Čičerikin čili s papriko na rdeči kvinoji

, 27. Mar 2016 | 2 Comments

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

Maroška hrana je med najbolj toplimi, pomirjujočimi in okusnimi na svetu! <3 Predstavljam si, da bi prav ta hrana med vsemi hranami na svetu – če bi lahko, seveda – dala najbolj mehak in pomirjujoč objem. Največji plus te jedi je pa ta, da je pripravljena v manj kot 20-ih minutah!

Oglejva si malo sestavine, ki so naštete v nadaljevanju. Imava rdečo papriko. Imava čičeriko. Imava paradižnikovo kašo. Vse tri sestavine same po sebi niso ravno med najbolj zanimivimi. Ko pa jih daš skupaj ter jim dodaš še vse začimbe, pa se zgodi nekaj čarobnega! Vse te začimbe, vsi ti polni okusi! Malo pikantnosti pa jed naredi še bolj toplo. Odlično!

S čim pa lahko to zelenjavo postrežeš? Jaz sem jo za fotkanje postregla z rdečo kvinojo, ki je fantastična, super fino pa se omaka ujema tudi z rižem. Če pa se počutiš izredno avanturistično, pa namesto belega riža uporabi kar rjavega.

Za konec pa še en utrinek iz življenja Barbare & Domna! Domen je imel do sedaj (do te jedi, seveda – itak, da se bo ta zgodba vrtela okoli te jedi ;))  najbolj rad pečeno čičeriko in tisto, ki sem jo vtaknila v dišeč polpetek, s to omakco pa jo je vzljubil tudi tako, neobdelano. Tale zgodbica res pokaže, da še tako nezanimiva sestavina lahko postane nekaj čudovitega, če jo prav obdelaš in združiš s pravimi sestavinami. Jap, to je tako, kot z ljudmi – če se obkrožimo s pravimi ljudmi, smo sami še boljšimi posamezniki! 😉 <3 Se strinjaš? 😀

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 2 mali pločevinki čičerike
  • 1 velika rdeča paprika
  • 1/2 rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 zvrhana žlička kurkume
  • 1 žlička čilija v prahu
  • 1/2 žličke garam masale
  • 1/4 žličke mletega kumina
  • 1 noževa konica cimeta
  • 2 dcl paradižnikove kaše
  • 1 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/4 jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 150 g (rdeče) kvinoje
  • 2 vejici svežega peteršilja

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

PRIPRAVA

V vreli soljeni vodi skuhaj kvinojo po navodilih na embalaži. Čičeriko splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi. Papriko nareži na rezance.

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

V kozici segrej žlico olja in na segretem zmehčaj sesekljano čebulo. Na zmehčano čebulo daj kumin in sesekljan česen ter premešaj in kuhaj nekaj sekund, da česen zadiši.

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

Na česen daj papriko in praži nekaj minut, da se paprika zmehča.

V kozico daj paradižnik in jušno osnovo in premešaj. Kuhljaj na srednjem ognju nekaj minut, potem pa v tekočino umešaj čili, garam masalo, cimet in kurkumo in premešaj.

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

V omako umešaj še čičeriko, kuhaj še nekaj minut, da se čičerika segreje in prepoji z omako, potem pa poskusi in popopraj in dosoli, če je potrebno.

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

Peteršilj sesekljaj, kuhano kvinojo pa res dobro odcedi. Serviraj jo na krožnik, prelij z omako ter okrasi s peteršiljem in takoj postrezi.

Čičerikin čili s papriko in rdečo kvinojo

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Sabina
    October 8, 2017

    Njami je. Sicer sem jo pripravila brez kumina in za prilogo sem uporabila riž, ki ga vsi obožujemo. Prav fino kontrastno. In okusno.
    Ponovim(o).

    Reply
    • Barbara
      October 9, 2017

      Odlično, me zelo veseli. 🙂

      Reply

Leave a Reply