Cvetačni riž je nov spletni kuharski trend. A naj te to ne zavede – kljub temu je odličen, hranljiv, nasiten in enostave za pripravo. Povrh vsega je pa še mnogo manj kaloričen od “navadnega” riža. Nikar ne odlašaj, pripravi to jed in poročaj o uspehu!
Podoben recept s cvetačnim rižem z zelenjavo že imam v zbirki, pa tokrat dodajam še enega. Izbira tokratne zelenjave je drugačna, saj vsebuje še stročji fižol, grah in koruzo. Zaradi te mešanice zelenjave je morda tokratna različica še malenkost bolj nasitna. A odlični sta obe!
Namesto točno te mešanice zelenjave lahko uporabiš katerokoli drugo zelenjavo, brokoli, šparglje, špinačo, papriko … Izberi zelenjavo, ki jo imaš pri roki. Najpomembnejša je pravzaprav le cvetača, ki je osnova v tej jedi. Če uporabiš zelenjavo, ki potrebuje več kuhanja, jo skuhaj posebej, drugo zelenjavo pa le popraži, da se zmehča. Vrstni red praženja naj bo od najbolj trde zelenjavo, do najmanj trde zelenjave, saj trdota vpliva na čas kuhanja.
Za pripravo je najboljše prav sezamovo olje, vendar pa lahko, če sezamovega nimaš, uporabiš tudi orehovo, rastlinsko ali olivno olje. Namesto zadnje žlice olja lahko v zelenjavo umešaš žlico sojine omake.
V cvetačni riž lahko za še polnejši obrok umešaš še jajce ali dva. Tega razžvrkljaj v posodici in potem na koncu procesa praženja vlij med riž in popraži, da zakrkne in se zmeša z zelenjavo.
Še opozorilo za vse skeptike – okus cvetače ni prisoten v jedi, ko je ta sveža. Pravzaprav sploh ne veš, da ješ cvetačo! Če pa jed pustiš dolgo časa, pa razvije rahel okus po cvetači, zato je najbolje, da jed poješ svežo.
Ta recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija, ki je zaradi odličnih sestavin “kriv” za to odlično jed. Po sestavine zato le skoči v najbližjo poslovalnico Lidl tudi ti.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 1 srednje velika glavica cvetače (približno 400 g)
- 2 manjša sesekljana stroka česna
- 1 cm kos naribanega ingverja
- 2 mladi čebulici
- 1/2 vrečke oz. 225 g mešane zelenjave
- sol
- poper
- (sezamovo) olje
PRIPRAVA
Zelenjavo 6 minut kuhaj v vreli soljeni vodi. Medtem cvetačo nareži na cvetke, jih prenesi v multipraktik …
… ter zmiksaj v riž podobna zrnca.
V večji ponvi segrej 2 žlici olja in na segretem minuto praži sesekljani beli del mladih čebulic. Takoj, ko se zmehča, a ne obarva, dodaj sesekljan česen in nariban ingver in premešaj ter kuhaj minuto, da zadiši.
Potem dodaj naribano cvetačo in premešaj ter praži približno 4 minute, da se cvetačna zrnca zmehčajo. K cvetači umešaj kuhano in odcejeno zelenjavo, vse posoli in popopraj, …
… prelij še z eno žlico olja in premešaj ter praži še 2 minuti.
Na koncu v zelenjavo umešaj še polovico sesekljanih zelenih delov čebulic. Zelenjavo s cvetačo poskusi in dosoli, če je potrebno. Cvetačo odstrani z ognja, okrasi še s preostalo zeleno čebulico, malo popopraj …
… in serviraj ter takoj postrezi.