Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlični cvetačni njoki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Potem, ko smo po krompirjevih, skutinih, bučnih njokih in njokih iz sladkega krompirja že mislili, da poznamo prav vse, so tu cvetačni njoki. Pripravljeni so iz pičlih štirih sestavin in sicer s kuhano in pretlačeno cvetačo, parmezanom, moko in soljo. Tako so enostavni in tako zelo dobri!


Ingredients

Scale

500 g sveže ali zamrznjene cvetače (približno polovica srednje velike glavice)
približno 120 g (polnozrnate) moke (+ za oblikovanje)
70 g parmezana
1 žlička soli


Instructions

  1. Cvetačo skuhaj in ožemi: Najprej cvetačo očisti in nareži na cvetke ter kuhaj v vreli vodi toliko časa, da se popolnoma zmehča. Nato cvetačo odcedi in ožemi v krpi ali gazi. Ožeto cvetačo dobro spasiraj, da dobiš kremasto zmes.
  2. Pripravi testo: Kremasti cvetači dodaj nariban parmezan, sol in moko ter dobro premešaj. Dodaj toliko moke, da dobiš mehko testo.
  3. Njoke oblikuj: Testo nareži na štiri kose, vsak kos razvaljaj na dolg svaljek in jih nareži na majhne kose. Te lahko po želji še oblikuješ. Vsak kos zapelji čez zunanji rob vilice, da dobiš obliko brazdic.

Notes

Če uporabiš domačo cvetačo, ki je večino bolj umazana od kupljene, cvetke namoči v topli slani vodi, da ven izplava vsa umazanija in morebitne male živalice.

Uporabiš lahko tudi zamrznjeno cvetačo, a poskrbi, da bo res dobro kuhana.

Uporabi katero koli moko. Jaz sem jih poskusila z navadno belo in polnozrnato pšenično in obe različici sta odlični.

Cvetačne njoke postrezi z omako po želji. Priporočam vinsko omako z bučo in brokolijem, lahko pa jih postrežeš tudi s paradižnikovo omako, v omaki z grahom, v tunini ali kakšni drugi ribji omaki ali pa z mesno ali vegi bolonjsko omako. Izbiro prepuščam tebi!

Pripravljene in nekuhane njoke lahko tudi zamrzneš. Posamezne oblikovane njoke položi na pomokan pladenj ali krožnik in ga postavi v hladilnik. Ko njoki zmrznjejo, vse skupaj shrani v vrečki za zamrzovanje. Ko si jih zaželiš, kar zamrznjene strezi v soljen krop. Kuhani bodo, ko pripravajo na površje.

  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 5 minut