Solata z bučo in kandiranimi orehi

0 comments

Buče so neverjetne! Ne pašejo le v juhe, odlične so tudi v solati. Ta solata s pečeno bučo, rukolo, feto in kandiranimi orehi je fantastičen paket okusov in res ti prav prijazno svetujem, da jo poskusiš. Kandirani orehi niso obvezni, a lepo dopolnijo solato.

Kdo bi si mislil, da so pečene rumene jedilne buče tako zelo okusne?! Pa še ne potrebujejo nekih neznanih začimb in/ali dolgotrajne priprave. Največji izziv bo na začetku morda le rezanje na kocke, a z vajo bo tudi to postalo enostavno. Dve stvari pa res potrebuješ za varno pripravo bučnih kock – potrebuješ desko za rezanje in kolikor se da nabrušen nož. In to je vse! Za pripravo te solate lahko uporabiš katero koli rumeno jedilno bučo. Jaz sem uporabila masleno bučo.

Ker nadve obožujem rumene buče, sem o njih pripravila en dolg blog zapis, ki ga lahko prebereš s klikom na Vse o rumenih bučah. Najdeš tudi ogromno enih recepto.

Za pokušino, kaj vse lahko pripraviš z rumenimi bučami, pa nekaj idej:

Vse izbrane jedi so fantastične, težko ti rečem, katera je moja najljubša! Vse recepte, ki sem jih objavila, ki vsebujejo buče, pa najdi pod oznako buče.

Da sem solato naredila še bolj jesensko in še bolj zanimivo, sem vanjo vtaknila kandirane orehe. Da povem čisto enostavno: to so orehi, namočeni v med in pečeni v pečici. Čisto enostavno jih je pripravit, pa še odlični so za grickanje. Kako jih pripraviš, si poglej v blog zapisu Priprava kandiranih orehov.

Pa še eno odkritje! Na koncu sem pripravljeno solato pokapala z malo bučnega olja in moram priznati, da sem bila navdušena. Pa čeprav (do sedaj) nisem (bila) ljubiteljica bučnega olja! Morda zato, ker so bile vse solate do sedaj utopljene v bučnem olju! Če pa ga dodaš le nekaj kapljic je pa čisto druga zgodba. Poskusi!

Preden pa si pogledaš, kako to krasno solato pripraviš, še nekaj pomembnih informacij o pripravi solate z bučo in kandiranimi orehi:

 • Uporabiš lahko katero koli jedilno bučo – maslenko, muškatno ali hokaido bučo.
 • Uporabiš lahko katero koli vrsto solate – radič, motovilec, rukolo ali špinačo.
 • Za prebavo je najboljše, da orehe čez noč namakaš v vodi, nato pa pred peko splakneš in posušiš. Za bolj natančno razlago postopka glej: http://bit.ly/2Dqsa3z.
 • Kocke buče naj bodo približno enako velike, na pekaču pa naj se ne dotikajo preveč, da bodo lepo zapečene in se v pečici ne bodo kuhale.
 • Vse sestavine za solato lahko pripraviš vnaprej, a jih hrani ločeno. Pred postrežbo pa le zmešaj in postrezi.

Sedaj pa si brž poglej video priprave in se prepričaj, da je to jed, ki jo moraš pripraviti. Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (58 s)

SESTAVINE (za 2 osebi)

 • ½ rumene jedilne buče
 • 1/3 paketa fete
 • 2 veliki pesti rukole
 • 100 g orehov
 • med
 • olje
 • balzamični kis
 • bučno olje
 • sol in poper

PRIPRAVA

V kozici segrej 2 žlici medu, dodaj ¼ žličke soli in umešaj orehe. Orehe prenesi na pekač in peci približno 15 minut na 175°C. Orehe imej ves čas na očeh, da se ne zažgejo. Pečene pusti počivati minuto, nato pa poberi s pekača.

Bučo nareži na kocke, zmešaj z žlico olja, malo soli in popra ter prenesi na pekač. Najprej peci 20 minut, nato bučo obrni in peci še približno 10 minut.

Rukolo operi in osuši, nato pa prelij s prelivom. V preliv zmešaj 2 žlici olja in žlico balzamičnega kis. Posoli in popopraj po okusu.

K solati daj še feto in kandirane orehe in narahlo premešaj. Serviraj, po želji pokapaj z malo bučnega olja in takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.