Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

, 20. May 2015 | No Comments

To jed bi lahko poimenovala tudi vegetarijanska boranja ali pa kar jesen na krožniku! Čudoviti okusi, božanski vonj in lepe barve bodo pobožale vse tvoje čute. Poleg postrezi malo kruha (za pomazat vso omako!) in veliko skledo solate.

Ko sem pojedla vse, kar vidiš na fotografiji in krožnik še pomazala s kruhom (jap, Domen je enako naredil s svojim krožnikom!) sem bila najbolj vesela dejstva, da bom lahko to jed pripravila tudi sredi zime. Čista zmaga! Uporabila sem namreč zelenjavo, ki se čudovito odmrzne – fižol in gobice, krompir pa je tako ali tako na razpolago tudi čez celo zimo.

Uporabiš lahko kateri koli stročji fižol – zelen ali rumen, ozek ali širok, čisto vseeno je. Prav tako je tudi z gobami, uporabi katere koli imaš na razpolago. Jaz gobe velikokrat kupim, očistim, narežem in zamrznem in tako so mi ves čas na razpolago.

Za malo barve in kot ojačevalec sladkih in zemeljskih okusov – del zemeljskim okusom priskrbijo gobice – sem uporabila tudi sušene paradižnike in so res čudoviti, z gobami se čudovito ujemajo. Enostavno njam!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 400 g krompirja
  • 200 g gob
  • 200 g stročjega fižola
  • 6 kosov sušenega (in v olje vloženega) paradižnika
  • 1 žlička paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička suhega timijana
  • sol
  • poper
  • 1 manjši por
  • 1 strok česna
  • olivno olje
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
  • 1 žlička (jabolčnega) kisa
  • 1 šopek svežega peteršilja

Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

PRIPRAVA

V večji kozici segrej žlico olivnega olja in na segretem olju začni počasi pražiti na kolute sesekljan por. Ko se zmehča, a ne obarva, dodaj sesekljan česen.

Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

Ko česen zadiši, dodaj na rezinice narezane gobe in praži, da gobe spustijo vodo in se le ta vkuha. Ko gobe spustijo vodo, dodaj na rezinice narezan sušen paradižnik, žličko paradižnikovega koncentrata in timijan ter premešaj.

Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

Dodaj stročji fižol in na kocke narezan krompir in premešaj.

Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

Dolij toliko zelenjavne jušne osnove, da je zelenjava pokrita. Kuhaj pokrito približno 15 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava skuha.

Ko je krompir skuhan, omako poskusi in dosoli in popopraj po okusu. V omako umešaj še kis in počakaj, da ponovno zavre. Omako zgosti brez moke ali smetane – nekaj kosov krompirja in dve žlici omake prenesi v posodico in jih spasiraj (krompir lahko tudi le zmečkaš z vilico) ter krompirjev pire umešaj v omako.

Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

Kuhaj le še toliko časa, da omaka ponovno zavre, potem pa odstavi in okrasi s svežim peteršiljem. Serviraj, okrasi s petešiljem in jed popopraj ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply