Kakšni okusi, kakšen vonj, kakšne barve! Ta zelenjavna različica bolonjske omake z gobami je neverjetna. Gobice in korenje ter nekaj osnovnih začimb se kopajo v bogati paradižnikovi omaki, družbo pa jim delajo rezanci. To jed obožujejo vegetarijanci, nad odličnim okusom pa so navdušeni tudi ljubitelji klasične bolonjske omake z mesom. Je treba kar probati, da razumeš!
Koncept gobjega bolonjeza ti je najbrž malo tuj, vendar ti obljubim, da je odličen! Je neverjetno mesnatega okusa in obljubim ti, da mesa ne pogrešaš. Zaradi odlične kombinacije pravih začimb (tu veliko vlogo igrajo timijan, origano in lovorjev list) in gob (sveže dopolnjujejo suhe gobe, ki jih ponovno navlažiš, da imajo čudovit močan in res odličen okus) ter vina (ki poskrbi za močne zemeljske okuse) je ta omaka resnično okusna, bogata in neverjetno okusna. Pa še izgleda nadvse podobna tisti originalni mesni različici!
Čisto ponesreči (ali pa namenoma, kakor pač gledaš na to) je omaka veganska. Primerna je za vegansko ali vegetarijansko prehranjevanje, obljubim pa, da bo zagotovo navdušila tudi vse, ki uživate v mesni bolonjski omaki, pa si občasno želite nekaj drugačnega, a vseeno okusnega. Že zaradi cene mesa in okolja se splača vsake toliko izpustiti meso. Edino, kar ti preostane, je da omako pripraviš in poskusiš. Zagotovo te bo pozitivno navdušila – tako, kot je že vse, ki so jo poskusili.
Glavne zvezde v tej omaki so seveda gobe. Če le uspeš, poleg svežih uporabi tudi suhe. Ker so sušene, imajo dosti bolj poln okus in res pomagajo pri krepitvi okusov. Uporabi katere koli sušene gobe ali pa kar mešanico gob. Kar kupi jih brez skrbi, daj se suhe gobe res težko pokvarijo in bo tisti lonček gob, ki jih kupiš, odličen še vsaj eno leto. Še to – namesto svežih gob lahko uporabiš tudi zamrznjene. Jaz rada kupim večjo količino svežih, jih očistim in narežem na rezinice. Nato jih zamrznem in uporabljam po potrebi. Zamrznjene rezinice gob ob začetku kuhanja vzemi ven in pusti, da deset minut počivajo, nato pa jih nareži. Omaka bo kljub temu odlična – morda še bolj, ker bodo gobe “sveže”. Saj veš, če imaš doma v hladilniku sveže gobe več dni, so vsak dan slabše in manj zdrave in manj sveže.
Še eno odlično dejstvo te omake je, da jo lahko pripraviš tudi vnaprej in jo nato segreješ. Za kak mesec jo lahko tudi zamrzneš.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pa pogledava, kako pripraviti najboljšo zelenjavno različico klasične omake po bolonjsko na svetu, pa še nekaj idej za pripravo jedi z gobami:
- Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene
- Krepka gobova juha z blitvo in azijskimi špageti
- Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki
- Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami
- Rižota z rumeno bučo in gobami
Še več jedi z gobami najdi na tem seznamu jedi z gobami.
Pa poglejva, kako pripraviti to odlično omako. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, natančne količine sestavin in po korakih opisan postopek najdi na koncu te strani.
Priprava je res enostavna. Suhe gobe namoči, zelenjavo pa zmehčaj in odišavi z odličnimi začimbami.
Dodaj vse tekočine in kuhlaj, da se zelenjava skuha in omaka zgosti.
V omako umešaj še kuhane rezance, dodaj nekaj vode, v kateri so se rezanci kuhali, nežno premešaj in uživaj!
To je resnično ena najboljših zelenjavnih različic mesne klasike!
Fantastična bolonjska omaka z gobami in rezanci
- Total Time: 45 minut
- Yield: 2 osebi 1x
Description
Kakšni okusi, kakšen vonj, kakšne barve! Ta zelenjavna različica bolonjske omake z gobami je neverjetna. Gobice in korenje ter nekaj osnovnih začimb se kopajo v bogati paradižnikovi omaki, družbo pa jim delajo rezanci. To jed obožujejo vegetarijanci, nad odličnim okusom pa so navdušeni tudi ljubitelji klasične bolonjske omake z mesom. Je treba kar probati, da razumeš!
Ingredients
Sestavine za omako:
- 1 žlica olivnega olja
- 1 večje ali 2 manjša korenja
- 1 steblo zelene
- 1 manjša čebula (lahko tudi šalotka)
- sol, poper po okusu (približno 1 manjša žlička soli in 1/2 žličke popra)
- 1 žlička Kotányi timijana (ali 2 vejici svežega)
- 1 žlička Kotányi suhega origana
- 2 stroka česna
- 0,5 dcl rdečega vina
- 1 žlica suhih gob (neobvezno)
- 200 g poljubnih svežih gob
- 0,5 dcl zelenjavne jušne osnove
- 2 dcl paradižnikove kaše
- 1 Kotányi lovorjev list
Ostale sestavine:
- 150 g rezancev
- sol
- svež peteršilj
Instructions
- Pripravi sestavine: Suhe gobe namoči v 0,5 dcl vroče vode. Sveže pa očisti in nareži. Prav tako očisti in nareži tudi korenje, čebulo in zeleno.
- Zmehčaj zelenjavo: V veliki kozici segrej olje in na njem prepraži čebulo, zeleno in korenje. Ko se zelenjava zmehča, dodaj česen, origano in timijan ter praži le toliko, da česen zadiši. Namočene gobe nareži, tekočino pa prihrani za kasneje. K zelenjavi dodaj sveže gobe in kuhaj, da gobe izpustijo svojo tekočino in se le-ta malo pokuha. Nato dodaj vino še in kuhaj 5 minut, da alkohol izpari, ostane pa čudovita aroma. Nato dolij vodo, v kateri so se namakale suhe gobe, a pazi, da ne dodaš tudi morebitne usedline. Dodaj še preostalo zelenjavno osnovo, lovorjev list ter paradižnikovo kašo, malo posoli in popopraj ter premešaj. Kuhaj na nizki temperaturi vsaj 20 minut, da se okusi prepojijo in omaka zgosti.
- Skuhaj rezance: Rezance skuhaj po navodilih na embalaži. Prihrani nekaj vode, v kateri so se rezanci kuhali, preostalo vodo pa odcedi.
- Dokončaj omako: Omako poskusi ter dosoli in dopopraj, če je potrebno. V omako daj nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine. Nato v omako umešaj rezance in dobro, a nežno premešaj.
- Serviraj in uživaj: Rezance z gobjim bolonjezem serviraj na krožnik, jih po želji okrasi s svežim peteršiljem in takoj postrezi.
Notes
Poleg/namesto suhega timijana lahko uporabiš tudi svežega.
Suhe gobe niso nujno obvezne, omaki pa vseeno dodajo bolj globok okus. Če jih nimaš, jih izpusti.
Uporabiš lahko katere koli sveže gobe ali mešanico različnih. Tu sem uporabila mešanico gob, ki so v tej jedi odlični.
Uporabi rdeče vino, če ga pa nimaš, bo ok tudi belo. Lahko pa vino tudi izpustiš. Vseeno ti priporočam, da vino uporabiš – alkohol bo itak izparel.
V receptu so uporabljeni rezanci, lahko pa izbereš katere koli testenine, lahko pa omako postrežeš tudi z njoki ali polento.
Omako lahko pripraviš tudi vnaprej, nato pa pred postrežbo skuhaj še testenine. Omako lahko tudi zamrzneš.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v novembru 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: