Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

, 30. Nov 2016 | No Comments

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Njoki! Čudovite male, nežne in dišeče blazinice. ♡ Bučni njoki so nekaj najboljšega na svetu. Ti predvsem zato, ker so odišavljeni z maslom, česnom in žajbljem. Piko na i pa naredijo tanki lističi parmezana, ki se stopijo na vročih njokih in še dodatno odišavijo njoke. Aaah, naravnost božansko!

Ko imaš v zamrzovalniku bučni pire, se ti odpre toliko novih možnosti za ustvarjanje, da ti pripravo resnično, resnično, resniiiiično priporočam. Bučni pire ne zasije le v teh njokih, odličen je tudi v smutijihpalačinkah, kremah in ruladi, ki je za umret dobra!

Bučne njoke lahko pripraviš tudi le iz bučnega pireja in moke, vendar pa so s skuto in parmezanom še bolj rahli in se kar stopijo v ustih! Pomembno je seveda le, da imaš čimboljši pire – pire z resnično malo vode. Več vode bo pire vseboval, več moke potrebuješ. Več moke = manj rahli njoki.

Tokrat sem njoke pripravila le v masleni omaki. Če želiš, pa lahko na koncu dodaš še nekaj smetane za kuhanje, počakaš, da se segreje in jed postrežeš.

Priprava njokov je enostavna, zato jih pripravi več in neskuhane zamrzni za pojedino enkrat kasneje.

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za njoke:

  • 450 g bučnega pireja
  • 250 g spasirane skute
  • 30 g parmezana
  • 1/2 žličke soli
  • 250 g moke (+ več po potrebi)

Ostale sestavine:

  • 1 večji košček masla
  • 4 listki svežega žajblja (ali 1 žlička suhega)
  • parmezan za okras
  • 1 strok česna
  • olivno olje

Bučne palačinke

PRIPRAVA

Najprej pripravi bučni pire. Navodila si oglej v video posnetku. V skledo daj bučni pire, skuto, parmezan in sol ter premešaj.

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Moko dodajaj po potrebi. Toliko, da se bodo vse sestavine lepo držale skupaj.

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Testo prenesi na pomokano delovno površino, razdeli na 10 delov in vsakega povaljaj v dolgo vrv.

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Vrv nareži na majhne kockice/njoke.

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Njoke nežno prenesi v vrelo soljeno vodo in jih kuhaj toliko časa, da priplavajo na površje. To bo trajalo le nekaj minut. Skuhane njoke odcedi – nekaj tekočine prihrani – stresi v skledo in prelij z malo olivnega olja, da se ne sprimejo.

V večji ponvi stopi maslo, potem pa nanj stresi njoke. Praži jih toliko časa, da se vsi njoki oprimejo masla. Potem v ponev dodaj žlico vode, v kateri so se njoki kuhali, drobno sesekljan česen in žajbelj ter premešaj in kuhaj še približno 2 minuti, da se česen zmehča.

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Tako obišavljene njoke serviraj na krožnik, okrasi s parmezanom in še z malo sesekljanega žajblja ter takoj postrezi.

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply