Solata za s seboj s čičeriko, artičokami, feto in limoninim prelivom

, 28. Mar 2019 | No Comments

Topli dnevi in solate gredo skupaj kot … rit in srajca. Čeprav, kaj ne bi bilo bolje … kot rit in gate? Kakor koli že. Tale recept je čudovita mešanica odličnih okusov, ki skupaj ne le navdušijo, ampak tudi nasitijo. Če poleg poješ še kos kruha, je sitost zagotovljena za vsaj tri ure!

Solate so lahko pravi dolgčas, lahko pa so prava poslastica. Seveda so tu solate, ki so super kot priloga, so pa tu tudi solate, ki so odličen samostojen obrok. A le, če jih pametno sestaviš. Potrebuješ nekaj beljakovin, nekaj ogljikovih hidratov, nekaj pravih maščob in še nekaj same zelenjave. In še najpomembnejše: pravi preliv. Nikoli, nikoli, nikoli ne podcenjuj pravega preliva. Če je ta švoh, je tudi celotna solata švoh. Pravi solatni preliv vsebuje nekaj maščob, nekaj kisline, sol in dodatke v obliki začimb, dišavnic in drugih malenkosti. Današnja solata ima vse našteto!

Da ti bo priprava še enostavnejša, pa še nekaj dejstev o tej solati za s seboj:

  • Namesto motovilca lahko uporabiš tudi katero drugo solato, na primer rukolo.
  • Namesto bučnih semen lahko uporabiš tudi katere koli druge oreščke.
  • Namesto fete lahko uporabiš tudi mocarelo.

Solato lahko, kot že pravi naslov, pripraviš vnaprej in odneseš s seboj v službo, šolo, izlet, piknik … Ker je preliv na dnu kozarca, se zelenje – v našem primeru motovilec – ne namaka v prelivu in je posledično bolj svež. V prelivu se namakajo le artičoke in čičerika, ki pa jim v marinadi ni nič hudega, saj tam pridobivajo na okusu.

Seveda pa ni nujno, da to solato ješ le na poti. Pripraviš si jo lahko tudi doma. Če jo pripravljaš vnaprej, priporočam, da preliv hraniš ločeno, saj tako zelenje ne bo namočeno in posledično ne bo pocasto.

Ta solata je predvsem zaradi čičerike in fete dokaj nasitna in če poleg poješ še kos (polnozrnatega) kruha, bo lakota potrkala na vrata šele čez tri ure.

Preden pa pogledaš video priprave in pogledaš sestavine, pa si poglej še povezavo še do ene solata za s seboj. Ta solata za s seboj s stročjim fižolom, koruzo, mocarelo in gorčičnim prelivom je čudovita!

Sedaj pa si brž poglej video pripravo te solate in se prepričaj, da jo moraš res pripraviti čim prej! Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (53 s)

SESTAVINE ( za 2 osebi)

Sestavine za preliv:

  • 9 žlic olivnega olja
  • 60 ml vode
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 4 žlice limoninega soka
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička bazilike
  • 1 strok česna
  • 1 šopek peteršilja
  • 1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

  • 2 pesti motovilca
  • 1 pločevinka kuhanih artičok
  • 1 pločevinka kuhane čičerike
  • 8 kosov sušenega in v olje vloženega paradižnika
  • 2 žlici bučnih semen
  • 1 paketek fete

PRIPRAVA

Najprej pripravi preliv. Skupaj zmiksaj olje, peteršilj, česen, origano, baziliko, sol, poper, vinski kis, limonin sok in vodo.

Nato pripravi vse ostale sestavine. Motivlec operi in osuši, čičeriko splahki in odcedi, artičoke pa odcedi. Feto nareži na kockice, paradižnik pa na rezinice.

V posodico ali kozarec za vlaganje položi sestavine v tem vrstnem redu: preliv, artičoke, čičeriko, sušene paradižnike, feto, bučna semena in motovilec in kozarec zapri. Tako pripravljeno solato lahko v hladilniku hraniš tudi nekaj dni, a ne veš kot 4.

Pred postrežbo preveri, če je kozarec dobro zaprt, potem pa ga obrni na glavo, da se preliv prelije čez sestavine.

Nato solato prenesi na krožnik, še malenkost premešaj in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply