Hranljiva solata s pečeno zelenjavo, bulgurjem in jabolki

0 comments

Hranljive in nasitne solate polne različne zelenjave in žitaric so tisto, kar potrebuješ, pa če tega sploh še ne veš! Za pripravo izberi katero koli zelenjavo, žitarice in oreščke ter vse prelij z božanskim, ravno prav kislim prelivom, ki vse okuse čudovito poveže. Ja, čas je, da spoznaš to čudovito solato, polno vitaminov in hranljivih snovi.

Medtem, ko je spomladi in poleti zelenjava najboljša sveža, je v preostalih mesecih leta odlična prav pečena zelenjava, s katero lahko pripravimo ne le enolončnice (za kar jo večinoma uporabljamo pozimi), ampak tudi odlične in hranljive solate. Zelenjavo nadišavi z olivnim oljem, odličnimi in polnimi začimbami in peci v pečici toliko časa, da postane mehka, naravno sladka in res odlična! Ja, to je ena izmed tistih solat, ki jo jemo čez celo leto, saj solate niso rezervirane le za vroče dni.

Recept za to solato je odličen tudi zato, ker jo lahko prilagodimo svojemu okusu in sestavinam, ki jih imamo na izbiro. Solato sestavi z:

  • katero koli zelenjavo: brokolijem ali cvetačo, sladkim krompirjem ali rumeno bučo, koromačem, papriko, čebulo, korenjem …
  • katero koli žitarico: bulgurjem, kvinojo, kuskusom, rižem …
  • katerimi koli oreščki: indijskimi oreščki, pistacijami, lešniki, orehi …
  • katerim koli sadjem: jabolkom, hruško … (sadje je v solatah odlično!)
  • in čudovitim prelivom: odličen je limonin, balzamični, gorčični …

Vidiš? Izbereš lahko karkoli si zaželiš, res si jo prilagodi okusu. Ko pa jo pripraviš večkrat, pa lahko glavne izbrane sestavine tudi spreminjaš in imaš tako vsakič čisto novo solato in nove okuse. Če pa to ni noro! Ker ta solata vsebuje vse, kar potrebujemo za hranljiv obrok, je fantastičen samostojen obrok, če želiš, pa poleg pripravi še prilogo po izbiri.

Solato lahko pripraviš tudi vnaprej in s seboj odneseš v službo, šolo … Prelito s prelivom pojej še isti dan, če pa vse sestavine za solato in preliv hraniš ločeno in združiš tik pred postrežbo, pa v hladilniku predpripravljena solata zdrži še kak dan ali dva več. Jabolko v tem primeru pokapaj z malo limoninega soka, da ti ne porjavi ali pa ga nareži šele pred postrežbo.

Preden pa pogledava, kako to fantastično solato pripraviš, pa še nekaj idej za hranljive in odlične solate, ki so primerne za samostojen obrok:

Še veliko več idej za solate pa najdi pod oznako Solate.

Preden pa greva na recept, pa poglej še podlago na teh fotkah. Kaj ni lepa?! Vse zasluge gredo instantbackdrops.com. ♡

Za pripravo te božanske solate potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej spečeš zelenjavo, ki jo nadišaviš z odličnimi začimbami in nekaj olja. Pečena zelenjava je 100x boljša od kuhane, zato se pripravi na božanske okuse!

Nato skuhaj bulgur ali katero koli žitarico po izbiri ter pusti, da se malenkost ohladi.

Na koncu pripravi še preliv. Za pripravo uporabi kar kozarček z navojem, ki ga nato stresi kot koktejl, da se vse sestavine lepo premešajo.

Ko imaš vse sestavine pripravljene, jih zberi skupaj, nato pa prelij s prelivom in uživaj!

Ni kaj, ta solata je ena najboljših!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hranljiva solata s pečeno zelenjavo, bulgurjem in jabolki


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Hranljive in nasitne solate polne različne zelenjave in žitaric so tisto, kar potrebuješ, pa če tega sploh še ne veš! Za pripravo izberi katero koli zelenjavo, žitarice in oreščke ter vse prelij z božanskim, ravno prav kislim prelivom, ki vse okuse čudovito poveže. Ja, čas je, da spoznaš to čudovito solato, polno vitaminov in hranljivih snovi.


Ingredients

Scale

Sestavine za solato:

  • 1/2 glavice brokolija (ali cvetače)
  • 1 sladek krompir (ali rumena buča)
  • 1/2 koromača
  • olivno olje
  • 1 žlička Kotányi Mediteranskih zelišč
  • Kotányi poper po okusu
  • 1 pest nesoljenih indijskih oreščkov (ali katerih drugih oreščkov in/ali semen)
  • 120 g bulgurja (ali katero drugo žitarico)

Sestavine za preliv:


Instructions

  1. Zelenjava: Brokoli nareži na cvetke, krompir olupi in nareži na kockice, koromač pa na rezinice. Zelenjavo prenesi v skledo, jo prelij z oljem in potresi z začimbami in dobro premešaj. Pekač obloži s papirjem s peko, nanj razporedi zelenjavo in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.
  2. Bulgur: Bulgur skuhaj v soljeni vodi po navodilih na embalaži. Nato ga dobro odcedi, če ostane kaj vode, ter pusti, da se ohladi na sobno temperaturo.
  3. Preliv: Peteršilj sesekljaj in prenesi v posodico. Dodaj še vse ostale sestavine za preliv in dobro zmešaj ali pretresi.
  4. Solata: Kuhan bulgur prenesi v veliko skledo, dodaj pečeno zelenjavo in na rezinice ali na kockice narezano jabolko ter indijske oreščke. Vse prelij s prelivom in nežno premešaj ter postrezi.

Notes

Za solato izberi katero koli zelenjavo (brokolijem ali cvetačo, sladki krompir ali rumeno bučo, koromač, papriko, čebulo, korenjem …), kero koli žitarico (bulgur, kvinoja, kuskus, riž …) in katere koli oreščke: indijske oreščke, pistacije, lešnike, orehe …).

Če je brokoli domač ali če je videti umazan, cvetke za pet minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in živalice. Potem cvetke poberi iz vode, splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi.

Solata bo odlična z jabolkom ali hruško, po želji pa sadje lahko tudi izpustiš. Če solato pripravljaš vnaprej, jabolko v tem primeru pokapaj z malo limoninega soka, da ne porjavi ali pa ga nareži šele pred postrežbo.

Solato lahko pripraviš tudi vnaprej. Prelito s prelivom pojej še isti dan, če pa vse sestavine za solato in preliv hraniš ločeno in združiš tik pred postrežbo, pa v hladilniku predpripravljena solata zdrži še kak dan ali dva več.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2016, v marcu 2022 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.