Čudovita juha fantastičnih barv, presenetljivo enostavna za pripravit in tako dobra! In povrh vsega še nadvse zdrava, saj vsebuje več superživil (bučo, brokoli, ingver, česen …). Je odlična jesensko-zimska juha, ki v hladnejših dneh lepo pogreje, pocrklja in popolnoma navduši.
Ta juha je med vsemi juhami, ki sem jih objavila v #SitFitSi zbirki – in objavila sem jih že ogromno – med mojimi najljubšimi. Nekaj posebnega je v kombinaciji buče, brokolija in špagetov in če te zanima kaj, jo brž pripravi. 😉
Preden si pogledava, kako juho lahko pripraviš, pa še nekaj jedi, ki jih lahko pripraviš z bučo, ki ti bo po pripravi današnjega recepta ostala:
- Solata z bučo in kandiranimi orehi
- Kremna zelenjavna juha z lečo
- Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki
- Rižota z rumeno bučo in gobami
- Topla kuskus solata s pečeno zelenjavo, špinačo in bučnimi semeni
Pa pojdiva nazaj k današnji juhi. Za pripravo potrebuješ nekaj zelenjave, špagete in še nekaj drugih sestavin, ki so najbrž že v tvoji shrambi. In pa kurkumo, ki bo juho božansko obarvala in odišavila.
Za pripravo juhe potrebuješ bučo, ki jo naribaj ročno ali pa v multipraktiku. Kako lahko uporabiš ostanek, si poglej malo višje v tem blog zapisu!
Tej juhi – inspiracijo zanjo sem dobila pri Jamieju – največ okusa da prav božansko dišeča dišavna zmes, s katero začneš pripravljati to juhco. Prav neverjetno je, kako se nekaj zelenjave, sestavin iz shrambe in žlica kurkume spremeni v nekaj tako božanskega. Samo poglej si, kakšne barve je ta zmes!
Seveda pa juha ne bi bila pol tako zanimiva, če v njej ne bi plavali špagetki, ki vase vsrkajo ves ta nor okus! Za ta recept sem uporabila azijske pšenične nudle/špagete, ki se kuhajo le štiri minute. Če jih nimaš pri roki, uporabi navadne špagete in jih kuhaj po navodilih na embalaži ter pazi, da bo dovolj tekočine.
Dišavno zmes nato na hitro prepraži na kančku olja, dolij tekočino in v njej skuhaj bučo, dodaj še brokoli in špagete in juho dokončaj. Natančnejši opis in količino sestavin najdi na dnu strani.
Sedaj pa si oči še malo napasi na fotki, potem pa v trgovino po sestavine in hop v kuhinjo. Ker ta juha je res božanska!
Bučna juha z brokolijem in špageti
- Total Time: 35 minut
- Yield: 2 lačni osebi 1x
Description
Čudovita juha, presenetljivo enostavna za pripravit in tako dobra! In povrh vsega še nadvse zdrava, saj vsebuje več superživil (bučo, brokoli, ingver, česen …).
Ingredients
Sestavine za dišavno zmes:
beli del 1 mlade čebulice
4 stroki česna
1 večji košček svežega ingverja
1 majhna šalotka
1 majhen suh feferonček (neobvezno)
1 zvrhana žlica Kotányi kurkume
1 žlica sojine omake
1 žlica limetinega (ali limoninega) soka
1 šopek svežega peteršilja
1 žlica (sezamovega) olja + dodatnih nekaj kapljic za praženje
Ostale sestavine:
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
450 g rumene buče
100 g (azijskih) špagetov
150 g brokolijevih cvetk
2 žlici soljenih arašidov
1 vejica svežega peteršilja
2 rezini limete za okras (neobvezno)
zeleni del mlade čebulice za okras
Instructions
- Pripravi dišavno zmes: V mešalnik prenesi vse sestavine za dišavno zmes ter jih zmiksaj v gosto maso. Najbrž bo mešalnik mlel v prazno, zato dodaj 2 žlici vode.
- Pripravi zelenjavo: Bučo naribaj ročno ali pa v multipraktiku. Če je lupina tanka, je ne lupi. Brokoli nareži na manjše cvetke. Če je glava brokolija polna zemlje, cvetke za nekaj minut potopi v toplo slano vodo, da vsa umazanija in morebitke male živalice izplavajo.
- Pripravi juho: Na nekaj kapljicah olja na hitro prepraži dišavno mešanico, nato pa prilij jušno osnovo in kuhaj toliko časa, da zavre. Dodaj naribano bučo in kuhaj približno 10 minut, da se buča skuha. V bučno juho nato stresi še brokolijeve cvetke in špagete in kuhaj še 5 minut.
- Juho dokončaj: Če je juha zelo gosta, ji dodaj še nekaj jušne osnove ali vode. Nato jo poskusi in dosoli, če je potrebno. Namesto soli lahko uporabiš še nekaj kapljic sojine omake.
- Juho serviraj: Juho serviraj, jo okrasi s peteršiljem in rezinami limete. Dodaj še nekaj arašidov in sesekljan zeleni del mlade čebulice in juho postrezi.
Notes
Namesto šalotke lahko v zmesi zmiksaš eno celo mlado čebulo.
Če svežega ingverja nimaš, uporabiš pol žličke ingverja v prahu.
Za teksturo sem juho pred postrežbo potresla z arašidi, ki dajo celotni juhi prav posebno hrustljavost in poskrbijo za čudovito izkušnjo. Zato jih na koncu le dodaj, če imaš možnost.
Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in jo hraniš v hladilniku nekaj dni. Zamrzovanja ne priporočam, ker so odmrznjeni špageti radi zdrizasti.
Kurkumin, ki je sestavni del kurkume, je izredno zdravilen. A svoje učinkovine strosti le v stiku z maščobami, zato dišavno zmes najprej na hitro popraži.
Če zelenjavne jušne osnove nimaš, uporabi kar vodo in jušno kocko.
Ta juha je odlična z azijskimi špageti, ki se kuhajo le štiri minute, če pa jih nimaš, uporabi navadne, le podaljšaj čas kuhanja. V tem koraku se nato prepričaj, če je v juhi dovolj tekočine, sicer je še malo dodaj.
Če je glavica brokolija polna zemlje, cvetke brokolija za nekaj minut namoči v toplo slano vodo, da vsa umazanija in morebitne živalice izplavajo, nato pa jih poberi iz vode in nežno splakni.
Uporabi katero koli rumeno jedilno bučo, muškatno, maslenko ali hokaido bučo. Več o rumenih bučah, kjer najdeš še več receptov, si preberi tukaj.
Za teksturo sem juho pred postrežbo potresla z arašidi, ki dajo celotni juhi prav posebno hrustljavost in poskrbijo za čudovito izkušnjo. Zato jih na koncu le dodaj, če imaš možnost.
Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in jo hraniš v hladilniku nekaj dni. Zamrzovanja ne priporočam, ker so odmrznjeni špageti radi zdrizasti.
- Prep Time: 15
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2016, v septembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: