Odlični cvetačni njoki

0 comments

Potem, ko smo po krompirjevih, skutinih, bučnih njokih in njokih iz sladkega krompirja že mislili, da poznamo prav vse, so tu cvetačni njoki. Pripravljeni so iz pičlih štirih sestavin in sicer s kuhano in pretlačeno cvetačo, parmezanom, moko in soljo. Tako so enostavni in tako zelo dobri!

Njoke obožujem! Ne le, da so okusni, še zelo (kolikor toliko, odvisno s čim so narejeni) nevtralni so in čudovito vpijejo omake in sestavine, ki jim dodaš. Njoke rada delam sama, večkrat pa jih tudi kupim. Najraje imam skutine in tiste, pripravljene s pirino moko.

V moji #sitfitsi zbirki je že nekaj odličnih receptov z njoki in za njoke:

Pa povejva še nekaj o cvetači, ker vem, da te zanima. Pa še nekaj je bo ostalo, ko se lotiš tega recepta. Če verjameš ali ne, je cvetača zelo uporabna zelenjava in je čisto premalo cenjena. Pozabi na tisto kuhano, zdrizasto cvetačo, ki jo ponavadi strežejo kot prilogo in je zanič, pa še velikokrat smrdi. Cvetača, če jo pripraviš prav, lahko čudovito zacveti. Meni je tako zelo všeč, da sem jo pobliže spoznala in natanko opisala v blog zapisu Vse o cvetači. Tam opišem njen izvor, kje in kako raste, kako jo hraniti in kako uporabiti.

Nekaj odličnih receptov s cvetačo:

Še več receptov s cvetačo si poglej pod oznako Cvetača.

Priprava cvetačnih njokov je enostavna. Potrebuješ le štiri sestavine!

Najprej cvetačo očisti – če je domača, cvetke namoči v topli slani vodi, da ven izplava vsa umazanija in morebitne male živalice – in nareži na cvetke ter kuhaj v vreli vodi toliko časa, da se popolnoma zmehča. Nato cvetačo odcedi in ožemi, spasiraj in združi z ostalimi sestavinami.

 

Dodaj toliko moke, da dobiš testo. Tega nareži na štiri kose, vsak kos razvaljaj na dolg svaljek in nareži na majhne kose. Te lahko po želji še oblikuješ. Vsak kos zapelji čez zunanji rob vilice, da dobiš obliko brazdic.

Njoke lahko tudi zamrzneš. Posamezne oblikovane njoke položi na pomokan pladenj ali krožnik in ga postavi v hladilnik. Ko njoki zmrznjejo, vse skupaj shrani v vrečki za zamrzovanje. Ko si jih zaželiš, kar zamrznjene strezi v soljen krop. Kuhani bodo, ko priplavajo na površje.

Cvetačne njoke postrezi z omako po želji. Priporočam vinsko omako z bučo in brokolijem, lahko pa jih postrežeš tudi s paradižnikovo omako, v omaki z grahom, v tunini ali kakšni drugi ribji omaki ali pa z mesno ali vegi bolonjsko omako. Izbiro prepuščam tebi!

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon

Odlični cvetačni njoki


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 5 minut
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Potem, ko smo po krompirjevih, skutinih, bučnih njokih in njokih iz sladkega krompirja že mislili, da poznamo prav vse, so tu cvetačni njoki. Pripravljeni so iz pičlih štirih sestavin in sicer s kuhano in pretlačeno cvetačo, parmezanom, moko in soljo. Tako so enostavni in tako zelo dobri!


Scale

Ingredients

500 g sveže ali zamrznjene cvetače (približno polovica srednje velike glavice)
približno 120 g (polnozrnate) moke (+ za oblikovanje)
70 g parmezana
1 žlička soli


Instructions

  1. Cvetačo skuhaj in ožemi: Najprej cvetačo očisti in nareži na cvetke ter kuhaj v vreli vodi toliko časa, da se popolnoma zmehča. Nato cvetačo odcedi in ožemi v krpi ali gazi. Ožeto cvetačo dobro spasiraj, da dobiš kremasto zmes.
  2. Pripravi testo: Kremasti cvetači dodaj nariban parmezan, sol in moko ter dobro premešaj. Dodaj toliko moke, da dobiš mehko testo.
  3. Njoke oblikuj: Testo nareži na štiri kose, vsak kos razvaljaj na dolg svaljek in jih nareži na majhne kose. Te lahko po želji še oblikuješ. Vsak kos zapelji čez zunanji rob vilice, da dobiš obliko brazdic.

Notes

Če uporabiš domačo cvetačo, ki je večino bolj umazana od kupljene, cvetke namoči v topli slani vodi, da ven izplava vsa umazanija in morebitne male živalice.

Uporabiš lahko tudi zamrznjeno cvetačo, a poskrbi, da bo res dobro kuhana.

Uporabi katero koli moko. Jaz sem jih poskusila z navadno belo in polnozrnato pšenično in obe različici sta odlični.

Cvetačne njoke postrezi z omako po želji. Priporočam vinsko omako z bučo in brokolijem, lahko pa jih postrežeš tudi s paradižnikovo omako, v omaki z grahom, v tunini ali kakšni drugi ribji omaki ali pa z mesno ali vegi bolonjsko omako. Izbiro prepuščam tebi!

Pripravljene in nekuhane njoke lahko tudi zamrzneš. Posamezne oblikovane njoke položi na pomokan pladenj ali krožnik in ga postavi v hladilnik. Ko njoki zmrznjejo, vse skupaj shrani v vrečki za zamrzovanje. Ko si jih zaželiš, kar zamrznjene strezi v soljen krop. Kuhani bodo, ko pripravajo na površje.

 

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.