Zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

0 comments

To jed bi lahko poimenovala tudi vegetarijanska boranja ali pa kar jesen na krožniku! Čudoviti okusi, božanski vonj in lepe barve bodo pobožale vse tvoje čute. Poleg postrezi malo kruha (za pomazat vso omako!) in veliko skledo solate.

Obožujem tople, nasitne in raznolike obroke, ki so v hladnejših dnevih še kako dobrodošli. Ta golaž, pripravljen s samimi odličnimi sestavinami, zagotavlja odlično počutje in sit trebušček še več ur po mlaskanju. Ko sem pojedla vse, kar vidiš na fotografiji in krožnik še pomazala s kruhom (jap, Domen je enako naredil s svojim krožnikom!) sem bila najbolj vesela dejstva, da lahko to jed pripraviš tudi sredi zime. Čista zmaga! Uporabiš namreč lahko zamrznjen fižol in gobice, krompir pa je tako ali tako na razpolago tudi čez celo zimo.

Uporabiš lahko kateri koli stročji fižol – zelen ali rumen, ozek ali širok, čisto vseeno je. Prav tako je tudi z gobami, uporabi katere koli imaš na razpolago. Jaz gobe velikokrat kupim, očistim, narežem in zamrznem in tako so mi ves čas na razpolago.

Za malo barve in kot ojačevalec sladkih in zemeljskih okusov – del zemeljskim okusom priskrbijo gobice – sem uporabila tudi sušene paradižnike in so res čudoviti, z gobami se čudovito ujemajo. Enostavno njam!

Preden pogledava, kaj potrebujeva za pripravo, pa še nekaj jesenskih feel-good jedi:

Še več idej za jesensko uživancijo pri jedi najdeš pod oznako Jesen.

Sedaj pa poglejva, kako lahko ta odličen golaž pripraviš. Za začetek potrebuješ nekaj odličnih sestavin. Pozor, z zamrznjenim stročjih fižolom in gobicami ni nič narobe!

Najprej zmehčaš por, dodaš začimbe, nato pa še zelenjavo.

Nato pokriješ z zelenjavno jušno osnovo (ali vodo in jušno kocko) in skuhaš. Juho na koncu zgostiš kar z malo spasirane juhe. Naravno, nasitno in tako tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To jed bi lahko poimenovala tudi vegetarijanska boranja ali pa kar jesen na krožniku! Čudoviti okusi, božanski vonj in lepe barve bodo pobožale vse tvoje čute. Poleg postrezi malo kruha (za pomazat vso omako!) in veliko skledo solate.


Ingredients

Scale

olivno olje
1 manjši por
1 strok česna
200 g gob
6 kosov sušenega (in v olje vloženega) paradižnika
1 žlička paradižnikovega koncentrata
1 žlička suhega timijana
400 g krompirja
200 g stročjega fižola
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol
poper
1 žlička (jabolčnega) kisa
1 šopek svežega peteršilja


Instructions

  1. Prepraži zelenjavo: V večji kozici segrej žlico olivnega olja in na segretem olju začni počasi pražiti na kolute sesekljan por. Ko se zmehča, a ne obarva, dodaj sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodaj na rezinice narezane gobe in praži, da gobe spustijo vodo in se le ta vkuha. Ko gobe spustijo vodo, dodaj na rezinice narezan sušen paradižnik, žličko paradižnikovega koncentrata in timijan ter premešaj. Dodaj stročji fižol in na kocke narezan krompir in premešaj.
  2. Juho skuhaj: Dolij toliko zelenjavne jušne osnove, da je zelenjava pokrita. Kuhaj pokrito približno 15 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava skuha.
  3. Juho naravno zgosti: Ko je krompir skuhan, omako poskusi in dosoli in popopraj po okusu. V omako umešaj še kis in počakaj, da ponovno zavre. Omako zgosti brez moke ali smetane – nekaj kosov krompirja in dve žlici omake prenesi v posodico in jih spasiraj (krompir lahko tudi le zmečkaš z vilico) ter krompirjev pire umešaj v omako. Kuhaj le še toliko časa, da omaka ponovno zavre, potem pa odstavi in okrasi s svežim peteršiljem.
  4. Postrezi: Serviraj, okrasi s petešiljem in jed popopraj ter postrezi.

Notes

Uporabi por, čebulo katere koli barve ali šalotko.

Brez težav lahko uporabiš zamrznjene gobe in tudi zamrznjeni stročji fižol.

Juho lahko zgostiš tako, kot je napisano v navodilih, lahko pa jo zgostiš z žlico moke zmešane z vodo, ki jo vliješ v juho in kuhaš nekaj minut.

Lahko uporabiš svež ali suh timijan.

Po želji lahko dodaš še nekaj suhih gob. Te prej namoči v malo vroče vode, sesekljaj in dodaj v golaž.

Uporabiš lahko kateri koli stročji fižol – zelen ali rumen, ozek ali širok

Uporabi katere koli gobe imaš na razpolago.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v novembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.