Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo

0 comments

Ta solata, primerna za kateri koli letni čas, je čudovita. Vsebuje same zdrave in okusne sestavine, največ okusa pa ji da okisana čebula, ki solato lepo osveži in limetina lupinica, ki se z rižem in stročjim fižolom čudovito ujema. Solata je bogatejša še z avokadom.

Kdo je rekel, da so solate le za poleti? S tole solato ti dokazujem, da so solate dobre kadar koli v letu. Ta solata je čudovita tudi zato, ker jo lahko pripraviš brez obiska tržnice ali trgovine – riž vzemi iz shrambe, fižol pa iz zamrzovalnika. Enostavno!

Preden pogledava, kaj potrebuješ za to solato, pa še nekaj idej za slastne poletne solate:

Ok, torej današnja solata. Ne le, da je super, še enostavna je za pripravo. V solati je stročji fižol, z njim pa se čudovito ujemajo arašidi, zato jih kar veselo stresi v solato. V solati je tudi rjavi riž in res ga priporočam. Je dosti boljši zate od navadnega belega – bolj te nasiti, pa še dlje ga prebavljaš, kar pomeni, da tudi lakota pride nazaj kasneje. Je že res, da se rjavi riž kuha malo dlje od belega, zato ga morda skuhaj kar dan/večer prej, medtem ko gledaš film ali kakšno nadaljevanko, kuhanega pa nato odcedi in ohladi ter shrani v hladilniku.

Pa poglejva potek priprave tele naše čudovite solate z rižem, stročjim fižolom in čebulo:

 1. naprej skuhaj riž in stročji fižol
 2. pripravi okisano čebulo
 3. vse sestavine združi v solato
 4. uživaj!

Če ti slučajno ostane nekaj okisane čebule, ti predlagam, ga jo uporabiš v tem fantastičnem veganskem! burgerju s koruzno-čičerikinim polpetom.

Solata zelo dobro tudi stoji, zato jo lahko pripraviš vnaprej. Pred postrežbo jo le premešaj, ji dodaj avokado in ta-da – čudovito kosilo ali večerja je pripravljena. Super bo tudi v službi, šoli ali pa na izletu ali pikniku.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (59 s)

Video je bil pripravljen  v sodelovanju z Delimano Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 45 minut
 • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ta pisana solata je primerna za kateri koli letni čas! Vsebuje same zdrave in okusne sestavine, pripraviš pa jo lahko brez obiska tržnice ali trgovine – riž vzemi iz shrambe, fižol pa iz zamrzovalnika. Enostavno!


Ingredients

Scale

Sestavine za okisano čebulo:

1 dcl jabolčnega/belega kisa
1 rdeča čebula
1/2 žlice sladkorja
1/4 žličke soli

Ostale sestavine:

140 g (rjavega) riža
200 g (zelenega) stročjega fižola
1 pest nesoljenih arašidov
limetina lupinica
4 žlice repičnega, sončničnega ali olivnega olja
1 avokado (neobvezno)


Instructions

 1. Pripravi riž in fižol: Najprej v vreli in soljeni vodi skuhaj riž po navodilih na embalaži. Kuhanega dobro splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedi. Posebej skuhaj stročji fižol – če želiš, daljše stroke pred kuhanjem nareži na manjše koščke. Lahko pa uporabiš že kuhan kupljeni fižol.
 2. Pripravi okisano čebulo: V posodico daj vse sestavine za okisano čebulo in na rezinice narezano čebulo. Posodico pokrij in pusti počivati vsaj 15 minut.
 3. Solato sestavi: V večjo skledo daj riž, ohlajen in kuhan stročji fižol, arašide in odcejeno okisano čebulo. Vse osveži z nekaj limetine lupinice. Prelij s tremi žlicami kisa, v kateri se je namakala čebula, dodaj olje ter solato nežno premešaj.
 4. Solato serviraj: Solato obogati še z na kocke ali rezine narezanim avokadom ter solato postrezi.

Notes

Okisana čebula: Čebulo lahko pripraviš tudi nekaj dni vnaprej. Odlična je tudi v sendvičih in burgerjih.

Priprava vnaprej: Solato lahko pripraviš tudi vnaprej in nato naslednji dan odneseš s seboj v službo, šolo ali na piknik. A pozor: avokado dodaj tik pred postrežbo. Hrani ga z limono ali limeto, saj se bo tako manj obarval.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 40 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.