Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov

0 comments

Ta prečudovita, hrustljava, osvežilna in presenetljivo fantastična solata samo čaka, da jo pripraviš. Ni možnosti, da ne boš navdušen/a, saj so bili že čisto vsi, ki so jo poskusili. Vse čudovite elemente v tej solati zaokroži sladek preliv, ki ga pripraviš s pomarančnim, limoninim in jabolčnim sokom, ki je pozimi na razpolago v izobilju.

Iščeš popolno (praznično) solato? Iskanje je končano! Ta solata je pravi hit, všeč je bila že čisto vsem, ki so jo poskusili. Pa čeprav je v njej največ prav brstičnega ohrovta, ki na žalost ni ravno najbolj priljubljena zelenjava na svetu.

Mi verjameš, če ti povem, da je tako pripravljen brstični ohrovt najboljši ohrovt, kar sem ga kadar koli jedla? Resnična zgodba! Ker je narezan zelo na tanko in nič toplotno obdelan, nima tistega zoprnega vonja, pa še vso hrustljavost obdrži. Brstični ohrovt – ki pa mora biti resnično čist! – lahko naribaš na roko, čisto enostavno pa ga lahko naribaš tudi v multipraktiku. A previdno, da si ne poribaš prstov. Če te skrbi, da se je med čiščenjem kakšna pikica umazanije še vedno skrila pred teboj, brstični ohrovt še enkrat splakni potem, ko je že nariban.

To solato naredijo odlično prav vse sestavine, ki jih vsebuje. Ne bi bila enaka brez brstičnega ohrovta, ne bi bila enaka brez hrustljavega pršuta, ne bi bila enaka brez mandljev, ne bi bila enaka brez parmezana in nikakor ne bi bila enaka brez sladkastega preliva, ki vse okuse odlično poveže, pa še zbalansira vso grenkobo brstičnega ohrovta. Res je fin!

Na koncu pa še ena vzpodbubna: Saj poznaš tiste jedi, ki ne izgledajo čisto nič vznemirljivo, potem te pa z okusom tako zelo presenetijo, da na jed nikoli več ne gledaš enako? Ta solata je že ena izmed njih. Pripravi to solato in uživaj!

Če pa ti ostane še kaj brstičnega ohrovta, pa pripravi še Brstični ohrovt v svilnati beli omaki s pršutom.

Največ časa pri pripravi te solate vzame čiščenje brstičnega ohrovta, nato pa je solata pripravljena en-dva-tri.

Očiščen brstični ohrovt naribaj ročno (pazi na prste!) ali v multipraktiku.

 

Popeci še pršut, naribaj parmezan in pripravi preliv.

Vse sestavine nato združi v skledi, jo prelij s prelivom in enostavno uživaj.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 15 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta prečudovita, hrustljava, osvežilna in presenetljivo fantastična solata samo čaka, da jo pripraviš. Ni možnosti, da ne boš navdušen/a, saj so bili že čisto vsi, ki so jo poskusili. Vse čudovite elemente v tej solati zaokroži sladek preliv, ki ga pripraviš s pomarančnim, limoninim in jabolčnim sokom, ki je pozimi na razpolago v izobilju.


Ingredients

Scale

Sestavine za preliv:

 • sok 1 limone
 • sok 1 pomaranče
 • 3 žlice jabolčnega soka
 • 1 šalotka
 • 1 dcl olja
 • 1/2 žličke soli
 • poper

Ostale sestavine:

 • 400 g brstičnega ohrovta
 • 6 rezin pršuta
 • 50 g parmezana
 • 50 g narezanih ali sesekljanih mandljev

Instructions

 1. Brstični ohrovt: Brstični ohrovt dobro očisti. Olupi zunanje listke in odreži pecelj ter splakni pod tekočo vodo. Nato ga naribaj ročno ali pa z multipraktikom.
 2. Pršut: Pršut razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko in peci 15 minut na 200°C. Pečenega vzemi iz pečice, pusti počivati, da se malo ohladi, potem pa nalomi na manjše koščke.
 3. Parmezan: Parmezan naribaj.
 4. Preliv: Šalotko sesekljaj in skupaj z ostalimi sestavinami zmešaj v kremast preliv.
 5. Solata: V veliko skledo prenesi brstični ohrovt, dodaj pršut, parmezan in mandlje ter vse prelij s prelivom in premešaj. Posamezne porcije lahko še dodatno okrasiš s parmezanom.

Notes

Brstični ohrovt – ki pa mora biti resnično čist! – lahko naribaš na roko, čisto enostavno pa ga lahko naribaš tudi v multipraktiku. Če te skrbi, da se je med čiščenjem kakšna pikica umazanije še vedno skrila pred teboj, brstični ohrovt še enkrat splakni potem, ko je že nariban.

Namesto pršuta uporabi katero koli drugo mesnino, ki se lepo hrustljavo popeče.

Solato lahko pripraviš tudi vnaprej, a je še ne prelij s prelivom. Preliv hrani ločeno in ga nato prelij čez solato pred postrežbo.

Inspiracijo za recept sem dobila pri Lindsay s Pinch Of Yum.

 • Prep Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2016, v januarju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.