Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo

, 23. Nov 2015 | No Comments

Ta solata, primerna za kateri koli letni čas je čudovita. Vsebuje same zdrave in okusne sestavine, največ okusa pa ji da okisana čebula, ki solato lepo osveži in limetin preliv, ki se z rižem in stročjim fižolom čudovito ujema. Solata je bogatejša še z avokadom. Če ti je sama solata premalo, poleg postrezi s pečenim krompirjem.

Kdo je rekel, da so solate le za poleti? Jaz že ne. S tole solato ti dokazujem, da so solate dobre kadar koli v letu. Ta solata je čudovita tudi zato, ker jo lahko pripraviš brez obiska tržnice ali trgovine – riž vzemi iz shrambe, fižol pa iz zamrzovalnika. Enostavno!

S stročjim fižolom se čudovito ujemajo arašidi, zato jih kar veselo stresi v solato. Jaz sem tokrat prvič v solati uporabila rjavi riž in moram ti zaupati, da je super. Res je, da se kuha malo dlje od “navadnega”, ampak se splača, saj je zelo zdrav. Skuhaj ga dan/večer prej, medtem ko gledaš film ali kakšno nadaljevanko, kuhanega splakni in ohladi in shrani v hladilniku – naslednji dan bo zato manj dela.

Solata zelo dobro tudi stoji, zato jo lahko pripraviš vnaprej. Pred postrežbo jo le premešaj, ji dodaj avokado in ta-da – čudovito kosilo ali večerja je pripravljena.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za okisano čebulo:

  • 1 dcl jabolčnega/belega kisa
  • 1 rdeča čebula
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 1/4 žličke soli

Sestavine za limetin preliv:

  • 4 žlice repičnega, sončničnega ali olivnega olja
  • 3 žlice limetinega (ali limoninega) soka
  • 1 žlica (jabolčnega) kisa
  • sol
  • poper

Ostale sestavine:

  • 140 g (rjavega) riža
  • 200 g (zelenega) stročjega fižola
  • 1 pest nesoljenih arašidov
  • 1 avokado (neobvezno)
  • poper

Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo

Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo

PRIPRAVA

Najprej v vreli in soljeni vodi skuhaj riž po navodilih na embalaži. Kuhanega dobro splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedi. Posebej skuhaj stročji fižol – če želiš, daljše stroke pred kuhanjem nareži na krajše koščke.

V posodico daj vse sestavine za okisano čebulo in na rezinice narezano čebulo. Posodico pokrij in pusti počivati vsaj 15 minut. Iz vseh sestavin za preliv zmešaj preliv in ga poskusi – dodaj, če katera izmed komponent manjka (morda malo kisa in/ali soli).

V večjo skledo daj riž, ohlajen in kuhan stročji fižol, arašide in odcejeno okisano čebulo. Prelij s prelivom in premešaj, lahko kar s čistimi rokami.

Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo

Solato serviraj in obogati še z na rezine narezanim avokadom – avokado pokapaj z limeto in popopraj. Postrezi in uživaj.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply