Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

0 comments

Bučni njoki so čudovito nežni in dišeči puhki in so nekaj najboljšega na svetu! Postrezi jih z omako po želji, vsekakor pa priporočam nežno svilnato omako z maslom, česnom in žajbljem, kjer za piko na i poskrbijo tanki lističi parmezana, ki se stopijo na vročih njokih in še dodatno odišavijo njoke. Aaah, naravnost božansko!

Za pripravo bučnih njokov seveda potrebuješ bučni pire, ki ga lahko čisto enostavno pripraviš doma. Uporabi katero koli rumeno jedilno bučo, ki jo nareži na kocke, nato pa ali zmehčaj v pečici (približno 40 minut na 175°C) ali pa jih skuhaj. Nato kocke zmiksaj, dobljeno zmeš še malo odcedi in bučni pire je pripravljen. Natančnejši zapis priprave bučnega pireja si poglej v receptu Enostaven bučni pire.

Bučni pire lahko uporabiš za njoke in še mnoge odlične jedi. Z bučnim pirejem pripravi še:

Ko imaš enkrat bučni pire pripravljen, je priprava bučnih njokov res hitra in enostavna. Lahko jih pripraviš le z bučnim pirejem in moko, vendar pa so s skuto in parmezanom bolj rahli in se kar stopijo v ustih. Da bodo res božansko mehki je pomembno, da bučni pire ne vsebuje preveč vode. V vsakem primeru priporočam, da ga preneseš na s kuhinjsko krpo obloženo cedilo, da odvečna voda odteče. To je pomembno zato, da ti zaradi premokrega pireja v testo ne do treba dodajati preveč moke, saj več moke povzroča bolj trde njoke.

Priporočam, da na enkrat pripraviš več njokov in jih zamrzneš. Ko jih enkrat oblikuješ, jih razporedi na s papirjem za peko podložen krožnik ali pladenj in položi v zamrzovalnik. Ko so zamrznjeni, jih položi v vrečko in shrani v zamrzovalniku. Ko si jih zaželiš, kar zamrznjene vrzi v vrel soljen krop in ko priplavajo na vrh, so skuhani. Enostavno!

Bučne njoke z masleno omako moraš postreči takoj, zato pripravljanja vnaprej ne priporočam. Seveda pa lahko, kot opisano zgoraj, vnaprej pripraviš njoke.

Preden pogledava, kako se ti odlični bučni njoki pripravijo, pa predlagam, da si shraniš še spodnja recepta. Njoke lahko namreč pripraviš tudi s sladkim krompirjem in s cvetačo. Pripravi:

Za pripravo bučnih njokov potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Nato zamesiš testo, ga narežeš na štiri dele in vsakega razvaljaš v dolgo kačo. Nato jih narežeš na kose in to je to!

Za pripravo svilnate omake z žajbljem potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej na maslu popečeš žajbelj in strt strok česan, da dobiš čudovito hrustljav žajbelj in odišavljeno maslo.

Na odišavljenem maslu popečeš skuhane njoke, dodaš malo vode, v kateri so se kuhali in sladko smetano ter posoliš po okusu.

Jed okrasiš s hrustljavim žajbljem in lističi parmezana. OMB je dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Bučni njoki so čudovito nežni in dišeči puhki in so nekaj najboljšega na svetu! Postrezi jih z omako po želji, vsekakor pa priporočam nežno svilnato omako z maslom, česnom in žajbljem, kjer za piko na i poskrbijo tanki lističi parmezana, ki se stopijo na vročih njokih in še dodatno odišavijo njoke. Aaah, naravnost božansko!


Ingredients

Scale

Sestavine za bučne njoke:

 • 250 g odcejenega bučnega pireja (*glej instructions)
 • 250 g spasirane skute
 • 1 jajce
 • 30 g parmezana
 • 1/2 žličke soli
 • 190 g moke (+ več po potrebi)

Sestavine za omako:

 • 30 g masla
 • 4 listki svežega žajblja (ali 1 žlička suhega, ki ga dodaj v omako)
 • 1 strok česna
 • 1 žlička moke
 • 2 žlici smetane za stepanje
 • nekaj žlic vode, v kateri se skuhajo njoki
 • parmezan za okras

Instructions

 1. Bučni pire: Domači bučni pire pripravi s katero koli jedilno rumeno bučo. Olupi jo, jo nareži na kocke, nato pa kocke zmehčaj v pečici (približno 40 minut na 175°C) ali pa jih skuhaj v kropu. Nato zmehčane bučne kocke zmiksaj in dobljeno zmes odcedi. Natančnejši zapis priprave (in o shranjevanju!) bučnega pireja si poglej v receptu Enostaven bučni pire.
 2. Bučni pire n.2: Poskrbi, da tvoj bučni pire ne vsebuje preveč vode. V vsakem primeru priporočam, da ga preneseš na s kuhinjsko krpo obloženo cedilo, da odvečna voda odteče. To je pomembno zato, da ti zaradi premokrega pireja v testo ne do treba dodajati preveč moke, saj več moke povzroči bolj trde njoke.
 3. Testo: V skledi združi bučni pire, skuto, parmezan, jajce in sol ter premešaj. Dodaj moko in oblikuj kepo testa. Če je testo še mokro, postopoma dodajaj po malo moke, a ne preveč, da njoki ne bodo trdi. Poskrbi torej, da se bodo vse sestavine lepo držale skupaj – testo bo mehko.
 4. Oblikovanje njokov: Kepo testa prenesi na pomokano delovno površino, jo razdeli na 4 dele in vsakega povaljaj v dolgo vrv. Vrv nato nareži na majhne kockice oz. njoke.
 5. Kuhanje njokov: Njoke previdno prenesi v vrel in soljen krop. Kuhaj nekaj minut, oziroma toliko časa, da priplavajo na vrh. Nekaj vode nujno prihrani za omako!
 6. Omaka: V ponvi raztopi večino masla ter dodaj olupljen in strt (z nožem ga potlači) strok česna, da žajbelj postane hrustljav, maslo pa postane dišeče. Hrustljav žajbelj prenesi na krožnik, obložen s papirnato kuhinjsko brišačo in prihrani za kasneje, strok česna pa zavrzi. Nato na odišavljeno maslo stresi odcejene kuhane njoke in jih na hitro popeci. Njoke nato poberi iz ponve in prihrani za kasneje. Maslu na ponvi dodaj še preostalo maslo in počakaj, da se stopi, nato pa dodaj moko, dobro premešaj in kuhaj 2 minuti. Nato dodaj nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali njoki – oziroma toliko, da dobiš dovolj omake in omako prave konsistence – in premešaj, da dobiš kremasto omako. Nato dodaj še smetano in po okusu posoli ter dobro premešaj. V omako dodaj prej pripravljene njoke, premešaj in kuhaj še 30 sekund, da se okusi prepojijo.
 7. Postrezi: Njoke takoj postrezi s parmezanom in popečenim žajbljem in uživaj. Tako dobro!

Notes

Na enkrat pripravi več njokov in jih zamrzni. Ko jih enkrat oblikuješ, jih razporedi na s papirjem za peko podložen krožnik ali pladenj in položi v zamrzovalnik. Ko so zamrznjeni, jih položi v vrečko in shrani v zamrzovalniku. Ko si jih zaželiš, kar zamrznjene vrzi v vrel soljen krop in ko priplavajo na vrh, so skuhani.

 • Prep Time: 15 minut (brez priprave pireja)
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v novembru 2021 pa sem fotografije osvežila ter tudi izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.