki ne zahtevajo dolge priprave. Ta recept je že tak – enostaven za pripravo, a vseeno poln odličnih okusov. Na začetku si vzemi 10 minut za pripravo, nato pa vse skupaj položi v pečico in pusti, da ona opravi vse delo namesto tebe!

Pa poglejva, kaj ta jed vsebuje:

  • ZELENJAVA – Tokrat sem uporabila veliko tiste zelenjave, ki te dlje časa počaka v hladilniku ali kje na hladnem – paprika, čebula, česen. Ter tisto, ki je konzervirana – koruza, fižol, paradižnikovi pelati Ter nazadnje še tisto, ki je zamrznjena – grah. Sicer pa lahko v to jed daš katerokoli zelenjavo, pazi le, da tisto bolj trdo popečeš s čebulo, da se zmehča, sicer pa jo dodaj kasneje, oziroma skupaj s tekočino. Namesto pelatov lahko uporabiš svež paradižnik.
  • RIŽ – Uporabi riž za rižote ali priloge. V času, ki je naveden za peko, se skuha bel riž. Rjavi riž bi potreboval več časa in tudi več tekočine.
  • ZAČIMBE in ZELIŠČA – Za polnost okusa sem tokrat uporabila začimbno mešanico Toskana od Kotányi Slovenija. Vsebuje baziliko, česen, origano, čebulo, peteršilj in kosmiče paradižnikov. Če je nimaš doma, jo kar pojdi iskat, ker je super. Sicer pa uporabi enako količino prej naštetih začimb. Za svežino sem na koncu uporabila tudi malo svežega peteršilja.
  • SIR – Uporabi sir, ki se lepo topi, edam, gruyere, celo parmezan ali mocarelo.

Ta jed je polna hranil že sama po sebi, lahko pa ji po želji dodaš še meso. Predlagam piščančje koščke (najboljše kar meso zgornjih beder), ki jih dodaj s čebulo in popeci dokler se ne obarvajo iz roza v belo. Do konca se bo pa meso itak speklo v pečici.

Tale jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Riž pripravi, razdeli na porcije in kosilo za nekaj dni vnaprej bo pripravljeno! Porcijo si potem le pogrej. Pa nikar ne pozabi pred postrežbo pokapati z nekaj limoninega soka, da jed zbudiš. Pa dober tek.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden pogledava, kako se recept pripravi, pa še nekaj drugih odličnih idej za jedi z rižem. Vsi so odlični!

Še več receptov, ki vsebujejo riž, najdi pod oznako Riž.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej popeci zelenjavo, dodaj aromatike in začimbno mešanico, nato pa še preostalo zelenjavo, riž in tekočino ter premešaj in zavri. Nato pekač ali posodo pokrij ter postavi v pečico. V tem času se bo riž skuhal in popil vso odvečno tekočino. Na koncu dodaj še sir in postavi še za nekaj minut v pečico, da se sir stopi.

Na koncu po želji okrasi z nekaj svežega peteršilja, serviraj in pokapaj z limonim sokom ter uživaj.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

V pečici pečen riž z zelenjavo in sirom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

To je slastna jed, polna riža, zelenjave in čudovitih okusov, za piko na i pa poskrbi nebeški sloj stopljenega sira. Te jedi ne pozabiš in obljubim, da bo pogosto na tvojem jedilniku. Najboljša stvar pa ni le okus, ampak tudi enostavna priprava, saj po nekaj minutah začetne priprave vse ostalo delo opravi pečica. Noro dobro!


Ingredients

Scale
  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 1/2 čebule
  • 1 skodelica sveže paprike katere koli barve
  • 2 stroka česna
  • 1 zvrhana žlica Kotányi začimbne mešanice Toskana (ali glej Notes spodaj)
  • 1 žlička Kotányi mlete rdeče sladke paprike
  • 1 majhna konzerva kuhane koruze (ali 1 pest zamrznjene ali sveže koruze)
  • 1 majhna konzerva kuhanega graha (ali 1 pest zamrznjenega ali svežega graha)
  • 1 konzerva kuhanega rdečega fižola
  • 400 g paradižnikovih pelatov
  • 3,5 dl zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • 140 g riža
  • sol in poper po potrebi (poskusi, če ju moraš še kaj dodati preden dodaš sir)
  • 80 g sira
  • svež peteršilj in limona za postrežbo

Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 180°C.
  2. Prepraži zelenjavo: Na segretem olju v ognjevarni posodi ali kozici zmehčaj sesekljano čebulo in nakockano papriko. Dodaj nariban česen, mešanico Toskana in premešaj ter kuhaj še minuto. Dodaj riž, koruzo, grah, fižol in mleto papriko ter nato še pelate in jušno osnovo ter premešaj in zavri.
  3. Jed speci v pečici: Če imaš ognjevarno posodo jo pokrij, sicer pa vse previdno prelij v pekač in ga prekrij ter postavi v ogreto pečico za 30 minut.
  4. Gratiniraj sir: Ognjevarno posodo previdno vzemi iz pečice, ji odstrani folijo ali pokrov in jed potresi s sirom, nato pa posodo previdno postavi v pečico še za približno 5 minut, da se sir stopi.
  5. Serviraj: Jed serviraj, okrasi s peteršiljem, pokapaj z limoninim sokom in postrezi.

Notes

Če začimbne mešanice Toskana nimaš, jo pojdi iskat, ker je odlična ALI pa uporabi enako količino mešanice teh začimb: bazilika, česen, čebula, origano, peteršilj in žličko paradižnikovega koncentrata.

Uporabi katero koli barvo paprike.

Za pripravo uporabi svežo, zamrznjeno ali že kuhano koruzo in grah.

Uporabi kateri koli dober sir, ki se lepo topi.

Jed lahko za svežino pokapaš z limeninom ali limetinim sokom.

Tale jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Riž pripravi, razdeli na porcije in kosilo za nekaj dni vnaprej bo pripravljeno!

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 + 30 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2015, v januarju 2025 pa sem izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Zivijo,

    Odlicna jed (pri nas je sicer sla za prilogo😊). Okusna , hitra in enostavna. Kar tako naprej!
    Marina

  2. Odličen recept 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.