Soba noodles solata z brokolijem, papriko in arašidovim prelivom

0 comments

Z vsakim novim receptom poletne solate ugotavljam, da mi je poletje vedno bolj všeč. Predvsem zaradi solat, ki poleti najbolj pašejo. Če so barvite in se hitro pripravijo, potem veš, da ne bo na krožniku le enkrat, ampak dvakrat, trikrat, štirikrat …

Se spomniš poletne solate iz makarončkov, brokolija in arašidovega preliva, ki me je lani navduševala? Uf, kako je dobra! Prav tako kot “lanska” solata, je tudi letošnja pripravljena s testeninami. In prav tako tudi z arašidovim prelivom. Nekaj odličnega je v tej kombinaciji, moram priznat. Arašidov preliv je tako kremast, tako osvežujoč, tako lep na pogled!

V tokratnem receptu sem med testeninami izbrala soba noodles. Soba noodles so pripravljeni (predvsem – odvisno od proizvajalca) z ajdovo moko in so fenomenalni. Pripraviš jih enostavno, saj za kuho potrebujejo le nekaj minut. Ker imajo značilen vonj in okus po ajdi, poleg ne potrebujejo veliko. Le malo sveže zelenjave in odličen preliv.

Čeprav bi na prvi uč lahko rekli, da je to “navadna” topla testeninska jed, temu ni tako. Skuhane rezance takoj splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedi. Potem pa zmešaj z zelenjavo in prelivom. Solata pa je najboljša hladna oziroma sobne temperature.

Ta recept je lahko odličen tudi za na pot. Vendar pozor. Preliv hrani posebej in ga s testeninami in zelenjavo zmešaj šele tik pred postrežbo.

Soba noodles lahko dobiš že v skoraj vsaki bolje založeni trgovini, v času akcije (in vse do razprodaje zalog) pa tudi v Lidl trgovinah. A če jih ne najdeš, lahko namesto soba noodles uporabiš tudi riževe rezance ali pa tanke špagete.

Pa še beseda o papriki. Lahko uporabiš kombinacijo katere koli barve paprik, po želji tudi le papriko ene barve. Uporabi paprike, ki jih imaš na razpolago in ki so ti najbolj všeč. Z rdečo nikoli ne zgrešiš!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za preliv:

 • 5 žlic arašidovega masla
 • 5 žlic sojine omake
 • 2 žlici (sezamovega) olja
 • 1 žlička medu
 • 1 žlica jabolčnega kisa
 • 1 strok česna
 • približno 5 žlic vode

Ostale sestavine:

 • 1 zavitek soba noodles
 • 1 majhna rdeča paprika
 • 1/2 rumene paprike
 • 1 majhna glavica brokolija
 • sezam in peteršilj za okras

PRIPRAVA

Brokoli nareži na majhne cvetke in približno 5 minut kuhaj v kropu. Skoraj kuhanega (naj bo še hrustljav, a ne več surov) takoj prenesi v mrzlo vodo, da se neha kuhati in ostane lepe zelene barve. Potem ga dobro odcedi.

Medtem obe papriki nareži na majhne kocke. Soba noodles skuhaj po navodilih na embalaži, kuhane pa takoj splakni pod mrzlo vodo in pusti, da se dobro odcedijo.

Z naribanim česnom, arašidovim maslom, oljem, medom in kisom naredi kremast preliv. Dodaj toliko vode, da dobiš kremast tekoč preliv.

Soba noodles, brokoli in papriki prelij s prelivom, …

… nežno premešaj, serviraj, pokapaj še z nekaj preliva, okrasi s sezamom in po želji še s peteršiljem in postrezi.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.