Polnozrnati špageti s pečenimi paradižniki in koromačem

, 7. Jun 2018 | No Comments

Napovedujem, da bodo ti špageti na tvojem krožniku to poletje večkrat. Ko jih enkrat poskusiš, se ti tako priljubijo, da bi jih še in še in še! Ne le, da so slastni, tudi priprava je popolnoma enostavna. Ja, ti špageti so popolna poletna jed!

Zagotovo se strinjava, da so špageti ena najboljših pašt? Obožujem jih s katero koli omako. Seveda so dobri z bolonjsko omako, neverjetno dobri pa so tudi z različnimi zelenjavami. Želiš dokaz? Tukajle je nekaj fantastičnih (poletnih) pašt:

Čisto vse od teh moraš pripravit, če želiš srečo v življenju. Ko pa poskusiš vse te, pa poglej še ostale predloge s testeninami.

Še preden pa odhitiš v trgovino ali na vrt po paradižnike, pa še nekaj pomembnih točk, ki se jih moraš držati pri pripravi špagetov s pečenimi paradižniki:

  • uporabit moraš res sladke in zrele paradižnike (lahko uporabiš tudi malo prezrele)
  • koromač nareži na tanke rezinice, da se bo zmehčal skupaj s paradižniki
  • uporabi svež ali sušen origano, lahko pa tudi baziliko
  • lahko uporabiš polnozrnate pšenične ali pirine špagete, izberi po želji
  • za pripravo lahko uporabiš le navadne večje paradižnike, narezane na kolute, če želiš pa navdušiti, da dodaj še češnjevce na vejici – ne pozabi pa jih preluknjati, da ne eksplodirajo!

Ker že omenjam dobre paradižnike … če imaš doma sveže, vsekakor uporabi tiste. Dokler pa ne zrastejo in dozorijo, pa brez premišljevanja uporabi Luštove, super sladki in dišeči so!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 180 g (polnozrnatih) špagetov
  • 1 manjši koromač
  • 1 šalotka
  • 3 sladki zreli paradižniki
  • 1 vejica češnjevih paradižnikov (neobvezno)
  • olje
  • sol
  • poper
  • (svež) origano

PRIPRAVA

Paradižnike nareži na kolute, koromač pa na rezine. Češnjeve paradižnike s konico noža preluknjaj. Šalotko nareži na tanke rezinice. V ognjevarni pekač razporedi šalotko, nanjo kolute paradižnika in koromač ter češnjevce. Na vrh razporedi nekaj svežih origanovih lističev (ali suhega, če svežega nimaš). Vse dobro pokapaj z oljem, ter posoli in popopraj.

Pekač postavi v pečico, ogreto na 240°C za približno 10 do 15 minut. Medtem v soljenem kropu skuhaj špagete.

Pečene paradižnike previdno vzemi iz pečice.

Češnjevce položi na stran, na paradižnike pa razporedi odcejene kuhane špagete in premešaj.

Med mešanjem paradižnike seveda razdrobi, da naredijo najboljšo svežo paradižnikovo omako na svetu!

Špagete po želji še malo popopraj, pokapaj z malo olja, okrasi s svežim origanom in takoj postrezi. Taaaaako dobro!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply