Božanski masleni špageti s česnom in šparglji

0 comments

Ti pregrešno dobri špageti te bodo zagotovo navdušili. Imava nežno masleno omako, odišavljeno s česnom in svežo baziliko. Mmmm. V času sezone špargljev maslene špagete postrezi s šparglji, izven sezone le z drobtinovim posipom. Poleg te jedi odlično sodi solata nežnega okusa, poskusi mehko zeleno solato ali kristalko.

Ta jed je pregrešno dobra in nadvse dekadentna. Pripravljena je z veliko masla, ki skupaj s česnom, baziliko in špinačo naredi to jed res božansko. Čeprav uporabiva kar veliko masla, je v jedi tudi veliko nadvse zdravih sestavin: česen, špinača in šparglji. Torej je pravzaprav prav uravnotežena! Za pripravo uporabi polnozrnate ali navadne špagete, odločitev je čisto tvoja.

V sezoni špargljev, ki je ponavadi od aprila do junija, maslene špagete okrancljaj z drobtinovimi šparglji, izven nje – torej pozno poleti – pa jed pripravi brez njih. Na maslu popraži drobtine, jim po želji dodaj nariban strok česna in malo soli in popra ter špagete potresi le z njimi. Vseeno bo jed fantastična!

Čeprav je med mojimi večina jedi takih, ki jih lahko pripraviš vnaprej, ta jed ni ena izmed njih. Maslene špagete moraš nujno postreči takoj, zato zadnji korak pripravi takrat, ko so vsi že zbrani za mizo. Med priprave omake nikar ne hodi stran. Špagete imej že skoraj skuhane, šparglji naj bodo tudi že pripravljeni, nato pa pripravi omako. Stopi maslo, zmehčaj česen ter dodaj špinačo in baziliko. Česna nikar ne obarvaj preveč, nikakor pa ne zažgi, saj bo v tem primeru celotna jed grenka. Če se ti slučajno zgodi, začni znova. Zažganega vrzi stran in začni pripravljati omako s svežim maslom in česnom. Zažganega česna res ne moreš rešiti. Žal.

Preden si pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako te špagete pripraviš, pa še nekaj idej za čudovite pomladansko-poletne testenine:

Še več odličnih receptov za testenine tako ali drugače najdi pod oznako Testenine.

Priprava maslenih špagetov je hitra in enostavna. Potrebuješ te sestavine.

Nato pripraviš drobtinove šparglje, skuhaš špagete in dokončaš še omako.

Res hitro in takooo dobro.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Božanski masleni špageti s česnom in šparglji


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ti pregrešno dobri špageti te bodo zagotovo navdušili. Imava nežno masleno omako, odišavljeno s česnom in svežo baziliko. Mmmm. V času sezone špargljev maslene špagete postrezi s šparglji, izven sezone le z drobtinovim posipom. Poleg te jedi odlično sodi solata nežnega okusa, poskusi mehko zeleno solato ali kristalko.


Ingredients

Scale

60 g masla
4 stroki česna
sol
poper
malo olja
2 pesti sveže špinače
1 majhna pest sveže bazilike
1 šopek svežih špargljev
1 žlica krušnih drobtin
200 g (polnozrnatih) špagetov
1 žlička limoninega soka


Instructions

  1. Špageti: Špagete skuhaj v osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži.
  2. Šparglji: Špargljem odlomi olesenele dele – vsakega posebej primi na skrajnih koncih in prelomi, špargelj se bo odlomil ravno tam, kjer je potrebno. Spodnje lesene dele zavrži. Vrščičke in preostali del špargljev nareži na dvocentimetrske kolute. Če so šparglji debelejši, jih lahko najprej malo pokuhaš, sicer pa za to ni potrebe. Debelejše skuhaj na cedilu, ki ga postavi na lonec, kjer se kuhajo špageti, jih kuhaj približno 3 minute, nato pa takoj splakni pod mrzlo vodo in malo popivnaj s papirnato kuhinjsko brisačo. Srednje debele in tanjše šparglje pa le popeci na malo olja. Špargljem (prej pokuhanim ali le popečenim) nato v ponvici dodaj 20 g masla ter žlico drobtin in jih malo popraži, da se maslene drobtine oprimejo koščkov špargljev. Ne pozabi še na malo soli in popra.
  3. Omaka: V kozici stopi preostalo maslo in na njem zmehčaj na lističe narezan česen. Pazi, da se česen ne obarva preveč, ker bo sicer celotna jed grenka. Ko se česen zmehča, v kozico stresi špinačo in baziliko in premešaj, da zelenjava uvene. Dobro posoli in popopraj.
  4. Jed dokončaj!: Ko se špageti skuhajo, jih umešaj v masleno omako – če je presuho, kar pogumno dodaj še malo masla. Premešaj in poskusi ter dosoli in dopopraj, če je potrebno. Špagete serviraj na krožnik, jih potresi s drobtinastimi šparglji in jed takoj postrezi.

Notes

Izven sezone špargljev jed potresi le s popraženimi drobtinami.

Omaki lahko dodaš tudi le špinačo ali le baziliko, v skrajni sili pa lahko tudi oboje izpustiš.

Uporabi navadne ali polnozrnate špagete. Drugih testenin ne priporočam, saj se maslena omaka resnično najbolje oprime prav špagetov.

Debelejše šparglje prej lahko tudi malo pokuhaš, srednje debele in tanjše pa le popeci na malo olja. Obojim potem dodaj še maslo in drobtine. Natančnejši opis obeh priprav najdi v poteku recepta.

Uporabi doma narejene drobtine ali kupljene. Doma jih lahko pripraviš tako, da malo bolj suh kruh naribaš.

Ta jed je zelo dekadentna, kar pa včasih res paše. Zato nikar ne skopari z maslom, kar pogumno ga umešaj v omako.

Pazljivo pri uporabi česna. Uporabi ga kolikor ti usteza, nareži ga na rezinice in ga nikakor ne obarvaj preveč, saj bo v tem primeru celotna jed grenka. Če se ti zgodi, da se malo zažge, začni s pripravo omake na novo.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v maju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Masleni špageti s česnom in šparglji

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.