Špageti s pečenimi paradižniki in koromačem

0 comments

Napovedujem, da bodo ti špageti na tvojem krožniku večkrat to poletje. Ko jih enkrat poskusiš, se ti tako priljubijo, da bi jih še in še in še! Ne le, da so slastni, tudi priprava je popolnoma enostavna. Ja, ti špageti so popolna poletna jed, saj vsebuje sveže paradižnike, koromač in origano ali baziliko.

Zagotovo se strinjava, da so špageti ena najboljših pašt. Obožujem jih s katero koli omako. Seveda so dobri z bolonjsko omako, neverjetno dobri pa so tudi z različnimi zelenjavami. Želiš dokaz? Tukajle je nekaj fantastičnih (poletnih) pašt:

Čisto vse od teh moraš pripravit, nato pa poglej še ostale predloge s testeninami.

Še preden pa odhitiš v trgovino ali na vrt po paradižnike, pa še nekaj pomembnih točk, ki se jih moraš držati pri pripravi špagetov s pečenimi paradižniki:

  • uporabit moraš res sladke in zrele paradižnike (lahko uporabiš tudi malo prezrele)
  • koromač nareži na tanke rezinice, da se bo zmehčal skupaj s paradižniki
  • uporabi svež ali sušen origano, lahko pa tudi baziliko
  • lahko uporabiš polnozrnate pšenične ali pirine špagete, izberi po želji
  • za pripravo lahko uporabiš le navadne večje paradižnike, narezane na kolute, če želiš pa navdušiti, da dodaj še češnjevce na vejici – ne pozabi pa jih preluknjati, da ti v pečici zaradi toplote ne eksplodirajo!

Ker že omenjam dobre paradižnike … če imaš doma sveže, vsekakor uporabi tiste. Dokler pa ne zrastejo in dozorijo, pa brez premišljevanja uporabi Luštove, super sladki in dišeči so!

Priprava te jedi je hitra in enostavna, največ dela pa opravi kar pečica.

Uporabi res dobre zrele paradižnike.

Vso zelenjavo nareži, položi na pekač in speci. Kakšne vonjave!

 

Češnjevce položi na stran, na paradižnike pa razporedi odcejene kuhane špagete in premešaj.

 

Samo poglej, kako lepo sočni so špageti! Taaaaako dobro!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti s pečenimi paradižniki in koromačem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

da bi jih še in še in še! Ne le, da so slastni, tudi priprava je popolnoma enostavna. Ja, ti špageti so popolna poletna jed, saj vsebuje sveže paradižnike, koromač in origano ali baziliko.


Ingredients

Scale

160 g (polnozrnatih) špagetov
1 manjši koromač
1 šalotka
3 sladki zreli paradižniki
1 vejica češnjevih paradižnikov (neobvezno)
olje
sol
poper
(svež) origano ali bazilika


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Paradižnike nareži na kolute, koromač pa na rezine. Češnjeve paradižnike s konico noža preluknjaj. Šalotko nareži na tanke rezinice.
  2. Speci: V ognjevarni pekač razporedi šalotko, nanjo kolute paradižnika in koromač ter češnjevce. Na vrh razporedi nekaj svežih origanovih lističev (ali suhega, če svežega nimaš). Vse dobro pokapaj z oljem, ter posoli in popopraj. Pekač postavi v pečico, ogreto na 240°C za približno 10 do 15 minut.
  3. Skuhaj špagete: Medtem, ko se paradižniki pečejo, v soljenem kropu skuhaj špagete.
  4. Jed sestavi: Pekač s pečenimi paradižniki previdno vzemi iz pečice. Češnjevce položi na stran, na paradižnike pa razporedi odcejene kuhane špagete in premešaj. Med mešanjem paradižnike seveda razdrobi, da naredijo najboljšo svežo paradižnikovo omako na svetu!
  5. Postrezi: Špageti razdeli na krožnika, jih po želji še malo popopraj, pokapaj z malo olja, okrasi s svežim origanom in takoj postrezi. Taaaaako dobro!

Notes

Najboljše je, če uporabiš res sladke in zrele paradižnike (lahko uporabiš tudi malo prezrele).

Koromač nareži na tanke rezinice, da se bo zmehčal skupaj s paradižniki.

Uporabi svež ali sušen origano, lahko pa tudi baziliko.

Lahko uporabiš (polnozrnate) pšenične ali pirine špagete, izberi po želji.

Za pripravo lahko uporabiš le navadne večje paradižnike, narezane na kolute, če želiš pa navdušiti, da dodaj še češnjevce na vejici – ne pozabi pa jih prešpikati, da jih v pečici zaradi toplete ne raznese.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.