Testeninska solata s piščančjo salamo, mocarelo in paradižniki

0 comments

Pocrkljaj, nasiti in osveži se s to fantastično poletno solato, ki vsebuje tvoje najljubše testenine, veliko odlične zelenjave, piščančjo salamo in mocarelice za beljakovinski del obroka ter čudovit preliv, ki zaokroži vse okuse. Je fantastična in vedno zagotovo navduši. Prava poletna poslastica!

Ker je v hudi vročini sredi poletja močna hrana večino časa bolj ali manj odbijajoča, so tu poletni obroki. In to predvsem velike sestavljene solate, ki nasitijo, osvežijo in pocrkljajo naše vroče teleščke. Priprava te solate ne bi mogla biti bolj enostavna, vse pa lahko pripraviš tudi za vnaprej in odneseš s seboj kamor koli že greš.

V solati se nahajo:

  • TESTENINE – Izberi katere koli želiš. Jaz imam najraje fusile ali peresnike. Velikokrat pa tako ali malenkost drugačno solato pripravim kar s kuskusom.
  • SALAMA IN MOCARELICE – Solata, ki vsebuje beljakovine je solata, ki nasiti. V tej je na kocke narezana piščančja salama in pa mocarelice. Ta Slim & Fit piščančja salama je odlična, saj ni premočnega okusa. Namesto salame lahko uporabiš tudi tunino ali pa predhodno pečeno ali kuhano meso. Če bi vegetarijansko solato, uporabi kar kuhano čičeriko. Namesto mocarelic lahko uporabiš tudi feto ali pa kozji sir.
  • ZELENJAVA – Ta italijansko navdihnjena solata vsebuje tudi olive. Ker prebavljam le črne, sem uporabila te. Lahko bi pa tudi zelene, vendarle pa imajo te malenkost drugačen okus. Za svežino so v solati še kumara in češnjevi paradižniki. Zadnje čase opažam, da v solato lepo sodijo tudi vloženi sladki čiliji, ki niso pekoči, dodajo pa zanimiv okus. V solati pa ne sme manjkati niti čebula, tokrat sem uporabila mlado čebulico, lahko bi pa tudi malo sesekljane rdeče čebule ali šalotke.
  • SOLATNI PRELIV – Preliv je tisti, ki solato naredi neubranljivo. Je tisti del jedi, ki poveže vse ostale sestavine. Slab preliv = slaba solata. V tokratnem prelivu je nekaj sušenih dišavnic, obvezna kis in olje in za svežino še nekaj sveže bazilike. Nujno je, da preliv po pripravi poizkusiš ter po okusu dodaš tisto, kar se ti zdi, da manjka. Ponavadi velja pravilo, da mora biti preliv za takšne solate malenkost preslan (razen če imaš v solati res slane sestavine kot npr. feto) in malenkost prekisel, saj se potem s sestavinami lepo poveže. Pa še to, pazi, da preliv dobro premešaš preden ga preliješ prek solate. Preliv lahko pripraviš tudi vnaprej.

Priprava te solate je ekspresno hitra, saj lahko v času, ko se kuhajo testenine, pripraviš vse ostale sestavine. Pazi, da testenine dobro odcediš in ohladiš – lahko kar pod tekočo hladno vodo. Solato lahko pripraviš vnaprej in pustiš, da se v hladilniku nekaj časa marinira. V celoti pripravljena solata te bo hladilniku počakala do dva dni.

Preden pogledava, kako se ta solata pripravi, pa še nekaj odličnih poletnih hitrih jedi, pripravljenih v 15 minutah ali manj:

Še več poletnih receptov pa najdi pod oznako Poletje.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Na kockice nareži piščančjo salamo ter skuhaj, odcedi in ohladi testenine.

Vmes pripravi ostale sestavine in pripravi tudi preliv.

Nato v veliko solatno skledo položi vse sestavine in jih prelij s prelivom ter nežno premešaj.

Po želji solato potresi še z nekaj sveže naribanega parmezana.

To je takoooo dobro in tako osvežilnooo. Prava poletna poslastica!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Testeninska solata s piščančjo salamo, mocarelo in paradižniki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Pocrkljaj, nasiti in osveži se s to fantastično poletno solato, ki vsebuje tvoje najljubše testenine, veliko odlične zelenjave, piščančjo salamo in mocarelice za beljakovinski del obroka ter čudovit preliv, ki zaokroži vse okuse. Je fantastična in vedno zagotovo navduši. Prava poletna poslastica!


Ingredients

Scale

Sestavine za solato:

  • 100 g piščančjih prsi Slim & Fit Perutnine Ptuj
  • 100 g makaronov
  • 150 češnjevih paradižnikov
  • 1/3 sveže kumare
  • 50 g mocarele v kroglicah
  • 20 g (črnih) oliv
  • 1 mlada čebulica (le zeleni del)
  • 4 vloženi sladki feferoni (neobvezno)
  • 1 šopek sveže bazilike
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana

Sestavine za solatni preliv:

  • 40 ml (olivnega) olja
  • 30 ml vinskega kisa
  • 15 ml vode
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička bazilike
  • 1 žlička soli
  • 1/4 žličke popra
  • nekaj listkov sveže bazilike narezane na rezinice

Instructions

  1. Makaroni: Makarone skuhaj v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži. Kuhane splakni pod mrzlo vodo, da se popolnoma ohladijo.
  2. Salama: Piščančje prsi nareži na kockice. Kumaro po želji olupi in nareži na kockice. Češnjeve paradižnike nareži na polovičke ali četrtine. Olive nareži na kolute. Mocarelice nareži na polovičke ali četrtine. Sladke feferone sesekljaj. Mlado čebulico nareži na kolute.
  3. Preliv: S sestavinami za solatni preliv zmešaj kremast preliv. Poskusi in dodelaj po potrebi.
  4. Solata: V veliko solatno skledo stresi makarone, piščančje prsti, kumaro, češnjeve paradižnike, mocarelice, olive, feferone, mlado čebulico in liste bazilike. Vse prelij s prelivom in nežno premešaj.
  5. Postrežba: Solato serviraj, okrasi z naribanim parmezanom in postrezi.

Notes

Namesto mocarele lahko uporabiš tudi feto ali kozji sir.

Namesto piščančjih prsi uporabi piščančjo šunko ali katero koli drugo salamo, lahko pa tudi tunino, pečeno ali kuhano katero koli meso ali kuhane gambere ali losos.

Namesto mlade čebulice lahko uporabiš rdečo čebulo ali šalotko.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.