Pisana solata s pečenim brokolijem, krutoni, jajcem in gorčičnim prelivom

0 comments

Kdor pravi, da so solate le za poletje, se še kako moti! Ta pisana, hranljiva in slastna solata dokazuje nasprotno. S sestavinami, ki so tudi pozimi enostavno na voljo, lahko pripraviš čudovito solato, ki ni le dobra, ampak tudi zdrava.

Tako kot so juhe, so tudi solate pri meni na jedilniku čez vse leto. Nisem le poletna solatarka. Za pripravo solate seveda vedno prilagodim sestavine, ki so v sezoni, nikoli pa ne pozabim na čudovite prelive, ki so pravzaprav tisti, ki naredijo solato. Solate obožujem celo tako zelo, da sem jim namenila celoten blog zapis. Preberi si tudi vse o solatnih prelivih!

Pa pojdiva k današnji solati. Današnja solata je sestavljena s:

  • solato: motovilec in rdeč radič sta čudoviti zimski solati
  • še več zelenjave: v ponvi (jaaa, brokoli lahko popečeš tudi brez pečice!) popečen brokoli je fantastičen, super pa so tudi v olje vloženi sušeni paradižniki
  • sadjem: dodala sem olupljeno in na kolute narezano pomarančo
  • beljakovinami: solato sem obogatila s trdo (lahko tudi z mehko kuhanim!) kuhanim jajcem in tankimi rezinami sira
  • čudovitim prelivom: tokrat povezovalno vlogo igra preliv s polnozrnato (lahko uporabiš tudi navadno) gorčico

Vsem čudovitim sestavinam pa družbo delajo še doma narejeni kruhovi krutoni, ki so tisti del solate, ki želodček nasiti in tako poskrbi, da smo siti dlje časa.

Da pa tvoja zima ne bo žalostna in brez solat, ti predlagam še nekaj zimskih (oziroma primernih za zimski čas) solat:

Vse te solate so primerne tako za kosilo kot za večerjo. Uživaj in dober tek!

Za pripravo te solate potrebuješ te sestavine. Natančnejša količina sestavin in postopek sta na dnu strani.

Najprej pripravi slasten preliv, pomarančo pa olupi in nareži na kolute.

Ko imaš vse sestavine pripravljene, solato pripravi.

Solato serviraj, okrasi s kruhovimi kockami, jajcem, pomarančo in sirom ter pokapaj že z nekaj preliva. Takoj postrezi.

Sedaj pa si brž poglej video pripravo te pisane solate in se prepričaj, da jo moraš res pripraviti čim prej!

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (59 s)

Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Pisana solata s pečenim brokolijem, krutoni, jajcem in gorčičnim prelivom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Kdor pravi, da so solate le za poletje, se še kako moti! Ta pisana, hranljiva in slastna solata dokazuje nasprotno. S sestavinami, ki so tudi pozimi enostavno na voljo, lahko pripraviš čudovito solato, ki ni le dobra, ampak tudi zdrava.


Scale

Ingredients

2 pesti motovilca
1 pest radiča
½ glavice brokolija
4 kosi v olje vloženega posušenega paradižnika
1 žemlja
sir
olje
limona in pomaranča
2 jajci
(polnozrnata) gorčica
balzamični kis
sol, poper


Instructions

  1. Preliv: Iz 6 žlic olja, soka pol limone, žlice balzamičnega kisa in soli ter olja pripravi preliv.
  2. Priprava sestavin: Na olju popeci na kocke narezano žemljo, malo še posoli in popopraj. Na olju popeci tudi brokolijeve cvetke ter jih mali posoli in popopraj. Paradižnike nareži na rezinice, pomarančo pa olupi in nareži na kolute. Jajci trdo (ali mehkejše) skuhaj.
  3. Solata: V skledi za solato z malo preliva prelij motovilec, radič, popečen brokoli in paradižnik.
  4. Serviraj: Solato serviraj, okrasi s kruhovimi kockami, jajcem, pomarančo in sirom ter pokapaj že z nekaj preliva. Takoj postrezi.

Notes

Preliv lahko pripraviš tudi vnaprej in po želji tudi brez balzamičnega kisa.

Kruhove kocke in jajce so lahko ob serviranju tudi topli, zato ta solata tekne tudi v hladnejših dneh.

Jajci skuhaj v rahlo okisani (z nekaj kapljicami limoninega soka ali kisom), da se lažje olupijo.

Pomarančo lahko previdno olupiš kar z nožem in nato narežeš na kolute.

Namesto brokolija lahko uporabiš tudi cvetačo ali pa čičeriko.

Za kruhove krutone lahko uporabiš kateri koli kruh, tudi že nekaj dni starega.

Solato lahko vzameš tudi s seboj, a predlagam, da preliv hraniš ločeno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.