Ribe so zdrave, zato je pametno, da jih jemo čim večkrat. Vedno so najbolj priročne prav ribe v konzervi, da pa ne bo na tvojem krožniku vedno le tuna iz konzerve, si zabeleži ta recept in na solato kdaj pa kdaj daj tudi skušo iz konzerve. Z limetino-ingverjevim prelivom je odlična!
Tudi ti v svojo solato največkrat daš prav tuno? Tudi jaz sem bila taka. Je odlična, je dokaj poceni, pa še navajeni smo nanjo. Da pa si življenje malo razburkaš, posezi po skuši. Iz konzerve. Že popolnoma pripravljena – očiščena, pečena in vložena v olivno olje.
Še nekaj besed o prelivu. Tako dober je, da sem s prstom polizala vso posodico. Ne, ni me sram priznati. Ker sem imela tokrat pri nakupu limet srečo in sem naletela na sočno limeto, sem uporabila sok le ene limete. Morda boš ti potreboval/a sok dveh. Če pa limet nimaš na razpolago, lahko uporabiš tudi limono. Razlika med limeto in limono je ponavadi v kislosti – limona je bolj kisla, zato pozor pri doziranju. Sicer pa vedno velja – poskusi in si prilagodi svojemu okusu.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za ingverjev preliv:
- 1 žlička gorčice
- 1 kos svežega ingverja
- 1 strok česna
- 1 večja vejica svežega peteršilja
- 1 ščepec soli
- svež poper
- 1 limeta
- 6 žlic (olivnega) olja
Ostale sestavine:
- 1 konzerva fileja skuše na žaru v oljčnem olju
- 2 veliki pesti solate (berivka, zelena solata, rukola, špinača, motovilec …)
- 1/2 manjšega koromača
- 1 žlica kaper
- 10 (črnih) oliv
- 1 mlada čebulica
- 1 pest češnjevih paradižnikov
- 1/2 (rdečega) svežega feferona (neobvezno)
PRIPRAVA
Najprej pripravi preliv. Ingver in česen naribaj, peteršilj pa sesekljaj. Limeto ožemi. V skodelico z navojem daj vse sestavine …
… in dobro premešaj. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Solato operi in dobro osuši. Olive nareži na rezinice, češnjevce pa na polovičke. Koromač nareži na tanke rezinice, mlado čebulo pa na kolute. Feferon prav tako nareži na rezinice.
Ko imaš vse sestavine pripravljene, solato sestavi. V skledo ali na pladenj razporedi solato, nanjo razporedi češnjevce, koromač, feferon, olive, kapre in mlado čebulo. Če se želiš pobahati z izgledom, dodaj še kakšno vejico svežega peteršilja.
Skušo vzemi iz konzerve in natrgaj na solato. Solato pokapaj s prelivom …
… in nežno premešaj.
Solato serviraj na krožnik in takoj postrezi.