Mešana solata s pečenim lososom

0 comments

Ta mešana solata z zelenjem, pečenim lososom, svežim prelivom in ostalo zelenjavo, je čudovita pomladno-poletna jed, ki navduši, s kosom kruha lepo nasiti in prav lepo zadovolji. Pripravljena je v dobrih 20 minutah in je jed, ki na vroče dni še kako zelo paše.


Ko je vroče in je pripravljanje hranljivega obroka še tako zelo nepredstavljivo, so hitri, enostavni in še kako zelo dobri recepti res nujno potrebni. Recept za to solato si moraš zato nujno shraniti.

Vse posamezne sestavine za to solato si lahko pripraviš tudi vnaprej in nato solato pred postrežbo le zmešaš in poješ. Zelenje (v mojem primeru kombinacijo motovilca in špinače) lahko hraniš skupaj s kumaro, papriko in pinjolami, losos, feto in preliv pa hrani ločeno. Pred jedjo nato vse skupaj združi, prelij s prelivom, nežno premešaj in pojej. Zato lahko solato vzameš tudi s seboj v službo.

Ta solata pa je tudi nadvse prilagodljiva. Sestavine si izberi glede na okus in dostopnost.

Solato lahko pripraviš s temi sestavinami:

  • katero koli zelenje: uporabi motovilec, solato, rukolo, špinačo …
  • katera koli semena/oreščke: pinjole, lešnike, indijske oreščke, sončnična semena, bučna semena, arašide …
  • kateri koli sir: feto, kozji sir, parmezan, mocarelo …
  • katere koli zelenjavne dodatke: kumare, paprike, redkvice, avokado, korenje, paradižnik …
  • kateri koli solatni preliv: gorčični, balzamični … s poljubnimi svežimi zelišči (peteršilj, bazilika, meta …)

Poleg zgoraj naštetih sestavin za pripravo te solate potrebuješ še svežega lososa in čudovito kombinacijo začimb. Če lososa nimaš ali ti ni všeč (čeprav mu moraš dati priložnost s tem receptom!), lahko uporabiš tudi svežo tuno, piščanca, gambere ali tofu. Da bo losos res odličnega okusa, potrebuješ odlične začimbe. Predlagam, da uporabiš Kotányi začimbno mešanico Žar, ki vsebuje papriko, kumino, česen, kajenski poper in sol.

Preden si pogledava, kaj potrebuješ za pripravo solate in kako jo pripraviš, si poglej še nekaj drugih božanskih receptov za vroče dni:

Še več poletnih jedi najdi pod oznako Poletje.

Priprava te solate je nadvse enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave – natančnejše količine sestavin in način priprave najdi na dnu strani.

Najprej pripravi preliv.

Nato pripravi lososa.

Pripravi še vse ostale sestavine za pripravo solate. Nato pa solato sestavi, prelij s prelivom, nežno premešaj in takoj postrezi.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mešana solata s pečenim lososom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta mešana solata z zelenjem, pečenim lososom, svežim prelivom in ostalo zelenjavo, je čudovita pomladno-poletna jed, ki navduši, s kosom kruha lepo nasiti in prav lepo zadovolji. Pripravljena je v dobrih 20 minutah in je jed, ki na vroče dni še kako zelo paše.


Ingredients

Scale

Sestavine za pečenega lososa:

Sestavine za solato:

  • 2 pesti motovilca
  • 1 pest špinače
  • 1/4 rdeče paprike (uporabi papriko katere koli barve)
  • 1 kos rdeče čebule (ali šalotke, bele čebule, mlade čebule …)
  • 1 kos sveže kumare
  • 1 pest redkvic
  • 1 kos fete
  • 1/2 avokada
  • 2 žlici pinjol (uporabi katera koli semena ali oreščke)

Sestavine za solatni preliv:

  • 90 ml (olivnega) olja
  • 30 ml vode
  • 2 žlici (jabolčnega) kisa
  • sok 1 limone
  • 1 pest svežih dišavnic bazilike in peteršilja (ali katerih koli svežih dišavnic)
  • 1 žlička gorčice
  • 1/4 žličke Kotányi mletega česna
  • 1/2 žličke soli
  • 1 ščepec Kotányi popra

Instructions

  1. Pečen losos: Losos pokapaj z oljem, nato pa potresi z začimbno mešanico, ki jo vtri v file na vse strani fileja. Naoljena in začinjena fileja nato popeci na ponvi ali žaru. Peci približno 7 minut na strani s kožo in tri minute na strani brez kože. Če uporabiš file brez kože, file peci pet minut na eni in pet na drugi strani.
  2. Solatni preliv: Vse sestavine za preliv zmiksaj v kremast preliv. Če mešalnika nimaš, dišavnice drobno sesekljaj in nato vse sestavine ročno zmešaj v skodelici.
  3. Pripravi sestavine: Redkvice in kumaro nareži na kolute in papriko na kocke. Avokado nareži na kockice. Čebulo nareži na zelo tanke rezinice.
  4. Sestavljanje solate: V veliko skledo stresi zelenje, papriko, kumare, redkvice, čebulo. Nadrobi feto, dodaj avokado in pinjole, prelij s prelivom in nežno premešaj. Postrezi takoj s kosom kruha.

Notes

Kotányi začimbna mešanica Žar vsebuje papriko, kumino, česen, kajenski poper in sol.

Če lososa nimaš ali ga ne želiš uporabiti, uporabi svežo tuno, piščanca, gambere ali tofu.

Uporabi katero koli zelenje – motovilec, solato, rukolo, špinačo …

Uporabi katera koli semena/oreščke: pinjole, lešnike, indijske oreščke, sončnična semena, bučna semena, arašide …

Uporabi kateri koli sir: feto, kozji sir, parmezan, mocarelo …

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 10 minut

 

 

 

 

 

 

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.