Ta azijska jed je tako dobra, kot je videti! Barvita zelenjava, ki jo lahko izbereš po lastnem okusu in glede na to, kaj je v sezoni, pa sojina omaka in riževi špageti so čudovita kombinacija. Nežnim okusom lahko dodaš še nekaj pikantnosti – dodaj toliko čilijevih kosmičev, kot si jih zaželiš ali pa jed pripravi popolnoma nepikantno.
Azijski okusi so res fenomenalni! Obožujem sveže okuse, veliko zelenjave, ki jo uporabljajo v svojih jedeh in enostavnost priprave. Oh, vedno znova me navdušuje raznolikost jedi, ki jo ljudje pripravljamo na različnih delih sveta. Ni kontinenta, kjer ne bi znali pripravljati popolnoma norih, svežih, barvitih jedi. Noro! Razburljivo! Zabavno! Pa naj mi še kdo reče, da hrana ni nekaj najbolj fascinantnega v življenju! Ja, jaz živim za hrano! Ok ok, dovolj klicajev, pojdiva nazaj k receptu. 😉
Ko doma nimaš veliko sveže zelenjave, morda te v hladilniku čaka kakšno korenje in čebula, v zamrzovalniku (ali pa v shrambi v konzervi!) pa morda nekaj graha in gobic, je čas, da pripraviš tole poslastico. Ne le, da jo lahko pripraviš z minimalno svežimi sestavinami, še pripravi se zelo hitro. In sem že omenila, da je fantastičnega okusa? Ker je.
Recept pripraviš v štirih korakih:
- namočiš rezance: če uporabljaš riževe jih le namočiš v vrelo vodo, oziroma vendarle preveri na embalaži, kako pripraviš izbrane
- pripraviš omako: skupaj zmešaš sojo, vino, jušno osnovo
- popečeš zelenjavo: popečeš zelenjavo s curry mešanico začimb
- vse zgoraj navedeno združiš v pravo malo poslastico
Vsi tile štirje koraki ti bodo vzeli slabih 15 minut, kar se meni zdi prava mala zmaga. V 15-ih minutah od lakote do krožnika hrane? Meni je to super!
Za pripravo lahko izbereš katere koli riževe rezance in zelenjavo, ki ti je všeč in jo imaš na razpolago. Najpomembnejša lekcija, ki jo moraš nujno odnesti od tega recepta je način priprave rezancev, da se ne sprimejo in da jed ni ena velika pocasta kepa hrane. Nikar se ne počuti slabo, če se ti je to že pripetilo. Se je tudi meni in to večkrat! Dokler se nisem naučila čisto preprostega trika. Da je ta jed tako dobra, je namreč pomembno, da je sočna. In da riževi rezanci ne popijejo vse omake. Trik je v tem, da moraš kuhane (oziroma namočene, odvisno od vrste) rezance nujno splakniti pod mrzlo vodo, da se nehajo kuhati in s tem nehajo vpijati tekočino. Ko riževe rezance namreč dodaš k pravkar popečeni zelenjavi in jih preliješ z omako, ti ne vpijajo več tekočine, ampak se omaka njih le lepo oprime. Ne skrbi, medtem, ko jih mešamo s toplo zelenjavo, se spet segrejejo. Končni korak priprave te jedi je torej umešanje hladnih riževih rezancev v pečeno zelenjavo z omako in kuhanje vsega skupaj še kakšno minuto ali dve. Pomembno je seveda tudi, da imamo dovolj omake.
Preden pogledava, kako se tole jed pripravi, pa si poglej (in shrani za naslednjič!) še nekaj odličnih azijskih jedi:
- Zelenjavni ramen: Juha po azijsko s špageti
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
- Bučna juha z brokolijem in špageti
- Solatne skodelice s tofujem, rezanci in mangovo omako
- Velika solata s popečenim tofujem in azijskim prelivom
- Hrustljava azijska solata z wasabi prelivom
Preden pa greva na recept, pa poglej še podlago na teh fotkah. Kaj ni lepa?! Vse zasluge gredo instantbackdrops.com. ♡
Za pripravo današnje jedi potrebuješ:
- riževe rezance (tanke, široke ali pa vermicelli riževe rezance, kot jih tukaj uporabim jaz)
- zelenjavo (korenje, paprike, gobe, grah, čebulo …)
- dišavnice in začimbe (česen, ingver, curry v prahu)
- osnovne sestavine, ki so pri nas enostavno dostopne (vino, sojina omaka)
Najprej v vreli vodi namoči rezance, oziroma jih pripravi po navodilih na embalaži.
Nato pripravi sojino omako. Vse le skupaj zmešaj v steklenički oziroma skodelici.
Prepraži še zelenjavo in jo nato popeci in ne pozabi odišaviti s čudovito curry mešanico začimb.
Trik, da je jed sočna in da riževi rezanci ne vsrkajo vse omake je v tem, da riževe rezance po namakanju (ali kuhanju, če tako piše na embalaži), dobro spereš pod mrzlo vodo in odcediš. Ker so hladni, nehajo vsrkavati tekočino, med mešanjem z zelenjavo se pa spet dobro segrejejo.
Oooh, to je tako presenetljivo dobro! Njam!
Riževi rezanci z zelenjavo in sojino omako
- Total Time: 15 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta azijska jed je tako dobra, kot je videti! Barvita zelenjava, ki jo lahko izbereš po lastnem okusu in glede na to, kaj je v sezoni, pa sojina omaka in riževi špageti so čudovita kombinacija. Nežnim okusom lahko dodaš še nekaj pikantnosti – dodaj toliko čilijevih kosmičev, kot si jih zaželiš ali pa jed pripravi popolnoma nepikantno.
Ingredients
Sestavine za sojino omako:
- 2 dl zelenjavne jušne osnove (ali vode in 1/4 zelenjavne kocke)
- 4 žlice sojine omake
- 3 žlice belega vina
- 1/2 žličke (rjavega) sladkorja
- 1/2 majhnega česnovega stroka
- 1 košček svežega ingverja
Ostale sestavine:
- 125 g riževih rezancev (jaz sem uporabila vermicelli rezance)
- 1 žlica (sezamovega) olja
- 100 g gob
- 100 g graha
- 1 korenje
- 1 paprika (lahko pol rdeče in pol oranžne oziroma po želji)
- 1 košček (rdeče) čebule (ali 1 mlada čebulica)
- 1 žlička Kotányi curry mešanice
- peteršilj ali koriander za okras
- Kotányi čili po okusu za okras (neobvezno)
Instructions
- Priprava zelenjave: Papriko, korenje in čebulo nareži na tanke ozke rezinice (glej fotke), gobe pa prav tako na rezinice.
- Sojina omaka: V manjšo skodelico naribaj česen in ingver, dodaj sojino omako, vino, sladkor in zelenjavno jušno osnovo (glej notes! in vse skupaj dobro premešaj.
- Rezanci: Riževe špagete pripravi po navodilih na embalaži. Vermicelli rezance sem jaz le prelila z vrelo vodo (in nič kuhala) in po štirih minutah odcedila, splaknila pod mrzlo vodo in dobro odcedila. Tako ob združitvi z omako ne posrkajo vse tekočine, ampak se le segrejejo, omaka pa se nanje lepo oprime.
- Zelenjava: V večji ponvi ali voku segrej sezamovo olje, potem pa nanj stresi gobe. Praži toliko časa, da izpari večina vode, ki jih gobe spustijo. Dodaj paprike, korenje in čebulo, potresi s curryjem in praži, da se zelenjava zmehča – približno 5 minut, vmes večkrat premešaj. Nato dodaj grah in 2 žlici sojine omake in kuhaj še dve minuti.
- Vse skupaj: V ponev nato prenesi odcejene riževe rezance in preostalo sojino omako in dobro premešaj ter med mešanjem kuhaj še par minut, da se rezanci segrejejo, omaka pa razporedi po vseh sestavinah. Jed mora biti zelo sočna.
- Postrezi: Jed takoj serviraj, okrasi s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi. Po želji potresi še s čilijevimi kosmiči.
Notes
Če jušne osnove nimaš, pripravi svojo z vodo in jušno kocko. V tem primeru vodo zavri in kocko v njej dobro stopi, saj omako kuhamo le nekaj minut.
Uporabi zamrznjene ali vložene gobe in grah.
Uporabi mlado čebulo, šalotko ali rdečo čebulo.
Če imaš doma mirin (japonsko riževo vino), ga uporabi namesto belega vina.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 10 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v marcu 2022 pa sem fotografije osvežila IN izboljšala recept.
Stara fotka recepta: