Jajca s popečenimi tortiljami in sirom (migas)

0 comments

Svilnata jajčka, združena s popečenimi koščki tortilje in obdani s stopljenim sirom, so čudovit zajtrk ali fantastična večerja. Ravno pravšnje razmerje med hrustljavimi koščki tortilje in mehkimi jajčki naredi to jed resnično neubranljivo. Za piko na i poskrbita česen in čebula v prahu, postrežeš pa lahko z malo čilijeve omake in/ali nežno solato.

Ta španska oz. mehiška jed je tako enostavna, pa tako dobra! Obstaja veliko različic te jedi, bistvo pa je uporaba starega kruha oz. tortilij. Dodajo se jajca, sir ter različne mesnine (chorizo, ocvirki, šunka, slanina …) in zelenjava (česen, paprike, paradižnik, čebula …). Glede na želje in okus, dodaj tisto, kar ti je všeč. Jaz danes predstavljam osnovno različico z jajci, sirom in tortiljami.

To jed največkrat pripravim prav za večerjo, največkrat pa poleg dodam različne solate (špinačo, zeleno solato, kisle kumarice ali papriko, paradižnik, kumare …), velikokrat pa tudi še avokado. Ker so v jedi že tortilje, kruha ne potrebujem. Največkrat to jed naredim, ko mi pri priprave kakšne druge jedi (recimo tele fantastične s piščancem in zelenjavo polnjene tortilije s paradižnikovo omako in sirom) ostane kakšna tortilja. Lahko dodaš tudi sveža zelišča (peteršilj, drobnjak …) ali mlado špinačo, pa svež čili ali čilijeve kosmiče.

Priprava je resnično hitra in enostavna – v desetih minutah imaš to jed na mizi! 

Ker so jajca ključna v dobri prehrani, jih velikokrat pripravim. Ker res ne želim, da bi se jih preobjedla, pripravljam različne jedi, vse pa morajo biti odlične. Le zakaj bi ves čas jedli eno in isto?! Te jajčne jedi si moraš shraniti in jih pripraviti čim prej:

Še več jedi z jajci pa najdi pod oznako Jajca.

Priprava te jedi je hitra in oh kako enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, na dnu stani pa najdeš natančne količine in korake priprave.

Najprej pripraviš in popečeš tortilje. Narežeš jih lahko na trakce, koščke ali trikotničke.

Nato k popečenim tortiljam zliješ razžvrkljana jajca, ki jim dodaš čebulo in česen v prahu, sol in poper. Pečeš še čisto malo, le toliko da jajca zakrknejo, nato pa na vroča razporediš sir, po želji pokriješ za 30 sekund, da se jajca stopijo in to je to. TAKO DOBRO!

Jed lahko posuješ s svežimi zelišči, dodaš čili omako ali kosmiče ter avokado. Poleg pa svežo solato, če ti je to všeč.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Migas: Jajca s popečenimi tortiljami in sirom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 10 minut
  • Yield: za 1 osebo 1x

Description

Svilnata jajčka, združena s popečenimi koščki tortilje in obdani s stopljenim sirom, so čudovit zajtrk ali fantastična večerja. Ravno pravšnje razmerje med hrustljavimi koščki tortilje in mehkimi jajčki naredi to jed resnično neubranljivo. Za piko na i poskrbita česen in čebula v prahu, postrežeš pa lahko z malo čilijeve omake in/ali nežno solato.


Ingredients

Scale

1 majhen košček masla
nekaj kapljic (olivnega) olja
2 majhni ali 1 večja tortilja
2 jajci
1/2 žličke česna v prahu
1/2 žličke čebule v prahu
1 manjša pest sira
poper, sveži peteršilj, čili omaka za postrežbo


Instructions

  1. Priprava: Tortiljo nareži na trikotničke, trakce ali pa jo natrgaj. Jajci razžvrkljaj, jima dodaj česen in čebulo v prahu in malo posoli. Sir naribaj.
  2. Migas: Na ponvi raztopi maslo in segrej olje. Na segretem na obeh straneh popeci tortilje. Prelij z razžvrkljanima jajcema in kuhaj 30 sekund, nato pa nežno premešaj in kuhaj le toliko, da jajca malenkost zakrknejo – nikar ne kuhaj preveč časa, da se jajca ne izsušijo. Na jajca razporedi sir in po želji pokrij za 30 sekund, da se sir stopi – se bo pa sir zaradi toplote hitro stopil.
  3. Postrezi – Jed serviraj na krožnik, po želji popopraj in potresi s čilijem. Poleg odlično sodi solata po želji.

Notes

Namesto v prahu, uporabi svež česen in mlado čebulico.

Uporabi sir, ki se dobro topi.

Tortilje naj bodo polnozrnate, navadne pšeničke ali pa koruzne. Uporabiš lahko tudi toast ali kruh.

Po želji dodaj papriko, špinačo, mesnino po izbiri (slanino, pršut, klobasice, hrenovko …).

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 5 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.