Kruhki s pečenimi šparglji in jajci

0 comments

Ti kruhki so pomlad na krožniku! Predstavljaj si ugrizniti v popečen dišeč kruhek, ravno prav čvrste šparglje in mehko jajce s toplim razlitim rumenjakom. Za piko na i pa poskrbijo slani parmezanovi koščki in malo popra. Ooh, enostavno božansko!

Obožujem šparglje in letos sem jih res komaj čakala. Te dni v moji kuhinji skoraj ni jedi, ki ne bi vsebovala špargljev. Resnično obsedena sem z njimi. Še dobro, da Domen deli mojo obsesijo! Če jo tudi ti deliš z mano ali pa le želiš poskusiti še več receptov s šparglji, si poglej recepte pod oznako šparglji. Veliko jih je in VSI so božanski!

Spodaj je le nekaj mojih izbranih idej s šparglji, čeprav obožujem čisto vsako:

Ok, pojdiva nazaj k današnjemu receptu. Za pripravo potrebuješ le pet sestavin:

Priprava ti bo vzela le deset minut, kar je čudovito, saj bodo tvoje večerje ali lažja kosilo, pa celo zajtrki, v prihodnje s tem receptom še hitreje narejena.

Točno to ali podobno jed rada pripravljam vse leto. Večino časa popečen kruh namažem z avokadom, nato pa nanj položim ocvrto jajce, čez pa posujem nariban parmezan in potresem s poprom. V tistih treh čudovitih mesecih v letu, ko so šparglji v sezoni (april, maj, junij), pa avokado zamenjam kar s šparglji. Včasih uporabim celo avokado in šparglje. Oh, ta dobra hrana me navdušuje prav vsak dan.

V originalni različici tega recepta sem jajce poširala, ob ponovnem fotografiranju pa sem se odločila za ocvrto jajce. Zakaj? Zato, ker je priprava ocvrtega jajca hitrejša, manj zahtevna, pa še končni rezultat je zelo podoben. Pri poširanem jajcu se razlije rumenjak in poljubčka šparglje. Enako pa jih poljubčka tudi ocvrto jajce, le prav ga moraš pripraviti. Da pa zadovoljim oba načina priprave, bom v nadaljevanju zapisala obe pripravi:

 • Poširano jajce: Poširano jajce je v kopeli kuhano jajce brez lupine, kjer beljak popolnoma zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč. Čas kuhanja je odvisen od velikosti jajca, a s petimi minutami kuhanja ne moreš zgrešiti. Priprava poširanih jajc ni najbolj enostvna kuharska tehnika na svetu, a z vajo se rezultat izboljša. Osnovna tehnika poširanja jajc, kjer jajce le spustiš v segreto vodo, je najbolj tvegana, saj je v igri veliko dejavnikov, ki lahko zafrknejo poširanje – voda, jajce, temperatura … Zato uporabi trik s folijo. V malo šalčko položi desetcentimetrski kos prozorne folije in jo premaži z oljem, nato pa vanjo ubij jajce. Vse štiri konice folije združi skupaj, nato pa jih zaveži z vrvico. Tako pripravljeno culico kuhaj v vreli vodi 5 mimut, culico na sredini kuhanja obrni. Po preteku petih minut jajce previdno vzemi iz culice in položi na popečen šparglje.
 • Ocvrto jajce: Na segreto ponev daj žličko olja, nato pa na segretega ubij jajce. Kuhaj toliko časa, da beljak zakrkne. Nato v ponev kapni nekaj kapljic vode, jo pokrij s pokrovko in kuhaj še nekaj minut, oziroma toliko, da beljak v celoti zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč.

Katero koli tehniko priprave jajc že uporabiš, vem, da ti bo ta recept všeč. Ker je všeč že vsem, ki so ga poskusili.

Priprava jedi je res enostavna. Najprej popečeš kruh, šparglje naoljiš in odišaviš ter prav tako popečeš.

Nato spečeš še jajca in jih položiš na popečen kruh in šparglje.

Jed potreseš s parmezanom, poprom in okrasiš z drobnjakom. Božansko!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kruhki s pečenimi šparglji in jajci


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 10 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ti kruhki so pomlad na krožniku! Predstavljaj si ugrizniti v popečen dišeč kruhek, ravno prav čvrste šparglje in mehko jajce s toplim razlitim rumenjakom. Za piko na i pa poskrbijo slani parmezanovi koščki in malo popra. Ooh, enostavno božansko!


Ingredients

Scale

2 sveži jajci
2 kosa kruha
1 šopek špargljev
sol
Kotányi pisani poper s koriandrom, papriko in čilijem
olivno olje ali ghee ali maslo
parmezan
svež drobnjak


Instructions

 1. Kruh: Kruh na obeh straneh popeci kar na suhi ponvi.
 2. Šparglji: Špargljem odlomi olesenele spodnje dele, nato pa jih prenesi na krožnik. Prelij jih z oljem ter jih posoli in popopraj ter pretresi, da se vse enakomerno razporedi. Šparglje daj na suho ponev in jih popeci na obeh straneh, trajalo bo približno 5 minut.
 3. Jajca:
  Ocvrto jajce: Za cvrtje uporabi maslo, ghee ali olje. Na segreto ponev daj žličko olja, nato pa na segretega ubij jajce. Kuhaj toliko časa, da beljak zakrkne. Nato v ponev kapni nekaj kapljic vode in pokrij s pokrovko ter kuhaj še nekaj minut, oziroma toliko, da beljak v celoti zakrkne, rumenjak pa še ostane tekoč.
  Poširano: V malo šalčko položi desetcentimetrski kos prozorne folije, jo premaži z oljem, nato pa vanjo ubij jajce. Vse štiri konice folije združi skupaj, nato pa jih zaveži z vrvico. Tako pripravljeno culico kuhaj v vreli vodi 5 mimut, culico na sredini kuhanja obrni. Po preteku petih minut jajce previdno vzemi iz culice in položi na popečene šparglje.
 4. Serviraj: Na krožnik položi kruh, nato pa nanje še šparglje. Na šparglje nežno položi še jajce, jih potresi s parmezanom in poprom ter takoj postrezi. Po želji jed okrasi s svežim drobnjakom.

Notes

Uporabi kateri koli kruh, jaz obožujem ajdovega z orehi, polnozrnat toast ali kateri koli kruh s semeni.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 5 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2016, v maju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.