Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem

0 comments

Ta kremna omaka, polna odličnih okusov in krasne zelenjave, je nekaj posebnega in verjamem, da te bo navdušila. Pripravljena je z maslom, timijanom, vinom in parmezanom in je čudovita posteljica odličnim cvetačnim njokom, lahko pa v njej okopaš tudi testenine, katere koli druge njoke ali pa jo preliješ prek pire krompirja.

Obožujem jesenske okuse in kaj bolje pooseblja jesen kot buča in brokoli. Ne le, da ti dve zelenjavi noro dobro pašeta skupaj, začarajo tudi njune barve. Imava živo oranžno barvo in močno zeleno. Ti dve zelenjavi obdržita svoji nori barvi in teksturo zato, ker ju spečemo v pečici, nato pa ju v omako pomočimo v zadnjem trenutku.

Omaka je namreč pripravljena v dveh delih. Najprej v pečico postaviš – s časovnim zamikom, ker se buča peče dlje – nakockano bučo in brokolijeve cvetke, ki ju seveda poljubčkaš z oljem, soljo in poprom. Nato pa pripraviš prečudovito kremno omako z maslom, timijanom, vinom, parmezanom in seveda lahko že s prebranega skleneš, da ta omaka neverjetno diši. Ko imaš omako pripravljeno in je zelenjava pečena, tvoja priloga pa je tudi že kuhana, v omako streseš šr pečeno zelenjavo, nežno premešaš in dodaš prilogo ter le zabrundaš od užitka.

Preden pa pogledava, kako to jed pripraviš, pa še nekaj idej za hitre, a odlične omake:

Pred receptom pa še poziv k pripravi cvetačnih njokov, ki so res odlični! Potem, ko smo po krompirjevih, skutinih, bučnih njokih in njokih iz sladkega krompirja že mislili, da poznamo prav vse, so tu cvetačni njoki, pripravljeni iz pičlih štirih sestavin in sicer s kuhano in pretlačeno cvetačo, parmezanom, moko in soljo. Tako so enostavni in tako zelo dobri!

Za pripravo te kremaste omake z bučo in brokolijem potrebuješ naslednje sestavine.

Zelenjavo spečeš na pekaču v pečici, nato pa pripraviš omako. A pozor, bučo daš na pekač in v pečico prej, ker se buča peče dlje – na prvi fotki spodaj je buča že na pol pečena.

V omako nato vmešaš pečeno vročo zelenjavo in nežno premešaš. Samo poglej si no te prečudovite jesenske barve!

Ter postrežeš s cvetačnimi njoki, katerimi drugimi njoki ali pa s testeninami, lahko pa tudi s pire krompirjem.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon

Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta kremna omaka, polna odličnih okusov in krasne zelenjave, je nekaj posebnega in verjamem, da te bo navdušila. Pripravljena je z maslom, timijanom, vinom in parmezanom in je čudovita posteljica odličnim cvetačnim njokom, lahko pa v njej okopaš tudi testenine, katere koli druge njoke ali pa jo preliješ prek pire krompirja.


Scale

Ingredients

200 g brokolija (svežega ali zamrznjenega)
250 g buče (katere koli rumene jedilne)
sol
poper
(olivno) olje
30 g masla
1 strok naribanega česna (ali 1/2 žličke mletega)
1 vejica timijana (ali 1 žlička sušenega)
2 žlici moke
0,5 dcl belega vina (neobvezno)
0,5 l jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
2 žlici parmezana
nekaj kapljic limoninega soka (ali jabolčnega ali vinskega kisa)
500 g cvetačnih njokov


Instructions

  1. Speci zelenjavo: Bučo nareži na kocke, brokoli pa na cvetke. Oboje v ločenih posodah prelij z nekaj olja ter posoli in popopraj. Na polovico pekača razporedi bučo in pekač za 20 minut postavi v pečico, ogreto na 200°C. Po dvajsetih minutah pekač vzemi iz pečice in na drugo polovico pekača previdno razporedi še brokoli ter pekač še za 15 minut postavi v pečico.
  2. Pripravi omako: V kozici raztopi maslo, nato pa dodaj še nariban česen in timijan. Kuhaj minuto, nato pa dodaj moko in med mešanjem kuhaj še nekaj minut, da se moka skuha. Dolij vino in premešaj in kuhaj še minuto, nato pa dobro vmešaj še jušno osnovo, da se znebiš vsakršnih morebitnih grudic. Kuhaj približno 15 minut, da se omaka zgosti. Po tem času omako poskusi, dosoli in popopraj in vmešaj še parmezan ter za svežino pokapaj z nekaj kapljicami limoninega soka.
  3. Omako dokončaj: Nežno v omako vmešaj še pečeno zelenjavo, nato pa dodaj še njoke in še enkrat premešaj ter takoj postrezi.

Notes

Omako lahko pripraviš s katero koli jedilno rumeno bučo.

Brokoli je lahko tudi zamrznjen. Na pekač daj kar zamrznjenega, a ga seveda pokapaj z oljem ter posoli in popopraj.

Vino lahko seveda tudi izpustiš, vendar brez skrbi, ker alkohol med kuhanjem v celoti izpari.

Namesto svežega uporabi kar sušen mlet timijan.

Moka je lahko navadna pšenična, lahko pa tudi polnozrnata.

Ta omaka je najboljša sveža, zato pogrevanja ali zamrzovanja ne priporočam.

Kako pripraviti cvetačne njoke si poglej v receptu Odlični cvetačni njoki.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.