Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami

, 11. Oct 2019 | No Comments

Presenetljivo bogata in nadvse odlična omaka bo zadovoljila vse tvoje potrebe po pravi bolonjski omaki. Priprava je enostavna, okusi pa fantastični. Če ne verjameš, da mesa ne pogrešaš (in res ga ne!), jed pripravi čim prej in se prepričaj.

Razumem, da ti je koncept gobjega bolonjeza malo tuj. Vendar sem tu, da ti pomagam spoznati, da je gobji bolonjez fantastičen. Je neverjetno mesnega okusa in obljubim ti, da mesa ne pogrešaš. Zaradi odlične kombinacije pravih začimb (tu veliko vlogo igrata timijan in lovorjev list) in gob (suhe gobe, ki jih ponovno navlažiš imajo močan in res odlične okus) ter vina (ki poskrbi za močne okuse) je ta omaka resnično okusna, bogata in neverjetno okusna. Pa še izgleda nadvse podobna tisti originalni mesni različici!

Čisto ponesreči (ali pa namenoma, kakor pač gledaš na to) je omaka veganska. Primerna je za vegansko ali vegetarijansko prehranjevanje, obljubim pa, da bo navdušila tudi vse, ki uživate v mesni bolonjski omaki, pa si občasno želite nekaj drugačnega, a vseeno okusnega. Edino, kar ti preostane, je da omako pripraviš in poskusiš. Zagotovo te bo navdušila tako, kot je že vse, ki so jo poskusili. In to pozitivno presenetila!

Glavna zvezda v tej omaki so seveda gobe. Če le uspeš, poleg svežih uporabi tudi suhe. Ker so sušene, imajo dosti bolj poln okus in res pomagajo pri krepitvi okusov. Uporabi suhe jurčke ali pa mešanico gob. Super dejstvo je tudi to, da se suhe gobe res težko pokvarijo in tisti lonček gob, ki jih kupiš, odličen več mesecev. Še to – namesto svežih gob lahko uporabiš tudi zamrznjene. Jaz rada kupim večjo količino svežih, jih očistim in narežem na rezinice. Nato jih zamrznem in uporabljam po potrebi. Zamrznjene rezinice gob ob začetku kuhanja vzemi ven in pusti, da deset minut počivajo, nato pa jih nareži. Omaka bo kljub temu odlična – morda še bolj, ker bodo gobe “sveže”. Saj veš, če imaš doma v hladilniku sveže gobe več dni, so vsak dan slabše in manj zdrave. Kuhano omako lahko pripraviš tudi vnaprej in jo nato segreješ. Za kak mesec jo lahko tudi zamrzneš.

Preden pa pogledava, kako pripraviti najboljšo vegansko bolonjeze omako na svetu, pa še nekaj idej za pripravo jedi z gobami:

Še več jedi z gobami pa najdeš na tem seznamu jedi z gobami.

Pa poglejva, kako pripraviti to odlično omako. Natančne količine sestavin in postopek najdi na koncu te strani.

Najprej pripravi vse sestavine.

Nato suhe gobe namoči, zelenjavo zmehčaj in odišavi z odličnimi začimbami.

Dolij vino, zelenjavi dodaj paradižnikovo kašo in omako kuhljaj.

V omako umešaj kuhane rezance, jih postrezi in cmokaj od užitka! Samo poglej si no te z omako poljubčkane rezance!

Print

Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Presenetljivo bogata in nadvse odlična omaka bo zadovoljila vse tvoje potrebe po pravi bolonjski omaki. Priprava je enostavna, okusi pa fantastični. Če ne verjameš, da mesa ne pogrešaš (in res ga ne!), jed pripravi čim prej in se prepričaj.


Scale

Ingredients

Sestavine za omako:

1 žlica olivnega olja
1 korenje
1 steblo zelene
1/2 (rdeče) čebule
sol
poper
1 strok česna
0,5 dcl rdečega vina
1 žlica suhih gob (neobvezno)
200 g poljubnih svežih gob
0,5 dcl zelenjavne jušne osnove
2 dcl paradižnikove kaše
1 Kotányi lovorjev list
1/2 žlička Kotányi suhega origana
2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana

Ostale sestavine:

160 g rezancev
sol


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Suhe gobe namoči v 0,5 dcl vroče vode. Sveže pa očisti in nareži. Prav tako očisti in nareži tudi korenje, čebulo in zeleno.
  2. Zmehčaj zelenjavo: V veliki kozici segrej olje in na njem prepraži čebulo, zeleno in korenje. Dodaj malo soli in popra. Ko se zelenjava zmehča, dodaj česen, origano in timijan ter praži le toliko, da česen zadiši. Namočene gobe nareži, tekočino pa prihrani za kasneje. K zelenjavi dodaj sveže gobe in kuhaj, da gobe izpustijo svojo tekočino in se le-ta malo pokuha. Nato dodaj vino še in kuhaj 5 minut, da alkohol izpari, ostane pa čudovita aroma. Nato dolij vodo, v kateri so se namakali jurčki, a pazi, da ne dodaš tudi usedline. Dodaj še preostalo zelenjavno osnovo, lovorjev list ter paradižnikovo kašo in premešaj. Kuhaj na nizki temperaturi vsaj 20 minut, da se okusi prepojijo in omaka zgosti.
  3. Skuhaj rezance: Rezance skuhaj po navodilih na embalaži, nato jih odcedi, a prihrani nekaj vode, v kateri so se kuhali.
  4. Dokončaj omako: Omako poskusi ter dosoli in dopopraj, če je potrebno. V primeru, da se je omaka preveč zgostila, dodaj nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine. Nato v omako umešaj rezance in dobro premešaj.
  5. Serviraj in uživaj: Rezance z gobjim bolonjezem serviraj na krožnik, jih po želji okrasi s svežim peteršiljem ali timijanom in takoj postrezi.

Notes

Poleg suhega timijana lahko uporabiš tudi svežega.

Suhe gobe niso ključnega pomena, omaki pa vseeno dodajo bolj globok okus. Če jih nimaš, jih izpusti.

Uporabiš lahko katere koli sveže gobe ali mešanico različnih. Tu sem uporabila rjave šampinjone, ki so v tej jedi odlični.

Uporabi rdeče vino, če ga pa nimaš, bo ok tudi belo. Lahko pa vino tudi izpustiš.

V receptu so uporabljeni rezanci, lahko pa izbereš katere koli testenine, lahko pa omako postrežeš tudi z njoki ali polento.

Omako lahko pripraviš tudi vnaprej, nato pa pred postrežbo skuhaj še testenine. Omako lahko tudi zamrzneš.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v oktobru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply