Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

, 23. Oct 2016 | No Comments

Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

Medtem, ko je spomladi in poleti zelenjava najboljša sveža, je jeseni in pozimi najboljša pečena. Nadišavi jo z olivnim oljem, začimbami in peci v pečici toliko časa, da postane mehka, sladka in odlična! Jap, solata je s pečeno zelenjavo, bulgurjem in limoninim prelivom božanska tudi jeseni.

Cvetača, sladki krompir, koromač! Sama odlična zelenjava. Ki po kratkem počivanju v pečici postane mehka, sladka in neverjetno diši! V hladnejših dnevih imam res rada pečeno zelenjavo. Obožujem pečeno zelenjavo na solati (katerikoli, tudi radiču, motovilcu …) skupaj  s sezamovim prelivom, odlična pa je tudi z gorčičnim prelivom.

Tokratni recept je še bolj nasiten, saj ne vsebuje le pečene zelenjave in solate. Vsebuje bulgur, ki ima ravno prav velika zrna, da vpijejo okuse pečene zelenjave in limoninega preliva. Če ti bulgur ni všeč ali ga nimaš na razpolago, lahko uporabiš tudi kuskus.

Ni kaj, ta solata je ena najboljših!

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za limonin preliv:

  • sok 1 limone
  • 1 žlička agavinega sirupa
  • 1 ščepec soli
  • poper
  • 1 večji šopek svežega peteršilja
  • 6 žlic olja

Ostale sestavine:

  • 1/2 glavice cvetače
  • 1 sladek krompir
  • 1/2 koromača
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 2 vejici ali 1/2 žličke suhega timijana
  • 1 pest nesoljenih indijskih oreščkov
  • 120 g bulgurja

Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

PRIPRAVA

Cvetačo nareži na cvetke, te pa za pet minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in živalice. Potem cvetke poberi iz vode, splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi. Krompir olupi in nareži na kockice. Koromač prav tako nareži na rezinice. Pekač obloži s papirjem s peko, nanj razporedi zelenjavo, jo posoli in popopraj, potresi s timijanom, pokapaj z oljem in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 220 stopinj. Vmes zelenjavo enkrat previdno premešaj.

Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

Bulgur skuhaj v soljeni vodi po navodilih na embalaži.

Peteršilj sesekljaj in prenesi v posodico. Dodaj še vse ostale sestavine za preliv in dobro zmešaj.

Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

Kuhan bulgur prenesi v veliko skledo, potem pa vanjo stresi še pečeno zelenjavo. Dodaj nasekljane indijske oreščke, vse prelij s prelivom in dobro premešaj.

Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

Solato serviraj, postrezi in uživaj!

Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply