Čudovita jesenska solata polna zdravih sestavin je prava izbira za večerjo ali kosilo. Nežen in kremast preliv se fenomenalno ujema z radičem in rukolo in je ravno pravšnji kontrast slanemu pršutu in parmezanu, kruhovi krutoni pa tako lepo hrustajo in res lepo dišijo. Privošči si to solato in uživaj.
Domen je bil nad to solato navdušen – obožuje hrustljav pršut in kremast avokado. Najbolj je vesel predvsem takrat, ko mi uspe narediti preveč krutonov in jih mora požrtvovalno pozobati poleg solate. Oh, Domen je res pravi heroj. ?
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za krutone:
- 2 kosa belega kruha
- peteršilj
- maslo ali olivno olje
- parmezan
Sestavine za balzamično-gorčični preliv:
- 4 žlice (repičnega) olja
- 3 žlice balzamičnega kisa
- sol
- poper
- 1/2 žličke gorčice
Ostale sestavine:
- 1/2 rdečega radiča
- 2 pesti rukole
- 2 žlici bučnih semen
- 1 kos parmezana
- 1/2 avokada
- sol
- poper
- limonin sok
- 1 paket pršuta
PRIPRAVA
Pekač obloži s papirjem za peko in nanj razporedi rezine pršuta. Peci jih v pečici, ogreti na 160°C približno 10 minut, da se popečejo. Pečene rezine previdno vzemi iz pečice in pusti, da se ohladijo. Ohlajene (morale bi biti trde in hrustljave) nalomi na koščke.
Kruh nareži na kocke. Prenesi jih v pekač, pokapaj s stopljenim maslom ali olivnim oljem in peci 5 minut v pečici, ogreti na 180°C. Potem pekač previdno vzemi iz pečice, kruhove kocke potresi z naribanim parmezanom in sesekljanim peteršiljem, kocke premešaj in peci še 5 minut.
Opran radič narezi na rezine, rukolo pa operi in osuši. Polovico avokada nareži na rezinice in pokapaj z limoninim sokom. Vse sestavine za preliv prenesi v steklen kozarec z navojem, ga dobro zapri in pretresi, da dobiš kremast preliv.
Rukolo in radič prelij z večino preliva in premešaj. Razporedi ju na krožnik in okrasi s pršutom, kruhovimi krutoni, bučnimi semeni in naribanim parmezanom ter avokadom – avokado še malenkost posoli in popopraj. Solato na koncu še pokapaj s preostalim prelivom in postrezi.