Pisana solata s pečenim brokolijem, krutoni, jajcem in gorčičnim prelivom

, 22. Jan 2019 | No Comments

Kdor pravi, da so solate le za poletje, se še kako moti! Ta pisana, hranljiva in slastna solata dokazuje nasprotno. S sestavinami, ki so tudi pozimi enostavno na voljo, lahko pripraviš čudovito solato, ki ni le dobra, ampak tudi zdrava.

Tako kot so juhe, so tudi solate pri meni na jedilniku čez vse leto. Nisem le poletna solatarka. Za pripravo solate seveda vedno prilagodim sestavine, ki so v sezoni, nikoli pa ne pozabim na čudovite prelive, ki so pravzaprav tisti, ki naredijo solato. Solate obožujem celo tako zelo, da sem jim namenila celoten blog zapis. Preberi si tudi vse o solatnih prelivih!

Pa pojdiva k današnji solati. Današnja solata je sestavljena s:

  • solato: motovilec in rdeč radič sta čudoviti zimski solati
  • še več zelenjave: v ponvi (jaaa, brokoli lahko popečeš tudi brez pečice!) popečen brokoli je fantastičen, super pa so tudi v olje vloženi sušeni paradižniki
  • sadjem: dodala sem olupljeno in na kolute narezano pomarančo
  • beljakovinami: solato sem obogatila s trdo (lahko tudi z mehko kuhanim!) kuhanim jajcem in tankimi rezinami sira
  • čudovitim prelivom: tokrat povezovalno vlogo igra preliv s polnozrnato (lahko uporabiš tudi navadno) gorčico

Vsem čudovitim sestavinam pa družbo delajo še doma narejeni kruhovi krutoni, ki so tisti del solate, ki želodček nasiti in tako poskrbi, da smo siti dlje časa.

Da pa tvoja zima ne bo žalostna brez solat, ti predlagam še nekaj zimskih (oziroma primernih za zimski čas) solat:

Vse te solate so primerne tako za kosilo kot za večerjo. Uživaj in dober tek!

Preden pa si pogledaš video recept priprave solate, pa še nekaj dodatnih informacij o pisani solati:

  • Preliv lahko pripraviš tudi vnaprej in po želji tudi brez balzamičnega kisa.
  • Kruhove kocke in jajce so lahko ob serviranju tudi topli, zato ta solata tekne tudi v hladnejših dneh.
  • Jajci skuhaj v rahlo okisani (z nekaj kapljicami limoninega soka ali kisom), da se lažje olupijo.
  • Pomarančo lahko previdno olupiš kar z nožem in nato narežeš na kolute.
  • Namesto brokolija lahko uporabiš tudi cvetačo ali pa čičeriko.
  • Za kruhove krutone lahko uporabiš kateri koli kruh, tudi že nekaj dni starega.
  • Solato lahko vzameš tudi s seboj, a predlagam, da preliv hraniš ločeno.

Sedaj pa si brž poglej video pripravo te pisane solate in se prepričaj, da ga moraš res pripraviti čim prej! Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (59 s)

SESTAVINE ( za 2 osebi)

  • 2 pesti motovilca
  • 1 pest radiča
  • ½ glavice brokolija
  • 4 kosi v olje vloženega posušenega paradižnika
  • 1 žemlja
  • sir
  • olje
  • limona in pomaranča
  • 2 jajci
  • (polnozrnata) gorčica
  • balzamični kis
  • sol, poper

PRIPRAVA

Iz 6 žlic olja, soka pol limone, žlice balzamičnega kisa in soli ter polja pripravi preliv.

Na olju popeci na kocke narezano žemljo, malo še posoli in popopraj. Na olju popeci tudi brokolijeve cvetke ter jih mali posoli in popopraj. Paradižnike nareži na rezinice, pomarančo pa olupi in nareži na kolute.

Jajci trdo (ali mehkejše) skuhaj. V skledi za solato z malo preliva prelij motovilec, radič, popečen brokoli in paradižnik.

Solato serviraj, okrasi s kruhovimi kockami, jajcem, pomarančo in sirom ter pokapaj že z nekaj preliva. Takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply