Poletje je najboljši letni čas za pripravo solat. Ne le zato, ker zaradi vročine najbolj teknejo, ampak tudi zato, ker je poleti na razpolago ogromno svežih sestavin, ki kar čakajo, da jih spremeniš v okusno, barvito, zdravo in navdušujočo solato. Enostavno obožujem poletne solate!
Solate niso le priloge, ampak tudi odlične glavne jedi. Če so solate kot priloge sestavljene le iz nekaj zelenja in dodatnih zelenjav, kot so paprika, paradižnik ali kumara, pa so solate kot glavne jedi sestavljene s še nekaj več sestavinami. Dobra solata kot glavna jed vsebuje zelenje, dodatne zelenjave, nekaj proteinov, oreščkov ali semen in konkretnejši preliv. Medtem, ko solate kot priloge ponavadi vsebujejo le malo soli, kisa in olja, solate kot glavne jedi v prelivu združujejo še dodatne začimbe, dišavnice ali kremne elemente, kot so gorčica, jogurt, jajce in podobno.
V današnji recept sem poleg zelenja (rukola), dodatne zelenjave (paradižnik, čebula) in proteinov (piščanec, kozji sir) vključila še sadje. Piščanec se ne ujema odlično le z mangom (primer 1: Mešana solata s piščancem in mangovim prelivom in primer 2: Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso), ampak tudi z nektarino in borovnicami. Solato nekarine in borovnice osvežijo, dodajo malenkost sladkobno noto in skupaj z gorčičnim prelivom resnično navdušijo.
Za pripravo današnjega recepta sem uporabila luštne Luštove paradižničke. Uporabila sem polovico rumenih in polovico rdečih češnjevih paradižnikov in res so fini. Super sladki, super sočni in resnično okusni. Priporočam!
Poglej si no fotko in povej, če bi se taki solati lahko uprl/a? To poletje pripravi takšno solato vsaj enkrat in navduši sebe in svoje bližnje. Ker je poletje super letni čas za uživanje v svežih sestavinah. Poskusi!
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za gorčični preliv:
- 1 žlica gorčice
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlica limoninega soka
- sol
- poper
- 0,5 dcl olivnega olja
Ostale sestavine:
- 1 večja piščančja prsa
- 1 nektarina ali breskev
- 1 pest češnjevcev
- 1 manjša pest svežih borovnic
- 4 pesti rukole
- 1 košček rdeče čebule
- 1 paketek mehkega kozjega sira
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke popra
- 2 žlici olja
PRIPRAVA
Piščančji file nareži na koščke, jih posoli in popopraj ter premešaj. V ponvi segrej malo olja in na segretem počasi popeci piščančje kocke. Naj se skuhajo čez in čez ter na koncu dobijo malo barve.
Rukolo operi in osuši, nektarino nareži na tanke rezinice, češnjevce pa na polovičke. Borovnice splakni in odcedi. Čebulo nareži na zelo tanke kolute.
Na servirni pladenj ali krožnik najprej razporedi rukolo, potem pa še češnjevce, rezinice nektarine, borovnice in popečene piščančje kockice ter nadrobi sir.
V skodelico daj gorčico, limonin sok in kis ter malo posoli in popopraj ter dobro premešaj. Med mešanjem postopoma dodajaj še olje. Preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Na koncu solato pokapaj z gorčičnim prelivom.
Zelo nežno vse premešaj, serviraj in postrezi.