Solata s pečeno bučo, feto, balzamičnim prelivom in kandiranimi orehi

0 comments

Buče so neverjetne! Ne pašejo le v juhe, odlične so tudi v solati. Ta solata s pečeno bučo, rukolo, feto in kandiranimi orehi je fantastičen paket okusov in res ti prav prijazno svetujem, da jo poskusiš. Kandirani orehi niso obvezni, a lepo dopolnijo solato, odlični pa so tudi za grickanje med obroki.

Kdo bi si mislil, da so pečene rumene jedilne buče tako zelo okusne! Pa še ne potrebujejo nekih neznanih začimb in/ali dolgotrajne priprave. Največ energije porabiš le rezanje na kocke, a z vajo bo tudi to postalo lažje. Dve stvari pa res potrebuješ za varno pripravo bučnih kock – potrebuješ desko za rezanje in kolikor se da nabrušen nož. In to je vse.

Za pripravo te solate lahko uporabiš katero koli rumeno jedilno bučo. Jaz sem uporabila masleno bučo.

Ker nadve obožujem rumene buče, sem o njih pripravila en dolg blog zapis, ki ga lahko prebereš s klikom na Vse o rumenih bučah. Najdeš tudi ogromno različnih receptov z bučami.

Za pokušino, kaj vse lahko pripraviš z rumenimi bučami, pa nekaj idej:

Vse izbrane jedi so fantastične, težko ti rečem, katera je moja najljubša. Vse recepte, ki sem jih objavila, ki vsebujejo buče, pa najdi pod oznako buče.

Da sem solato naredila še bolj jesensko in še bolj zanimivo, sem vanjo vtaknila kandirane orehe. Na kratko: to so orehi, namočeni v med in pečeni v pečici. Čisto enostavno jih je pripravit, pa še odlični so za grickanje. Kako jih pripraviš, poglej v blog zapisu Priprava kandiranih orehov.

Pa še eno odkritje! Na koncu priprave sem solato pokapala z malo bučnega olja in moram priznati, da sem bila navdušena. Pa čeprav (do sedaj) nisem (bila) ljubiteljica bučnega olja! Morda zato, ker so bile vse solate do sedaj utopljene v bučnem olju. Če pa ga dodaš le nekaj kapljic je pa čisto druga zgodba. Poskusi!

Preden pa si pogledaš, kako to krasno solato pripraviš, še nekaj pomembnih informacij o pripravi solate z bučo in kandiranimi orehi:

 • Uporabiš lahko katero koli jedilno bučo – maslenko, muškatno ali hokaido bučo.
 • Uporabiš lahko katero koli vrsto solate – radič, motovilec, rukolo ali špinačo.
 • Za prebavo je najboljše, da orehe čez noč namakaš v vodi, nato pa pred peko splakneš in posušiš. Za bolj natančno razlago postopka glej: http://bit.ly/2Dqsa3z.
 • Kocke buče naj bodo približno enako velike, na pekaču pa naj se ne dotikajo preveč, da bodo lepo zapečene in se v pečici ne bodo kuhale.
 • Vse sestavine za solato lahko pripraviš vnaprej, a jih hrani ločeno. Pred postrežbo pa le zmešaj in postrezi.

Za pripravo potrebuješ te sestavine.

Nato pa speci bučo.

 

Pripravi preliv.

Nato pa vse sestavine združi. Po želji pokapaj z malo bučnega olja in takoj postrezi.

Sedaj pa si brž poglej video priprave in se prepričaj, da je to jed, ki jo moraš pripraviti.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (58 s)

Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Solata z bučo in kandiranimi orehi


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 45 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Buče so neverjetne! Ne pašejo le v juhe, odlične so tudi v solati. Ta solata s pečeno bučo, rukolo, feto in kandiranimi orehi je fantastičen paket okusov in res ti prav prijazno svetujem, da jo poskusiš. Kandirani orehi niso obvezni, a lepo dopolnijo solato, odlični pa so tudi za grickanje med obroki.


Ingredients

Scale

½ rumene jedilne buče
1/3 paketa fete
2 veliki pesti rukole
100 g orehov
2 žlici medu
3 žlice olja
1 žlica balzamičnega kisa
bučno olje
sol in poper


Instructions

 1. Kandirani orehi: V kozici segrej 2 žlici medu, dodaj ¼ žličke soli in umešaj orehe. Orehe prenesi na pekač in peci približno 15 minut na 175°C. Orehe imej ves čas na očeh, da se ne zažgejo. Pečene pusti počivati minuto, nato pa poberi s pekača.
 2. Buča: Bučo nareži na kocke, zmešaj z žlico olja, malo soli in popra ter prenesi na pekač. Najprej peci 20 minut, nato bučne kocke obrni in peci še približno 10 minut.
 3. Preliv: V preliv zmešaj 2 žlici olja in žlico balzamičnega kis. Posoli in popopraj po okusu.
 4. Solata: Rukolo operi in osuši, nato pa prelij s prelivom. K solati daj še feto in kandirane orehe in narahlo premešaj. Serviraj, po želji pokapaj z malo bučnega olja in takoj postrezi.

Notes

Uporabiš lahko katero koli jedilno bučo – maslenko, muškatno ali hokaido bučo.

Uporabiš lahko katero koli vrsto solate – radič, motovilec, rukolo ali špinačo.

Za prebavo je najboljše, da orehe čez noč namakaš v vodi, nato pa pred peko splakneš in posušiš. Za bolj natančno razlago postopka glej: http://bit.ly/2Dqsa3z.

Kocke buče naj bodo približno enako velike, na pekaču pa naj se ne dotikajo preveč, da bodo lepo zapečene in se v pečici ne bodo kuhale.

Vse sestavine za solato lahko pripraviš vnaprej, a jih hrani ločeno. Pred postrežbo pa le zmešaj in postrezi.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.