Ta odličen zelenjavni golaž – lahko bi rekli, da je to kar vegi boranja – poln jesenskih okusov (gobe tu igrajo vlogo mesa) božansko diši in te lepe pisane barve bodo zagotovo pobožale vse tvoje čute. Poleg postrezi malo kruha (za pomazat vso omako!) in veliko skledo solate.
Obožujem tople, nasitne in raznolike obroke, ki bodo v prihajajočih hladnejših dnevih še kako dobrodošli. Ta golaž, pripravljen s samimi odličnimi sestavinami, zagotavlja odlično počutje in sit trebušček še več ur po mlaskanju. Na koncu moraš krožnik in tudi kar posodo, če si take sorte, kot jaz, nujno pomazati še s kruhom.
Odlična novica za ljubitelje tega golaža (to sem jaz in vsak, ki ga poskusi) je tudi ta, da ga lahko pripraviš tudi sredi največje zime. Uporabiš namreč lahko zamrznjen fižol in gobice, krompir pa je tako ali tako na razpolago tudi čez celo zimo.
V tem odličnem golažu se nahajajo:
- GOBE: Uporabi uporabi katere koli imaš na razpolago. Jaz kupim ali že pripravljene zamrznjene (mešanice) gob ali pa jih, ko kupim celoten paketer in ne porabim vseh, očistim, narežem in zamrznem in tako so mi ves čas na razpolago.
- STROČJI FIŽOL: Uporabiš lahko kateri koli stročji fižol – zelen ali rumen, ozek ali širok, čisto vseeno je.
- KROMPIR: Uporabi katerega koli, lahko tudi tistega z rdečo lupino. Če imaš morda mladega, ga ni treba lupiti, ostalega pa kar olupi in nareži na kocke.
- ZAČIMBE: Za res čudovit okus tega golaža poskrbi tudi kombinacija začimb. Uporabila sem rdečo papriko in timijan, ki se odlično ujemata z izbrano zelenjavo.
- OSTALO: Za malo barve in kot ojačevalec sladkih in zemeljskih okusov – del zemeljskim okusom priskrbijo gobice – sem uporabila še sušene paradižnike in so res čudoviti in se z gobami se čudovito ujemajo.
Ta golaž je resnično priročen, saj ga lahko pripraviš tudi kak dan prej, a ga pogrej le enkrat. Zamrzovanja ne priporočam.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo, pa še nekaj jesenskih feel-good jedi:
- Čičerikin čili s papriko na rdeči kvinoji
- Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami
- V pečici pečen riž s pestom
- Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem
- Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene
Še več idej za jesensko uživancijo pri jedi najdeš pod oznako Jesen.
Sedaj pa poglejva, kako lahko ta odličen golaž pripraviš zelo enostavno in dokaj hitro. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in korake priprave.
Najprej zmehčaj por, dodaš začimbe, nato pa najprej še gobe, nato pa ostalo zelenjavo.
Dolij jušno osnovo in kuhaj približno 15 minut, da se krompir, ki potrebuje največ časa, skuha.
Golaž mora po mojem mnenju biti gostejši in ne čisto tekoč, kot na primer juha. Da bo golaž bolj zdrav, ni treba uporabiti moke. Le nekaj krompirja in tekočine v golažu (ni panike, če je tudi kakšna druga zelenjava) zmikaj in nato zmiksano gosto pasto zliješ nazaj v golaž, lahko pa palični mešalec vtakneš v golaž in malo pomiksaš. Tako dobiš ravno prav gosto omakco.
Spodobi se, da se golaž malenkost osveži z nekaj svežega peteršilja, lahko pa ta korak tudi izpustiš. Golaž postrezi na krožnike in enostavno le uživaj v jesenskih okusih.

Zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 lačni osebi 1x
Description
Ta odličen zelenjavni golaž – lahko bi rekli, da je to kar vegi boranja – poln jesenskih okusov (gobe tu igrajo vlogo mesa) božansko diši in te lepe pisane barve bodo zagotovo pobožale vse tvoje čute. Poleg postrezi malo kruha (za pomazat vso omako!) in veliko skledo solate.
Ingredients
1 žlica olivnega olja
1 manjši por
2 stroka česna
200 g gob
6 kosov sušenega (in v olje vloženega) paradižnika
1 žlička paradižnikovega koncentrata
1 žlička Kotányi sušenega timijana
1 žlica Kotányi mlete sladke paprike
400 g krompirja
200 g stročjega fižola
1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol in poper
1 žlička (jabolčnega) kisa
1 šopek svežega peteršilja
Instructions
- Prepraži zelenjavo: V večji kozici segrej žlico olja in na segretem olju začni počasi pražiti na kolute sesekljan por. Ko se zmehča, a ne obarva, dodaj sesekljan česen, narezane sušene paradižnike, paradižnikov koncentrat, mleto papriko, sušen timijan, žličko soli in 1/2 žličke popra ter premešaj in praži minuto. Nato dodaj na rezinice narezane gobe in praži, da gobe spustijo vodo in se le ta večinoma izpari. Dodaj stročji fižol in na kocke narezan krompir in premešaj.
- Juho skuhaj: Dolij zelenjavno jušno osnovo in kuhaj pokrito približno 15 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava skuha.
- Juho naravno zgosti: Ko je krompir skuhan, tekočino poskusi in dosoli ter dopopraj po okusu. V omako umešaj še kis in počakaj, da ponovno zavre. Omako zgosti brez moke ali smetane – nekaj kosov krompirja in dve žlici omake prenesi v posodico in jih spasiraj (krompir lahko tudi le zmečkaš z vilico) ter krompirjev pire umešaj v omako. Kuhaj le še toliko časa, da omaka ponovno zavre, potem pa odstavi in okrasi s svežim peteršiljem.
- Postrezi: Serviraj, okrasi s petešiljem in jed popopraj ter postrezi.
Notes
Uporabi por, čebulo katere koli barve ali šalotko.
Brez težav lahko uporabiš zamrznjene gobe in tudi zamrznjeni stročji fižol.
Juho lahko zgostiš tako, kot je napisano v navodilih, lahko pa jo zgostiš z žlico moke zmešane z vodo, ki jo vliješ v juho in kuhaš nekaj minut.
Lahko uporabiš svež ali suh timijan.
Po želji lahko dodaš še nekaj suhih gob. Te prej namoči v malo vroče vode, sesekljaj in dodaj v golaž.
Uporabiš lahko kateri koli stročji fižol – zelen ali rumen, ozek ali širok
Uporabi katere koli gobe imaš na razpolago.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v oktobru 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
ODLIČNO, čestitke;)
????
ODLIČNO, čestitke;)
????
ODLIČNO, VEČKRAT PREIZKUŠENO.