Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta kremna omaka, polna odličnih okusov in krasne zelenjave, je nekaj posebnega in verjamem, da te bo navdušila. Pripravljena je z maslom, timijanom, vinom in parmezanom in je čudovita posteljica odličnim cvetačnim njokom, lahko pa v njej okopaš tudi testenine, katere koli druge njoke ali pa jo preliješ prek pire krompirja.


Ingredients

Scale

200 g brokolija (svežega ali zamrznjenega)
250 g buče (katere koli rumene jedilne)
sol
poper
(olivno) olje
30 g masla
1 strok naribanega česna (ali 1/2 žličke mletega)
1 vejica timijana (ali 1 žlička sušenega)
2 žlici moke
0,5 dcl belega vina (neobvezno)
0,5 l jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
2 žlici parmezana
nekaj kapljic limoninega soka (ali jabolčnega ali vinskega kisa)
500 g cvetačnih njokov


Instructions

  1. Speci zelenjavo: Bučo nareži na kocke, brokoli pa na cvetke. Oboje v ločenih posodah prelij z nekaj olja ter posoli in popopraj. Na polovico pekača razporedi bučo in pekač za 20 minut postavi v pečico, ogreto na 200°C. Po dvajsetih minutah pekač vzemi iz pečice in na drugo polovico pekača previdno razporedi še brokoli ter pekač še za 15 minut postavi v pečico.
  2. Pripravi omako: V kozici raztopi maslo, nato pa dodaj še nariban česen in timijan. Kuhaj minuto, nato pa dodaj moko in med mešanjem kuhaj še nekaj minut, da se moka skuha. Dolij vino in premešaj in kuhaj še minuto, nato pa dobro vmešaj še jušno osnovo, da se znebiš vsakršnih morebitnih grudic. Kuhaj približno 15 minut, da se omaka zgosti. Po tem času omako poskusi, dosoli in popopraj in vmešaj še parmezan ter za svežino pokapaj z nekaj kapljicami limoninega soka.
  3. Omako dokončaj: Nežno v omako vmešaj še pečeno zelenjavo, nato pa dodaj še njoke in še enkrat premešaj ter takoj postrezi.

Notes

Omako lahko pripraviš s katero koli jedilno rumeno bučo.

Brokoli je lahko tudi zamrznjen. Na pekač daj kar zamrznjenega, a ga seveda pokapaj z oljem ter posoli in popopraj.

Vino lahko seveda tudi izpustiš, vendar brez skrbi, ker alkohol med kuhanjem v celoti izpari.

Namesto svežega uporabi kar sušen mlet timijan.

Moka je lahko navadna pšenična, lahko pa tudi polnozrnata.

Ta omaka je najboljša sveža, zato pogrevanja ali zamrzovanja ne priporočam.

Kako pripraviti cvetačne njoke si poglej v receptu Odlični cvetačni njoki.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut