V pečici pečen riž s pestom

, 25. Apr 2018 | No Comments

Si kdaj rečeš, da so rižote super, ko pa jih vsaj ne bi bilo treba ves čas mešati? Pozor, to je recept brez dolgotrajnega mešanja, v katerem se riž skuha v pečici, potrebuješ pa le nekaj minut za predpripravo. Okusi so bogati zaradi odlične zelenjave in tudi zaradi dodatka pesta. Pečen/kuhan riž na koncu potreseš še z nekaj sira, ga zapečeš in odlično kosilo je pripravljeno!

Rižote zahtevajo vso tvojo pozornost, zbranost in prisotnost. Postopno dodajanje jušne osnove, stoja pri štedilniku, mešanje in mešanje. Res so super, a le v tistih dneh, ko imaš čas, da se hrani resnično posvetiš. Vse preostale dni pa v poštev pridejo hitrejši recepti. Če že ne takšni, ki so pripravljeni v desetih minutah, pa vsaj taki, ki ne zahtevajo stanja pri štedilniku in mešanja. Ta recept je že tak! Na začetku si vzemi 10 minut za pripravo, nato pa vse skupaj pokrij in položi v pečico. Naj ona opravi vse delo namesto tebe!

Pa poglejva še nekaj informacij glede sestavin. V to jed lahko daš katerokoli zelenjavo, pazi le, da je, če je trda, kuhana ali pa jo popeci skupaj s čebulo, da se zmehča. Namesto pelatov lahko uporabiš svež paradižnik. Uporabi sir, ki se lepo topi, edam, gruyere, celo parmezan ali mocarelo. Lahko uporabiš zelen ali rdeč pesto, če ga pa nimaš, pa v jed pred peko umešaj malo parmezana in sesekljanih svežih začimbnic.

Jed pred postrežbo nujno pokapaj z limetinim ali limoninim sokom, da jed prijetno osvežiš.

Tale jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Riž pripravi, razdeli na porcije in kosilo za nekaj dni vnaprej bo pripravljeno! Porcijo si potem le pogrej – če pogrevaš na štedilniku, tako kot jaz, dodaj žlico vode, premešaj in pokrij ter pogrej. Pa nikar ne pozabi pokapazi z malo limoninega soka, da jed zbudiš. Pa dober tek!

Video recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (58 s)

SESTAVINE (za 4 osebe)

  • 1 žlica olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 žlica zelenega pesta
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 400 g paradižnikovih pelatov
  • 3,5 dcl vode
  • 1 majhna konzerva kuhane koruze
  • 1 majhna konzerva kuhanega graha
  • 1 konzerva kuhanega rdečega fižola
  • 150 g riža
  • 100 g sira
  • peteršilj
  • avokado
  • limeta ali limona

PRIPRAVA

Na olju prepraži sesekljano čebulo, česen in nakockano papriko. Dodaj pesto, mleto papriko in jušno kocko, nato pa zalij s pelati in vodo. Dodaj še koruzo, grah in fižol ter riž, dobro premešaj in zavri. Mešanico prelij v ognjevarno posodo, jo neprodušno pokrij s folijo ali papirjem za peko in peci 40 minut v pečici, ogreti na 180°C. Ognjevarno posodo previdno vzemi iz pečice, potresi s sirom in …

… peci nepokrito še 5 minut, oziroma dokler se sir ne stopi in zapeče. Jed serviraj, okrasi s peteršiljem, dodaj rezine avokada, pokapaj z limetinim sokom in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply