Description
Hranljive in nasitne solate polne različne zelenjave in žitaric so tisto, kar potrebuješ, pa če tega sploh še ne veš! Za pripravo izberi katero koli zelenjavo, žitarice in oreščke ter vse prelij z božanskim, ravno prav kislim prelivom, ki vse okuse čudovito poveže. Ja, čas je, da spoznaš to čudovito solato, polno vitaminov in hranljivih snovi.
Ingredients
Sestavine za solato:
- 1/2 glavice brokolija (ali cvetače)
- 1 sladek krompir (ali rumena buča)
- 1/2 koromača
- olivno olje
- 1 žlička Kotányi Mediteranskih zelišč
- Kotányi poper po okusu
- 1 pest nesoljenih indijskih oreščkov (ali katerih drugih oreščkov in/ali semen)
- 120 g bulgurja (ali katero drugo žitarico)
Sestavine za preliv:
- sok 1 limone
- 6 žlic olja
- 1 žlička agavinega sirupa ali medu
- 1 ščepec soli
- Kotányi poper po okusu
- 1/4 žličke Kotányi mletega česna
- 1 večji šopek svežega peteršilja
Instructions
- Zelenjava: Brokoli nareži na cvetke, krompir olupi in nareži na kockice, koromač pa na rezinice. Zelenjavo prenesi v skledo, jo prelij z oljem in potresi z začimbami in dobro premešaj. Pekač obloži s papirjem s peko, nanj razporedi zelenjavo in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.
- Bulgur: Bulgur skuhaj v soljeni vodi po navodilih na embalaži. Nato ga dobro odcedi, če ostane kaj vode, ter pusti, da se ohladi na sobno temperaturo.
- Preliv: Peteršilj sesekljaj in prenesi v posodico. Dodaj še vse ostale sestavine za preliv in dobro zmešaj ali pretresi.
- Solata: Kuhan bulgur prenesi v veliko skledo, dodaj pečeno zelenjavo in na rezinice ali na kockice narezano jabolko ter indijske oreščke. Vse prelij s prelivom in nežno premešaj ter postrezi.
Notes
Za solato izberi katero koli zelenjavo (brokolijem ali cvetačo, sladki krompir ali rumeno bučo, koromač, papriko, čebulo, korenjem …), kero koli žitarico (bulgur, kvinoja, kuskus, riž …) in katere koli oreščke: indijske oreščke, pistacije, lešnike, orehe …).
Če je brokoli domač ali če je videti umazan, cvetke za pet minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in živalice. Potem cvetke poberi iz vode, splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi.
Solata bo odlična z jabolkom ali hruško, po želji pa sadje lahko tudi izpustiš. Če solato pripravljaš vnaprej, jabolko v tem primeru pokapaj z malo limoninega soka, da ne porjavi ali pa ga nareži šele pred postrežbo.
Solato lahko pripraviš tudi vnaprej. Prelito s prelivom pojej še isti dan, če pa vse sestavine za solato in preliv hraniš ločeno in združiš tik pred postrežbo, pa v hladilniku predpripravljena solata zdrži še kak dan ali dva več.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut