XXL solata s popečenim tofujem in azijskim prelivom

0 comments

Pa ste ga dočakali! Prvi recept v #SitFitSi zbirki, ki vsebuje tofu. Ravno prav popečen in razporejen na xxl solati, polni samega dobrega: solata, paprika, sveža kumara in čudovito ujemajoč preliv z azijskim predihom. Čudovita jed za toplejše dni!

Celo večnost sem se ga izogibala. Vedno sem ga gledala malo postrani. Kdaj pa kdaj je že našel pot na moj krožnik – največkrat v kak curry v tajski restavraciji, a globjega odnosa nisva imela. Pa čeprav naj bi bil fuuul vsestranski – celo sladice delajo iz svilnatega tofuja!

Pa sem zadnjič na Lidlovi Facebook strani videla, da imajo tofu sedaj v redni ponudbi. In to ne le enega, v štirih okusih: tofu s čilijem, tofu z baziliko, dimljen tofu in tofu, mariniran v sojini omaki. Takoj se mi je prižgala žarnica. Tofu, mariniran v sojini omaki pa že ne more bit slab! Sploh zato, ker je že pripravljen, da ga le poješ. Ali pa le malenkost popečeš. Sicer je lahko s tofujem veliko dela. Že to, da obstaja ful enih različnih vrt: pa imaš trdega, poltrdega, svilnatega. Takega, ki ga moraš dobro odtežit, da iz njega izteče voda, pa takega, ki ga ni treba odcejat. Uf. Morda preveč zame. Prav zato mi je tofu, ki ga prodajajo v Lidlu tako premamil. Nič dela ni z njim. Po poskušnji pa lahko rečem še to, da je dober. Celo Domnu je bil všeč! Morda tudi zato, ker obožuje azijske okuse. No, da poznaš okus človeka, ki ga pomagaš futrati nikoli ne škoduje.

Tokrat sem uporabila dve vrsti solati, ti pa izberi tisto, ki je tebi najbolj všeč. Izbereš lahko katerokoli solato – motovilec, zeleno solato, berivko, rukolo  itd.

Tofu, mariniran v sojini omaki se odlično ujema s azijsko obarvanim prelivom, ki sem ga izbrala za ta recept, saj vsebuje še malo sojine omake. Če izbereš kateri koli drug tofu, prilagodi tudi preliv. Že samo malo olja in kisa (ali limoninega soka ali limetinega soka) je dovolj.

Pa še tole na koncu – tofuja ti ni treba nujno popečti. Jaz sem ga, da je dobil malo barve (nepopečen je malo … no … bledičen) in mičkeno hrustljavosti – zunaj je dobil malo skorjice, znotraj je bil pa mehak.

Solata je za dve osebi res velika, zato poleg potrebuješ le kos kruha in celoten obrok imaš pripravljen. Super je!

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

Sestavine za solato:

 • 2 veliki pesti mešane solate
 • 1 rdeča paprika
 • 2 mladi čebuli
 • 1 sveža kumara
 • 1 zavitek mariniranega tofuja v sojini omaki
 • 1 avokado
 • (sezamovo) olje
 • sezam, feferoni za okras

Sestavine za azijski preliv:

 • 1 košček ingverja
 • 2 stroka česna
 • 3 žlice (sezamovega) olja
 • 2 žlici riževega kisa (ali limoninega/limetinega soka/jabolčnega kisa)
 • 1 žlica sojine omake
 • 1 žlička javorjevega ali agavinega sirupa (ali medu)

PRIPRAVA

Solato nareži in dobro operi ter osuši. Papriko nareži na tanke rezinice, čebulo pa na kolute (beli del lahko prihraniš za kak drug recept). Kumaro olupi, ji po želji izdolbi sredico in nareži na koščke.

Tofu vzemi iz embalaže, …

… nareži na kockice in na hitro popeci na segreti žlici olja – na stran le kakšnih 30 sekund.

Ingver in česen naribaj in dobro zmešaj z vsemi ostalimi sestavinami za preliv.

Solato razporedi na servirni krožnik, obloži z papriko, mlado čebulico, tofujem in kumaro …

… in pokapaj s prelivom. Dodaj še na rezinice narezan avokado in po želji okrasi še s sezamom. Avokado lahko pokapaš z nekaj limetinega soka.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.