Solata s čičeriko, artičokami, feto in limoninim prelivom

0 comments

Ta solata je čudovita mešanica odličnih okusov – imava čičeriko, feto, motovilec, artičoke in resnično fenomenalen preliv – ki naravnost avdušijo. Če poleg poješ še kos kruha, je sitost zagotovljena!

Solate so lahko pravi dolgčas, lahko pa so prava poslastica. Seveda so tu solate, ki so super kot priloga, so pa tu tudi solate, ki so odličen samostojen obrok. A le, če jih pametno sestaviš. Potrebuješ nekaj beljakovin, nekaj ogljikovih hidratov, nekaj pravih maščob in še nekaj same zelenjave. In še najpomembnejše: pravi preliv. Nikoli, nikoli, nikoli ne podcenjuj pravega preliva. Če je ta švoh, je tudi celotna solata švoh. Pravi solatni preliv vsebuje nekaj maščob, nekaj kisline, sol in dodatke v obliki začimb, dišavnic in drugih malenkosti. Današnja solata ima vse našteto!

Da ti bo priprava še enostavnejša, pa še nekaj dejstev o tej solati za s seboj:

 • Namesto motovilca lahko uporabiš tudi katero drugo solato, na primer rukolo.
 • Namesto bučnih semen lahko uporabiš tudi katere koli druge oreščke.
 • Namesto fete lahko uporabiš tudi mocarelo.

Solato lahko, kot že pravi naslov, pripraviš vnaprej in odneseš s seboj v službo, šolo, izlet, piknik … Ker je preliv na dnu kozarca, se zelenje – v našem primeru motovilec – ne namaka v prelivu in je posledično bolj svež. V prelivu se namakajo le artičoke in čičerika, ki pa jim v marinadi ni nič hudega, saj tam pridobivajo na okusu.

Seveda pa ni nujno, da to solato ješ le na poti. Pripraviš si jo lahko tudi doma. Če jo pripravljaš vnaprej, priporočam, da preliv hraniš ločeno, saj tako zelenje ne bo namočeno in posledično ne bo pocasto.

Ta solata je predvsem zaradi čičerike in fete dokaj nasitna in če poleg poješ še kos (polnozrnatega) kruha, bo lakota potrkala na vrata šele čez dobre tri ure.

Preden pa pogledaš, kaj točno potrebuješ za pripravo in kako solato tudi pripraviš, pa odklikaj na recept še ene solate za s seboj. Ta solata za s seboj s stročjim fižolom, koruzo, mocarelo in gorčičnim prelivom je čudovita!

Pa poglejva, kako pripraviš to božansko solato. Potrebuješ nekaj zelenjave in feto (lahko tudi mocarelo).

Najprej pripravi preliv. Poglej, kako kremast je!

Nato pripravi vse ostale sestavine. Motivilec operi in osuši, čičeriko splahni in odcedi, artičoke pa odcedi. Feto nareži na kockice, paradižnik pa na rezinice.

Če želiš solato pripraviti za s seboj, v posodico ali kozarec za vlaganje položi sestavine v tem vrstnem redu: preliv, artičoke, čičeriko, sušene paradižnike, feto, bučna semena in motovilec in kozarec zapri. Tako pripravljeno solato lahko v hladilniku hraniš tudi nekaj dni, a ne veš kot 4. Pred postrežbo preveri, če je kozarec dobro zaprt, potem pa ga obrni na glavo, da se preliv prelije čez sestavine.

Ko želiš solato pojesti, vse skupaj prenesi na krožnik, še malenkost premešaj in postrezi.

Sedaj pa si brž poglej video pripravo te solate in se prepričaj, da jo moraš res pripraviti čim prej! Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (53 s)

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Solata s čičeriko, artičokami, feto in limoninim prelivom


 • Author: Barbara
 • Total Time: 15 minut
 • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ta solata je čudovita mešanica odličnih okusov – imava čičeriko, feto, motovilec, artičoke in resnično fenomenalen preliv – ki naravnost avdušijo. Če poleg poješ še kos kruha, je sitost zagotovljena!


Ingredients

Scale

Sestavine za preliv:

9 žlic olivnega olja
60 ml vode
2 žlici belega vinskega kisa
4 žlice limoninega soka
1 žlička soli
1 žlička origana
1 žlička bazilike
1 strok česna
1 šopek peteršilja
1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

2 pesti motovilca
1 pločevinka kuhanih artičok
1 pločevinka kuhane čičerike
8 kosov sušenega in v olje vloženega paradižnika
2 žlici bučnih semen
1 paketek fete


Instructions

 1. Najprej pripravi preliv: Skupaj zmiksaj olje, peteršilj, česen, origano, baziliko, sol, poper, vinski kis, limonin sok in vodo.
 2. Pripravi vse ostale sestavine: Motivlec operi in osuši, čičeriko splahni in odcedi, artičoke pa le odcedi. Feto nareži na kockice, paradižnik pa na rezinice.
 3. Solato sestavi (če pripraviš solato za s seboj): V posodico ali kozarec za vlaganje položi sestavine v tem vrstnem redu: preliv, artičoke, čičeriko, sušene paradižnike, feto, bučna semena in motovilec in kozarec zapri. Tako pripravljeno solato lahko v hladilniku hraniš tudi nekaj dni, a ne veš kot 4.
 4. Serviraj: Pred postrežbo preveri, če je kozarec dobro zaprt, potem pa ga obrni na glavo, da se preliv prelije čez sestavine. Nato solato prenesi na krožnik, še malenkost premešaj in postrezi.

Notes

Namesto motovilca lahko uporabiš tudi katero drugo solato, na primer rukolo.

Namesto bučnih semen lahko uporabiš tudi katere koli druge oreščke.

Tako pripravljeno solato lahko v hladilniku hraniš tudi nekaj dni, a ne veš kot 4.

Solato lahko pripraviš za s seboj – uporabi stekleni kozarec za vlaganje – lahko pa jo pripraviš za takojšnje uživanje.

Namesto fete lahko uporabiš tudi mocarelo.

 • Prep Time: 15

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.