Solata z rižem, čičeriko, kumaro in paradižniki

1 comment

Okusov polna hladna solata z rižem bo teknila predvsem poleti in ob toplih dnevih. Da bo odličen samostojni obrok, rižu dodaj kuhano čičeriko, kumaro in češnjevce ter osvežilen preliv. Ker jo lahko predhodno pripraviš doma, jo lahko odneseš tudi s seboj v službo, šolo ali na piknik.

Hladne solate, ki so dovolj bogate, da te nasitijo, niso pa prevelik količinski ali temperaturni šok v tisti največji vročini sredi dneva, so odlične poleti. Dodaš ji lahko še več zelenjave in po želji še dodatne proteine (mocarelo, feto, tunino in podobno), vendarle pa je čisto dovolj tudi taka, kot je napisana v tem receptu.

V celoti jo lahko pripraviš vnaprej tudi doma, zato je super za vzeti s seboj. Če ji ne dodaš mocarele, te lahko počaka tudi na bolj toplem kraju, ker nima čisto nič takega, kar bi se na vročini pokvarilo – recimo sir ali kakšna bolj občutljiva mesnina. Dobra je hladna in pa tudi čisto ok sobne temperature. Zato jo lahko odneseš s seboj tudi na piknik – lahko je fantastična priloga.

Solata vsebuje vse pomembne skupine hranil, zato je čudovita tudi za zdravje, ne le za pockrljat, kar zagotovo v osnovi je.

V solati najdeš:

 • RIŽ: riž je praktičen, ker ga lahko uporabiš tudi, če ti ga je kaj ostalo od kakšne druge jedi. Je dober vir ogljikovih hidratov. Uporabiš lahko tudi kuhan rjavi riž ali pa kvinojo, kuskus, testenine, ješprenj …
 • ČIČERIKO: čičerika je ena boljših rastlinskih proteinov in ker jo lahko kupiš že kuhano, je brez dvoma pametna izbira. Uporabiš lahko tudi kateri koli fižol, seveda tudi stročji fižol, lahko pa tudi kuhano lečo.
 • ZELENJAVO: Dobra poletna izbira zelenjave so vedno kumare in paradižnik, dodaš pa lahko tudi še papriko katere koli barve, pa nekaj mlade čebule ali pa redkvice in naribano korenje.
 • PRELIV: Vsaka solata, še kako polna dobrih sestavin, je vedno odlična le, če uporabiš res dober preliv. Uporabi katerega koli ti je všeč, jaz sem tokrat izbrala kombinacijo svežih dišavnic, limone, olja in osnovnih začimb. Dodaš (ali pa izpustiš, če jih nimaš) lahko katero koli svežo dišavnico – meni je v solatnih prelivih vedno najboljši peteršilj ali bazilika, super pa je lahko tudi sveža meta.

Preden pogledava, kako se ta odlična solata pripravi, pa še nekaj drugih odličnih poletnih solat, v katerih lahko to poletje uživaš:

Še več receptov za odlične solate najdi pod oznako solate.

Priprava te solate je hitra in enostavna, sploh, če zanjo porabiš ostanke riža. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Nato sledi nekaj fotk prikaza priprave, na dnu strani pa najdi natančnejše količine in opis priprave po korakih.

Najprej skuhaj riž in kuhanega splakni pod hladno vodo. Uporabiš lahko seveda tudi ostanke riža.

Pripravi še kremast preliv.

Nareži se ostalo zelenjavo ter jo prelij s prelivom ter nežno premešaj.

Solata je odlična ohlajena ali pa sobne temperature. Tudi že premešana te v hladilniku počaka nekaj dni. Preden se je lotiš, jo le premešaj in uživaj.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Solata z rižem, čičeriko, kumaro in paradižniki


 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Okusov polna hladna solata z rižem bo teknila predvsem poleti in ob toplih dnevih. Da bo odličen samostojni obrok, rižu dodaj kuhano čičeriko, kumaro in češnjevce ter osvežilen preliv. Ker jo lahko predhodno pripraviš doma, jo lahko odneseš tudi s seboj v službo, šolo ali na piknik.


Ingredients

Scale

Sestavine za preliv (nekaj ti ga bo morda ostalo):

 • 90 ml (olivnega) olja
 • 30 ml vode
 • 2 žlici (jabolčnega) kisa
 • sok 1 limone ali limete
 • 1 pest svežega peteršilja (ali katerih koli svežih dišavnic)
 • 1/2 žličke soli
 • 1 ščepec popra

Ostale sestavine:

 • 100 g riža
 • 1 pest češnjevih paradižnikov ali 2 paradižnika
 • 1 pločevinka kuhane čičerike
 • 1 sveža kumara

Instructions

 1. Riž: Riž skuhaj v slanem vrelem kropu. Kuhanega dobro splakni pod hladno vodo, da se ohladi ter ga nato še dobro odcedi.
 2. Preliv: Vse sestavine za preliv daj v skledico in dobro premešaj. Preliv lahko tudi zmiksaš v mikserju.
 3. Solata: V veliko skledo daj riž, na rezine narezano kumaro, splaknjeno in dobro odcejeno čičeriko in na polovičke narezane češnjevce. Vse prelij s prelivom in premešaj.
 4. Postrežba: Solata je dobra hladna ali sobne temperature. Lahko jo pripraviš tudi vnaprej in hrani v hladilniku v neprodušni posodi nekaj dni.

Notes

Za pripravo skuhaj svež riž ali pa porabi ostanke riža.

Uporabi svež peteršilj, baziliko ali meto. Če svežih začimbnic nimaš, jih lahko tudi izpustiš.

Po želji v preliv dodaj malo česna v prahu.

Uporabi riž, rjavi riž, kuskus, testenine, ješprenjček …

Po želji dodaj še kakšno drugo zelenjavo: papriko, redkvice, mlado čebulo, korenje …

Če želiš, dodaj še mocarelo, tunino ali katero koli drugo mesnino ali mlečni protein (feto, kozji sir …).

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2015, v juniju 2022 pa sem fotografije osvežila in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Riževa solata s čičeriko

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

One Comment

 1. Thanks for the great recipes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.