Ti pregrešno dobri špageti te bodo zagotovo navdušili! Špagete obdaja nežna maslena omaka, odišavljena s česnom in svežo baziliko, družbo pa jim delajo šparglji, povaljani v maslenih drobtinah. Mmmmm. Izven sezone špargljev špagete postrezi le z maslenimi drobtinami. Poleg te jedi odlično sodi solata nežnega okusa, poskusi mehko zeleno solato ali kristalko.
Ta jed je pregrešno dobra in nadvse dekadentna. Pripravljena je z veliko masla, ki skupaj s česnom, baziliko in špinačo naredi to jed res božansko. Čeprav uporabiva kar veliko masla, je v jedi tudi veliko nadvse zdravih sestavin: česen, špinača in šparglji. Torej je pravzaprav dobro uravnotežena! Za pripravo uporabi polnozrnate ali navadne špagete.
V sezoni špargljev, ki je od aprila do junija, maslene špagete okrancljaj z drobtinastimi šparglji, izven nje – torej pozno poleti – pa jed pripravi le z odišavljenimi maslenimi drobtinami. Na maslu popraži drobtine, jim po želji dodaj nariban strok česna in malo soli in popra ter špagete potresi le z njimi. Tudi tako bo jed nadvse odlična!
Ta jed je najboljša takoj, ko se pripravi, zato priprave vnaprej ne priporočam. Zaradi maslene omake moraš jed nujno postreči takoj, zato zadnji korak pripravi takrat, ko so vsi že zbrani za mizo. Špagete imej že skoraj skuhane, šparglji naj bodo tudi že pripravljeni, nato pa pripravi omako. Stopi maslo, zmehčaj česen ter dodaj špinačo in baziliko. Med pripravo omake nikar ne hodi stran. Česna nikar ne obarvaj preveč, da jed ne bo grenka. Če se ti to slučajno pripeti, začni znova – zažganega vrzi stran in začni pripravljati omako s svežim maslom in česnom.
Preden si pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako te špagete pripraviš, pa še nekaj idej za čudovite pomladansko-poletne testenine:
- Špageti v kremasti omaki z jajčevci
- Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto
- Polnozrnati špageti s pečenimi paradižniki in koromačem
- Soba noodles solata z brokolijem, papriko in arašidovim prelivom
- Bučkin bolonjeze z makaroni
- Špageti v kremni arašidovi omaki s kumaricami
Še več odličnih receptov za testenine tako ali drugače najdi pod oznako Testenine.
Priprava maslenih špagetov je hitra in enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor – sledi slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej pripravi sestavine, nato pa najprej skuhaj špagete … ter vmes pripravi drobtinaste šparglje.
… ter vmes pripravi drobtinaste šparglje.
Na koncu pripravi še masleno omako in vse sestavine združi.
Hitro pripravljeno in takooo dobro!
PrintBožanski masleni špageti s česnom in šparglji
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ti pregrešno dobri špageti te bodo zagotovo navdušili! Špagete obdaja nežna maslena omaka, odišavljena s česnom in svežo baziliko, družbo pa jim delajo šparglji, povaljani v maslenih drobtinah. Mmmmm. Izven sezone špargljev špagete postrezi le z maslenimi drobtinami. Poleg te jedi odlično sodi solata nežnega okusa, poskusi mehko zeleno solato ali kristalko.
Ingredients
200 g (polnozrnatih) špagetov
1 žlica (olivnega) olja
1 šopek svežih špargljev
1 žlica krušnih drobtin
sol in poper po okusu
60 g masla
2 žlici naribanega parmezana
4 stroki česna
2 pesti sveže špinače
1 majhna pest sveže bazilike
1 žlička limoninega soka
Instructions
- Špageti: Špagete skuhaj v osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Nujno prihrani nekaj vode, v kateri so se špageti kuhali.
- Šparglji: Špargljem odlomi olesenele dele – vsakega posebej primi na skrajnih koncih in prelomi, špargelj se bo odlomil ravno tam, kjer je potrebno. Spodnje lesene dele zavrži. Vrščičke in preostali del špargljev nareži na dvocentimetrske kolute. Srednje debele in tanjše šparglje popeci na malo olja. Špargljem nato v ponvici dodaj 20 g masla ter žlico drobtin in jih malo popraži, da se maslene drobtine oprimejo koščkov špargljev. Ne pozabi še na malo soli in popra.
- Omaka: V kozici stopi preostalo maslo in na njem zmehčaj na lističe narezan česen. Pazi, da se česen ne obarva preveč, ker bo sicer celotna jed grenka. Ko se česen zmehča, v kozico stresi špinačo in baziliko ter parmezan in premešaj, da zelenjava uvene. Dobro posoli in popopraj.
- Jed dokončaj!: Ko se špageti skuhajo, jih umešaj v masleno omako. Dodaj nekaj žlic vode, v kateri so se špageti kuhali. Lahko dodaš še malo masla, da dobiš masleno omako. Poskusi ter dosoli in dopopraj, če je potrebno. Špagete serviraj na krožnik, jih potresi s drobtinastimi šparglji in jed takoj postrezi.
Notes
Izven sezone špargljev jed potresi le s popraženimi drobtinami.
Omaki lahko dodaš tudi le špinačo ali le baziliko, v skrajni sili pa lahko tudi oboje izpustiš.
Uporabi navadne ali polnozrnate špagete. Drugih testenin ne priporočam, saj se maslena omaka resnično najbolje oprime prav špagetov.
Debelejše šparglje prej lahko tudi malo pokuhaš, srednje debele in tanjše pa le popeci na malo olja.
Uporabi doma narejene drobtine ali kupljene. Doma jih lahko pripraviš tako, da malo bolj suh kruh naribaš.
Ta jed je zelo dekadentna, kar pa včasih res paše. Zato nikar ne skopari z maslom, kar pogumno ga umešaj v omako.
Pazljivo pri uporabi česna. Uporabi ga kolikor ti usteza, nareži ga na rezinice in ga nikakor ne obarvaj preveč, saj bo v tem primeru celotna jed grenka. Če se ti zgodi, da se malo zažge, začni s pripravo omake na novo.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 10 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v juniju 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Zeelo okusno….
Ker špargljev ni bilo v hladilniku, sem jih nadomestila z na palčke narezanimi bučkami…
Zagotovo poskusim tudi s šparglji.
Lp Mojca