Ta solata je polna neverjetnih okusov, tekstur in barv in je neverjetno dobra ter tako enostavna za pripravit. Kuhano ajdovo kašo, pečeno zelenjavo (bučke, paprike, jajčevec, stročji fižol) in fantastičen gorčični preliv lahko pripraviš vnaprej, zato je ta solata odlična za vzeti s seboj za malico oz. lahko kosilo.
Popolnoma navdušena sem nad to slastno kombinacijo! Tole vse imava v njej:
- AJDOVO KAŠO – Vse z ajdo mi je neverjetno dobro. Obožujem ajdove žgance, ajdov kruh in samo ajdovo kašo. Tele (klik za recept ->) ajdove palačinke, ki so fantastične tudi nadevane in gratinirane, so mi božanske. Ajda pa ni le dobra, je tudi nadvse koristna za zdravje, pa še hranilno bogata je.
- PEČENO ZELENJAVO – Itak je zelenjava dobra – sploh, če je pripravljena pravilno. Če ti je zelenjava že tako všeč, moraš poskusiti pečeno zelenjavo, ki je za en razred boljša od samo kuhane. Jaz pečeno enostavno obožujem. Tokrat sem uporabila bučko, jajčevce, tri barve paprik in stročji fižol. Prve sem dobila na pozno-poletnem vrtu, stročji fižol pa sem enostavno le vzela iz zamrzovalnika.
- GORČIČNI PRELIV – Lahko imaš super kombinacijo živil, a le solatni preliv je tisti, ki solato naredi tisto res dobro solato. Ta preliv je čudovito kremast, ravno prav kisel in odličen za v to solato.
- DODATKE – Uganeš, kateri oreščki se najbolj ujemajo z ajdo? Ja, to so orehi. Te na grobo sesekljaš in umešaš v solato. Orehi pa niso le super kombinacija z ajdo, ampak so tudi koristni za zdravje. Poleg orehov pa v solato lahko dodaš še malo parmezana (seveda ga izpusti, če bi solato vegansko). Za še bolj globok okus in za sladkobo, pa sem v solato dodala še malo sušenih in v olje vloženih paradižničkov. Res pašejo!
Ok, to so torej sestavine, ki sem jih uporabila. Odlična novica je, da lahko posamezne sestavine tudi enostavno prilagodiš. Nimaš ajdove kaše? Uporabi riž, testenine ali kvinojo. Imaš le nekaj od navedenih zelenjav? Uporabi le tiste, ki jih imaš ali pa dodaj kakšne svoje. Ti gorčica v prelivu ni všeč? Enostavno jo izpusti. Bi raje indijske oreščke ali pa mandlje? Uporabi te. A POZOR: če spremeniš posamezne elemente solate – sploh, če jih spremeniš veliko – dobiš posledično seveda drugačen okus solate. Najverjetneje odličen, a vseeno drugačen.
Ko sem testirala tale recept, sem enkrat v solato vmešala še tunino iz konzerve in okus je bil odličen. Zato ti za še več proteinov predlagam, da dodaš še tunino, kuhane kozice, natrgano piščančje meso ali pa sesekljan pršut. Vse naštete kombinacije bi bile odlične.
Preden pogledava, kako hitro in enostavno lahko pripraviš to hranljivo, nasitno in slastno solato, pa še nekaj receptov za pripravo pozno-poletnih in jesenskih solat:
- Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, motovilcem in mocarelo
- Hranljiva solata s pečeno zelenjavo, bulgurjem in jabolki
- Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov
- Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo
- Krompirjeva solata s stročjim fižolom, kumaro in jajcem
- Solata s čičeriko, artičokami, feto in limoninim prelivom
Še več receptov za solate, ki niso le priloga!, najdi pod oznako Solate.
Priprava te fantastične solate je zelo enostavna. Le skuhaš ajdovo kašo, vmes popečeš zelenjavo, skupaj streseš še preliv in vse našteto zmešaš v eno najboljših solat! Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Najprej pripravi in speci zelenjavo.
Vmes skuhaj ajdovo kašo in pripravi preliv.
Pečeno zelenjavo prenesi v skledo, dodaj vse ostalo in nežno premešaj.
Ta solata je res božanska!

Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta solata je polna neverjetnih okusov, tekstur in barv in je neverjetno dobra ter tako enostavna za pripravit. Kuhano ajdovo kašo, pečeno zelenjavo (bučke, paprike, jajčevec, stročji fižol) in fantastičen gorčični preliv lahko pripraviš vnaprej, zato je ta solata odlična za vzeti s seboj za malico oz. lahko kosilo.
Ingredients
Sestavine za pečeno zelenjavo:
- 1 bučka
- 2 papriki (lahko različne barve)
- 1 jajčevec
- 1 pest stročjega fižola (lahko zamrznjen)
- 1 šalotka ali 1/2 rdeče čebule
- 2 žlici (olivnega) olja
- sol, poper po okusu
- 1 žlička mešanice mediteranska zelišča (ali po 1/4 žličke rožmarina, timijana, bazilike, mlete sladke paprike)
Sestavine za preliv:
- 1/2 žličke mešanice mediteranska zelišča (ali po 1/4 žličke rožmarina, timijana, bazilike, mlete sladke paprike)
- 1/4 žličke česna v prahu
- 1/4 žličke soli
- 1 žlica gorčice
- 6 žlic olja
- 3 žlice (jabolčnega) kisa
- 3 žlice vode
Ostale sestavine:
- 100 g nekuhane ajdove kaše
- 4 kosi sušenega (v olje vloženega) paradižnika
- orehi
- parmezan (neobvezno)
- svež peteršilj
Instructions
- Pečena zelenjava: Zelenjavo nareži na kose, prelij z oljem in potresi z začimbami, premešaj in prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Peci približno 30 minut pri 200°C. Vmes po želji zelenjavo enkrat premešaj.
- Ajdova kaša: Ajdovo kašo stresi v osoljeno vrelo vodo in kuhaj približno 10 minut oziroma glede na navodila na embalaži. Kuhano dobro odcedi in pusti, da se ohlaja.
- Preliv: Z vsemi sestavinami za preliv zmešaj kremast preliv. Poskusi in po potrebi dodelaj – če potrebuje več soli, dodaj še malo soli, če je premalo kisla, dolij še malenkost kisa.
- Ostalo: Paradižnike nareži na koščke, parmezan naribaj, orehe sesekljaj in parmezan naribaj na lističe.
- Solato sestavi: Pečeno zelenjavo, kuhano ajdovo kašo, paradižnike, orehe in peteršilj prenesi v skledo, prelij s prelivom in nežno premešaj. Postrezi takoj ali pa shrani za kasneje (že zmešana solata zdrži dva dni, ločeno pa lahko sestavine hraniš tudi 4 dni).
Notes
Če mediteranske mešanice začimb nimaš, uporabi kombinacijo (ali pa katero izmed naštetih začimb izpusti, če ti ni všeč): rožmarina, timijana, bazilike, mlete sladke paprike.
Namesto parmezana lahko uporabiš tudi feto ali kozji sir.
Orehi čudovito pašejo z ajdovo kašo, lahko pa jih nadomestiš z mandlji, indijskimi oreščki ali lešniki.
Za še več proteinov v solato dodaj tunino, pršut, gambere ali kuhano/pečeno piščančje meso.
- Prep Time: 15
- Cook Time: 30