Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

, 11. May 2016 | No Comments

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Ti kruhki so najboljša pomladna jed na svetu! Samo predstavljaj si – popečen dišeč kruh, rahlo zmehčani šparglji in mehko jajce, čez vse pa razliti topel rumenjak. Samo še malo popra in slanih parmezanovih koščkov … in svet se enostavno ustavi. Božansko!

Obožujem šparglje in letos sem jih res komaj čakala. Te dni v moji kuhinji skoraj ni jedi, ki ne bi vsebovala špargljev. Resnično obsedena sem z njimi. Še dobro, da Domen deli mojo obsesijo! Lani sem o špargljih napisala tudi blog post in vabim te, da se o špargljih poučiš tudi ti! 🙂

Preidiva k drugi stvari – poširano jajce. Kaj to sploh je? To so v kopeli kuhana jajca – brez lupine! – kjer beljak popolnoma zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč. Čas kuhanja je malenkost odvisen od velikosti jajca, a s štirimi minutami kuhanja ne moreš zgrešiti. Priprava poširanih jajc ni najbolj enostvna kuharska tehnika na svetu, a z vajo se rezultat izboljša. Osnovna tehnika poširanja jajc, kjer jajce le spustiš v segreto vodo, je najbolj tvegana, saj je v igri veliko dejavnikov, ki lahko zafrknejo poširanje – voda, jajce, temperatura … Zato v današnjem receptu predstavljam tehniko s folijo, ki se je jaz nisem spomnila, sem jo pa prevzela od pravih kuharskih mojstrov. Čeprav je ta tehnika dokaj zamudna, se na koncu izplača. Ker vedno rata!

Ker pa je poširanje jajc lahko prav strašljivo in ker nočem, da bi se temu receptu kdo izogibal prav zaradi tega, ti zaupam, da lahko namesto poširanega jajca na šparglje položiš tudi jajce, pečeno na oko. Tudi v tem primeru se bo rumenjak razlil! To, da se rumenjak razlije čez šparglje je pa pravzaprav edino pravilo. Ker je tako enostavno najboljše! 😉

Ta recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija. Hvala, ekipa! ?

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 4 sveža jajca
  • 4 kosi kruha
  • 1 šopek špargljev
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • parmezan

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

PRIPRAVA

Kose kruha na obeh straneh popeci na (rebrasti) ponvi.

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Popečene pokapaj z olivnim oljem in odloži na krožnik.

Na isti ponvi popeci še šparglje (tem najprej odlomi spodnji oleseneli del). Ko so že skoraj popečeni, jih malo posoli, popopraj in pokapaj z olivnim oljem.

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Poširana jajca pripravi takole: štiri skodelice obloži s folijo, to pokapaj z oljem in v vsako razbij eno jajce.

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Folijo zaveži s kuhinjsko vrvico ali sukancem. Na vrhu mošnjička pusti nekaj zraka.

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Tako pripravljene mošnjičke previdno položi v segreto vodo in kuhaj 4 minute, vmes jih enkrat previdno obrni. Po štirih minutah mošnjičke potopi v mrzlo vodo, da ustaviš kuhanje. Takoj, ko se mošnjički toliko shladijo, da z njimi lahko rokuješ, jih takoj odpri in iz njih previdno vzemi jajčka.

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Na kruh položi šparglje, na šparglje pa poširana jajca. Jajca popopraj, kruhke pa obloži s parmezanovimi koščki.

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Potem pa jajce prereži, da ven steče rumenjak in takoj postrezi.

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply