Riževi špageti z zelenjavo in sojino omako

0 comments

Riževi špageti z zelenjavo in sojino omako

Ta jed je tako dobra, kot je videti! Barvita zelenjava, sojina omaka in riževi špageti so čudovita kombinacija. Nežnim okusom lahko dodaš še nekaj pikantnosti – dodaj toliko čili paste, kolikor pekočo jed želiš. Poleg postrezi z nežno zeleno solato.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za sojino omako:

  • 1,2 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in 1/4 zelenjavne kocke)
  • 0,3 dcl sojine omake
  • 2 žlici belega vina
  • 1/2 žličke (rjavega sladkorja)
  • 1/2 česnovega stroka
  • 1 kosček svežega ingverja
  • 1/4 žličke rdeče čili paste (neobvezno)

Ostale sestavine:

  • 1 paket riževih rezancev (225 g)
  • 1 žlica (sezamovega) olja
  • 100 g gob
  • 80 g kuhanega graha
  • 1 korenje
  • 1/2 rumene paprike
  • 1 mala rdeča paprika
  • 2 mladi čebulici
  • 1/2 žličke čilija v prahu (neobvezno)

Riževi špageti z zelenjavo in sojino omako

Riževi špageti z zelenjavo in sojino omako

PRIPRAVA

Papriki nareži na tanke rezinice (skupaj naj bo približno 150 g), gobe prav tako, korenje pa tudi. Beli del čebulic nareži na manjše koščke, zeleni del pa na kolute.

V manjšo kozico naribaj česen in ingver, dodaj sojino omako, vino, sladkor in curry pasto in premešaj. Dodaj še zelenjavno jušno osnovo in vse skupaj počasi segrej in imej na toplem.

Riževe špagete pripravi po navodilih na embalaži. (Jaz sem jih pripravila tako, da sem jih dala v posodo in prelila z dvema litroma vrele vode. Posodo sem pokrila za tri minute. Potem sem špagete na hitro splaknila pod mrzlo vodo in dobro odcedila).

V večji ponvi ali voku segrej sezamovo olje, potem pa nanj stresi gobe. Praži toliko časa, da izpari večina vode, ki jih gobe spustijo. Dodaj paprike in korenje, potresi s čilijem v prahu in praži, da se paprike in korenje zmehčajo – približno 5 minut, vmes večkrat premešaj.

Riževi špageti z zelenjavo in sojino omako

V kozico dodaj grah in beli del čebulic ter 2 žlici sojine omake ter premešaj in praži še 2 minuti. V ponev dodaj odcejene riževe rezance in 2 žlici prej pripravljene omake, dobro premešaj in praži vse še 2 minuti.

Potem ponev odstrani z ognja, počasi dodajaj preostalo sojino omako ter dobro premešaj. Špagete, omako in zelenjavo kar potrpežljivo mešaj, da se vse dobro premeša. Dodaj še preostalo omako, če je preveč suho.

Riževi špageti z zelenjavo in sojino omako

Riževi špageti z zelenjavo in sojino omako

Špagete z zelenjavo serviraj na krožnik, okrasi z zelenimi koluti čebulice in postrezi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.