Nadvse topel čičerikin čili s papriko na kvinoji

, 18. Nov 2019 | 2 Comments

Ta čili s kopico odličnih začimb, paradižnikovo omako ter popečenimi paprikami ter čičeriko je topla, slastna, nasitna in pomirjujoča jed, ki nedvomno zadovolji. Dodatni plus te jedi je, da je pripravljena v slabe pol ure! Pa še sestavine imaš najverjetnega ves čas na razpolago.

Maroška hrana, katere čudovita predstavnica je ta čili, je med najbolj toplimi, pomirjujočimi in okusnimi na svetu! <3 Predstavljam si, da bi prav ta hrana med vsemi hranami na svetu – če bi lahko, seveda – dala najbolj mehak in pomirjujoč objem.

Poglejva si malo sestavine, ki so naštete v nadaljevanju. Imava rdečo papriko. Imava čičeriko. Imava paradižnikovo kašo. Vse tri sestavine same po sebi niso ravno med najbolj zanimivimi. Ko pa jih združiš ter jim dodaš še vse te tople, dišeče in zdrave začimbe, pa se zgodi nekaj čarobnega! Vse te začimbe, vsi ti polni okusi! Malo pikantnosti pa jed naredi še bolj toplo. Odlično!

S čim pa lahko to zelenjavo postrežeš? Jaz jo rada postrežeš s katero koli kvinojo. Danes lahko dobiš belo, rdečo ali mešanico kvinoj. Pri pripravi kvinoje je zelo pomembno, da jo pred kuho dobro splakneš pod tekočo vodo, saj je sicer rada grenka. Ko pa jo splakneš, skuhaš v soljeni vodi, je pa nadvse odlična. Če ti kvinoja ni preveč všeč ali pa je trenutno nimaš, lahko ta čudovit čili postrežeš tudi z rižem – tudi rjavi riž je odličen in še bolj zdrav – ali pa s polento ali kuskusom. Verjamem, da bi bil odličen tudi z njoki.

Preden pa pogledava, kaj za pripravo potrebuješ – točne količine sestavin najdeš na dnu te strani, pa poglejva še, katere odlične jedi še lahko pripraviš s čičeriko.

Upam, da te bo teh sedem jedi (vključno z današnjo) vzpodbudilo k pripravi čičerike. Ker vem – ker čutim enako, da je lahko čičerika sama po sebi resnično dolgočasna.  Še zanimivost – Domen je imel med jedmi s čičeriko dolgo najraje humus, pečeno čičeriko in čičeriko v obliki dišečega polpetka, s to omakco pa jo je vzljubil tudi tako, neobdelano. Tale zgodbica res pokaže, da še tako nezanimiva sestavina lahko postane nekaj čudovitega, če jo prav obdelaš in združiš s pravimi sestavinami. Ja, to je tako, kot z ljudmi – če se obkrožimo s pravimi ljudmi, smo sami še boljšimi posamezniki! 😉 <3 Se strinjaš? 😀

Sedaj pa na hitro poglejva, kako lahko ta res čudovit čili pripraviš. Potrebuješ te sestavine. Večino imaš najverjetneje ves čas na razpolago.

Nato prepražiš čebulo in vse te tople začimbe. Pomembno je, da kurkumo in njene prijateljice popražiš, saj le tako sprostijo svoje koristne sestavine.

Zatem popečeš papriko, pripraviš paradižnikovo omako ter vanjo potunkaš še čičeriko.

Samo poglej si no, kako kremast in topel in slasten izgleda ta čili!

Poleg postrezi s kvinojo, kuskusom, rižem, polento ali njoki. Taaaako dobro!

Print

Nadvse topel čičerikin čili s papriko na kvinoji


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta čili s kopico odličnih začimb, paradižnikovo omako ter popečenimi paprikami ter čičeriko je topla, slastna, nasitna in pomirjujoča jed, ki nedvomno zadovolji.


Scale

Ingredients

(olivno) olje
1/2 (rdeče) čebule
2 stroka česna
1 velika rdeča paprika
1 zvrhana žlička Kotányi kurkume
1/2 žličke Kotányi čilija v prahu (ali Kotányi kajenskega popra)
1/2 žličke Kotányi garam masale
1/4 žličke mletega kumina
1 noževa konica Kotányi cimeta
2 dcl paradižnikove kaše
2 mali pločevinki čičerike (ali ena velika)
1 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/4 jušne kocke)
sol
poper
150 g (rdeče) kvinoje
2 vejici svežega peteršilja za okras


Instructions

  1. Pripravi čili: V kozici segrej žlico olja in na segretem zmehčaj sesekljano čebulo. Na zmehčano čebulo daj sesekljan česen, nato pa še kurkumo, kumin, čili, garam masalo in cimet. Vse dobro premešaj, da se čebula in česen lepo obarvata. Nato dodaj papriko in kuhaj še nekaj minut, da se paprika malenkost zmehča. V kozico dodaj še paradižnik in jušno osnovo ter premešaj. V omako umešaj še odcejeno in splaknjeno čičeriko, kuhaj približno 10 minut, da se čičerika segreje in prepoji z omako, potem pa poskusi in popopraj in dosoli, če je potrebno.
  2. Pripravi prilogo: V vreli soljeni vodi skuhaj kvinojo po navodilih na embalaži.
  3. Postrezi: Kvinojo serviraj na krožnik, prelij s čili omako in okrasi s peteršiljem ter takoj postrezi.

Notes

Namesto bele/rdeče/mešane kvinoje lahko postrežeš tudi s kuskusom ali (rjavim) rižem. Čili bi bil odličen tudi s polento ali njoki.

Če kumina ne najdeš, ga lahko izpustiš.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2015, v novembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Sabina
    October 8, 2017

    Njami je. Sicer sem jo pripravila brez kumina in za prilogo sem uporabila riž, ki ga vsi obožujemo. Prav fino kontrastno. In okusno.
    Ponovim(o).

    Reply
    • Barbara
      October 9, 2017

      Odlično, me zelo veseli. 🙂

      Reply

Leave a Reply