Nežni njoki, potopljeni v nežno omako z nežno zelenjavo, je nekaj najbolj nežnega, kar si lahko danes privoščiš! Če si poleg privoščiš še nežno solato, pa bo tvoj dan popoln! Njoke pripravi doma ali pa jih kupi. Ta jed te bo navdušila!
Obožujem enostavne in hitro pripravljene obroke! In ja, seveda, ta jed je taka. Celotno jed lahko ponosno opazuješ na svojem krožniku v manj kot 20-ih minutah – če hitro sekljaš in imaš grelec vode, pa še prej. 😉
Njoki, ki so naprodaj v Lidlu so fini – mehki, okusni in luštni na pogled, če želiš, pa jih lahko pripraviš tudi doma. Recept za pripravo domačih njokov si poglej v mojem receptu Kumare v omaki s krompirjevimi njoki.
Za fotkanje sem tole fantastično jed okrasila s parmezanovimi lističi (z lupilcem za zelenjavo sem povlekla po kosu parmezana).
Recept je narejen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 1 košček masla
- 2 žlički moke
- 1 por
- 2 stroka česna
- 1 majhna konzerva graha (ali pest zmrznjenega)
- 1 bučka (narezana na polmesece)
- 1 paket njokov (500 g)
- 0,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
- 0,5 dcl belega vina (neobvezno)
- 2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana
- sol
- poper
PRIPRAVA
Bučko po dolžini nareži na polovico in vsako še na majhne polmesece.
V kozici stopi maslo in na stopljenem zmehčaj por. Pazi, da se ti ne obarva.
Dodaj moko ter dobro premešaj ter kuhaj vsaj dve minuti. Nato dodaj sesekljan česen ter timijan in kuhaj še minuto. Potem dolij zelenjavno osnovo in tekočino zavri, ves čas mešaj, da se ne naredijo grudice. V vrelo kremasto tekočino stresi bučko in kuhaj 5 minut, potem pa dodaj še grah in premešaj.
Kuhaj še nekaj minut, da se zelenjava skuha. Omako popopraj in poskusi in po potrebi dosoli.
Njoke kuhaj v vreli slani vodi le toliko časa, da priplavajo na vrh.
Kuhane odcedi, jih stresi v omako …
… ter nežno premešaj. Njoke v omaki serviraj, popopraj in okrasi s parmezanom ter takoj postrezi.