Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Riževi rezanci z zelenjavo in sojino omako


  • Author: Barbara
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta azijska jed je tako dobra, kot je videti! Barvita zelenjava, ki jo lahko izbereš po lastnem okusu in glede na to, kaj je v sezoni, pa sojina omaka in riževi špageti so čudovita kombinacija. Nežnim okusom lahko dodaš še nekaj pikantnosti – dodaj toliko čilijevih kosmičev, kot si jih zaželiš ali pa jed pripravi popolnoma nepikantno.


Ingredients

Scale

Sestavine za sojino omako:

  • 2 dl zelenjavne jušne osnove (ali vode in 1/4 zelenjavne kocke)
  • 4 žlice sojine omake
  • 3 žlice belega vina
  • 1/2 žličke (rjavega) sladkorja
  • 1/2 majhnega česnovega stroka 
  • 1 košček svežega ingverja

Ostale sestavine:

  • 125 g riževih rezancev (jaz sem uporabila vermicelli rezance)
  • 1 žlica (sezamovega) olja
  • 100 g gob
  • 100 g graha
  • 1 korenje
  • 1 paprika (lahko pol rdeče in pol oranžne oziroma po želji)
  • 1 košček (rdeče) čebule (ali 1 mlada čebulica)
  • 1 žlička Kotányi curry mešanice
  • peteršilj ali koriander za okras
  • Kotányi čili po okusu za okras (neobvezno)

Instructions

  1. Priprava zelenjave: Papriko, korenje in čebulo nareži na tanke ozke rezinice (glej fotke), gobe pa prav tako na rezinice.
  2. Sojina omaka: V manjšo skodelico naribaj česen in ingver, dodaj sojino omako, vino, sladkor in zelenjavno jušno osnovo (glej notes! in vse skupaj dobro premešaj.
  3. Rezanci: Riževe špagete pripravi po navodilih na embalaži. Vermicelli rezance sem jaz le prelila z vrelo vodo (in nič kuhala) in po štirih minutah odcedila, splaknila pod mrzlo vodo in dobro odcedila. Tako ob združitvi z omako ne posrkajo vse tekočine, ampak se le segrejejo, omaka pa se nanje lepo oprime.
  4. Zelenjava: V večji ponvi ali voku segrej sezamovo olje, potem pa nanj stresi gobe. Praži toliko časa, da izpari večina vode, ki jih gobe spustijo. Dodaj paprike, korenje in čebulo, potresi s curryjem in praži, da se zelenjava zmehča – približno 5 minut, vmes večkrat premešaj. Nato dodaj grah in 2 žlici sojine omake in kuhaj še dve minuti.
  5. Vse skupaj: V ponev nato prenesi odcejene riževe rezance in preostalo sojino omako in dobro premešaj ter med mešanjem kuhaj še par minut, da se rezanci segrejejo, omaka pa razporedi po vseh sestavinah. Jed mora biti zelo sočna.
  6. Postrezi: Jed takoj serviraj, okrasi s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi. Po želji potresi še s čilijevimi kosmiči.

Notes

Če jušne osnove nimaš, pripravi svojo z vodo in jušno kocko. V tem primeru vodo zavri in kocko v njej dobro stopi, saj omako kuhamo le nekaj minut.

Uporabi zamrznjene ali vložene gobe in grah.

Uporabi mlado čebulo, šalotko ali rdečo čebulo.

Če imaš doma mirin (japonsko riževo vino), ga uporabi namesto belega vina.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 minut