Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov

0 comments

Ta prečudovita, hrustljava, osvežilna in presenetljivo dobra solata samo čaka, da jo pripraviš. Nad njo ne boš navdušen/a le ti, ampak tudi vsi ostali, ki jo bodo poskusili. Vse čudovite kombinacije v tej solati zaokroži sladek preliv, ki ga pripraviš iz sadja, ki je pozimi na razpolago v izobilju.

Iščeš popolno praznično solato? Iskanje je končano! Ta solata je pravi hit, všeč je bila že čisto vsem, ki so jo poskusili. Pa čeprav je v njej največ prav brstičnega ohrovta, ki ni ravno med najbolj priljubljenimi zelenjavami na svetu.

Mi verjameš, če ti povem, da je tako pripravljen brstični ohrovt najboljši ohrovt, kar sem ga kadar koli jedla v svojem življenju? Resnična zgodba! Ker je narezan zelo na tanko in nič toplotno obdelan, nima tistega zoprnega vonja, pa še vso hrustljavost obdrži. Brstični ohrovt – ki pa mora biti resnično čist! – lahko naribaš na roko, čisto enostavno pa ga lahko naribaš tudi v multipraktiku. Če te skrbi, da se je med čiščenjem kakšna pikica umazanije še vedno skrila pred teboj, brstični ohrovt še enkrat splakni potem, ko je že nariban. A previdno, da si ne poribaš prstov – tako, kot sem si ga jaz. A brez skrbi, se je splačalo! Za silvestrsko kosilo, ko jo bom pripravila ponovno, bom pa zagotovo bolj pazila.

To solato naredijo odlično prav vse sestavine, ki jih vsebuje. Ne bi bila enaka brez brstičnega ohrovta, ne bi bila enaka brez hrustljavega pršuta, ne bi bila enaka brez mandljev, ne bi bila enaka brez parmezana in nikakor ne bi bila enaka brez sladkastega preliva, ki vse okuse odlično poveže, pa še zbalansira vso grenkobo brstičnega ohrovta. Res je fin!

Na koncu pa še ena vzpodbubna: Saj poznaš tiste jedi, ki ne izgledajo čisto nič vznemirljivo, potem te pa z okusom tako zelo presenetijo, da na jed nikoli več ne gledaš enako? Ta solata je že ena izmed njih! Naj te izgled ne odvrne od priprave. Pripravi jo in uživaj!

Inspiracijo za recept sem dobila pri Lindsay s Pinch Of Yum.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za preliv:

 • sok 1 limone
 • sok 1 pomaranče
 • 3 žlice jabolčnega soka
 • 1 šalotka
 • 1 dcl olja
 • 1/2 žličke soli
 • poper

Ostale sestavine:

 • 400 g brstičnega ohrovta
 • 6 rezin pršuta
 • 50 g parmezana
 • 50 g narezanih ali sesekljanih mandljev

PRIPRAVA

Brstični ohrovt dobro očisti – olupi zunanje listke in odreži pecelj …

… ter splakni pod tekočo vodo – in naribaj. Naribaj jih ročno ali pa z multipraktikom.

Pršut razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko in peci 15 minut na 200°C.

Pečenega vzemi iz pečice, pusti počivati, da se malo ohladi, potem pa nalomi na manjše koščke. Parmezan naribaj. Šalotko sesekljaj in skupaj z ostalimi sestavinami zmešaj v kremast preliv.

V veliko skledo prenesi ohrovt, dodaj pršut, parmezan in mandlje ter vse prelij s prelivom in premešaj.

Posamezne porcije lahko še dodatno okrasiš s parmezanom.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.