Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

0 comments

Ta hrustljava cvetačna solata te bo presenetila, saj vsebuje surovo (tako je, surovo!) cvetačo, kremast avokado, tanke rezinice jabolka in enega najboljših solatnih prelivov na svetu. Da ne omenjam niti tople kranjske klobase! Nenavadno, a tako okusno!

Preden greš stran in rečeš, da je ta kombinacija pa res preveč divja zate, preberi naslednje vrstice. Cvetača je zdrava, je dobra in ker jo sesekljaš v kuskus podobna mala zrnca in ker jo preliješ s čudovitim prelivom, niti ne opaziš, da je cvetača surova. Družbo ji dela meden, rahlo pikanten – če izbereš tako vrsto gorčice – preliv, ki je skupaj z nežno ostrino limete super osvežujoč. Sladkobo in kontrast cvetači pa daje tudi na tanke rezinice narezano jabolko. Sem te prepričala?

Cvetačno solato lahko postrežeš kot odlično prilogo marsičemu. S kosom kruha je lahko tudi odlična večerja. Solata se odlično poda k pečenemu mesu, k vegi polpetom, priporočam pa, da jo postrežeš s kuhano kranjsko klobaso. Pa že veš, kako jo pripraviti tako, kot je treba.

Prebrala sem, da je pravilni postopek kuhanja kranjske klobase takle: kranjsko klobaso vzemi iz ovoja, jo splakni pod tekočo vodo, potem pa postavi v kozico z mrzlo vodo. Kozico postavi na štedilnik in segrevaj toliko časa, da voda dobro zavre. Nato štedilnik ugasni in pusti, da se kranjska klobasa v vreli vodi namaka deset minut. Potem klobaso vzemi iz vode in nareži. Nareži jo postrani, da dobiš lepe kolobarje.

Priprava te jedi je zanimiva in enostavna.

Pripravi preliv in sesekljaj cvetačo. Nato pa skuhaj še kranjsko klobaso.

Sesekljani cvetači dodaj še jabolka, mlado čebulico, avokado in nazadnje še preliv ter previdno premešaj.

Solato serviraj, ji dodaj kranjsko klobaso in preostali avokado in postrezi.

Recept je bil pripravljen za natečaj Gourmet Ljubljana, Iščemo nov okus Ljubljane.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 25 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta hrustljava cvetačna solata te bo presenetila, saj vsebuje surovo (tako je, surovo!) cvetačo, kremast avokado, tanke rezinice jabolka in enega najboljših solatnih prelivov na svetu. Da ne omenjam niti tople kranjske klobase! Nenavadno, a tako okusno!


Ingredients

Scale

Sestavine za solato:

 • 1 majhna glavica cvetače
 • 1 jabolko
 • 1 avokado
 • 1 šopek svežega peteršilja
 • 1 šopek sveže mete
 • 2 mladi čebulici (le zeleni del)

Sestavine za preliv:

 • 4 žlice olivnega olja
 • 4 žlice vode
 • 2 žlici polnozrnate gorčice
 • 2 žlici medu
 • sol
 • poper
 • 1 žlica limetine lupinice
 • sok 2 limet

Ostale sestavine:

 • 1 par kranjskih klobas
 • svež peteršilj
 • zeleni del mlade čebulice

Instructions

 1. Cvetača: Cvetačo nareži na cvetke, potem pa jih za pet minut položi v soljeno toplo vodo, da iz njih izplava vsa umazanija in morebitne živalce. Cvetke poberi iz vode, splakni pod tekočo mrzlo vodo in odcedi, potem pa stresi v mešalnik in zmiksaj v kuskus podobna zrnca.
 2. Preliv: Limeto dobro operi pod toplo vodo, potem pa obriši s papirnato brisačo. Lupinico naribaj, potem pa nareži na pol in ožemi. Ožemi še eno dodatno limeto. V kozarček z navojem daj gorčico, med, olje, vodo, ščepec soli in popra in limetin sok, dobro pokrij in stresi. Preliv poskusi in po potrebi dodelaj.
 3. Klobasa: Kranjsko klobaso položi v kozico hladne vode, potem pa kozico postavi na štedilnik in zavri. Ko zavre, kozico vzemi z ognja in kranjsko klobaso “kuhaj” v vreli vodi še 10 minut. Potem klobaso vzemi iz vode in nareži na kolobarje.
 4. Ostalo: Jabolko operi in nareži na tanke rezinice. Avokado zareži, zavrti in odstrani peško. Večino avokada nareži na kocke, nekaj pa za okras na rezinice. Zeleni del mlade čebulice nareži na kolobarje. Meto in peteršilj sesekljaj.
 5. Solata: V večjo skledo daj cvetačna zrnca, mlado čebulo, jabolka, avokado in prelij z večino preliva. Dobro, a nežno premešaj.
 6. Serviraj: Cvetačno solato serviraj na krožnik, nanjo položi kolobarje tople kranjske klobase, pokapaj še z nekaj preliva in okrasi s sesekljanim peteršiljem in mlado čebulo ter rezinicami avokada in postrezi.

Notes

Cvetačno solato lahko postrežeš kot odlično prilogo marsičemu. S kosom kruha je lahko tudi odlična večerja. Solata se odlično poda k pečenemu mesu, k vegi polpetom, priporočam pa, da jo postrežeš s toplo kuhano kranjsko klobaso.

Pravilen postopek kuhanja kranjske klobase je tak. Kranjsko klobaso vzemi iz ovoja, jo splakni pod tekočo vodo, potem pa postavi v kozico z mrzlo vodo. Kozico postavi na štedilnik in segrevaj toliko časa, da voda dobro zavre. Potem štedilnik ugasni in pusti, da se kranjska klobasa v vreli vodi namaka deset minut. Potem klobaso vzemi iz vode in nareži.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 10 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.